hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Drone yarışları nefesinizi kesecek

    31.01.2016 Pazar | 10:25Son Güncelleme:

    Son dönemlerin en popüler teknolojik ürünü “drone”lar, yani “insansız hava araçları” artık her yerde karşımıza çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pek çok teknolojik gelişme gibi önce askeri ihtiyaçlar için geliştirilen insansız hava araçları, zamanla günlük yaşamımızın bir numaralı eğlence ürünlerinden biri olmayı başardı. Amerika’da Federal havacılık Dairesinin dronelara kayıt zorunluluğu getirmesinin ardından sadece 1 ayda 300binden fazla drone kayıt altına alındı.

    Ama dronelar sadece eğlence aracı değil. Bugün o kadar farklı alanlarda kullanılmaya başlandı ki, takip etmesi gerçekten zor. Profesyonel anlamda daha çok video kaydı için kullanılıyor gibi gözükse de, Dronelar sıkıntılı coğrafyalarda hasta olanlara ilaç, ihtiyacı olanlara yiyecek taşıyor. Dünyanın dört bir yanında polis güçlerine, itfaiye ekiplerine, arama kurtarma timlerine destek olarak kullanılıyorlar. Amazon, Walmart gibi perakende devleri ürün, Dominos gibi restoran zincirleri yemek teslimatlarını dronelarla yapmaya hazırlanıyor.

    Drone yarışları nefesinizi kesecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süredir ise drone tutkunları kendi aralarında ufak çaplı yarışlar düzenlemeye başladılar. Her bir pilotun FPV (First-Point View) gözlük sistemiyle donatıldığı yarışlarda, droneların üzerindeki kameralar kayıt da aldığı için muhteşem görüntüler ortaya çıkıyor. Genellikle LED ışıklarla da süslenen dronelar harika bir görsellik sunuyor. Adeta Star Wars severlerin serinin birinci bölümünden hatırlayabileceği “Pod-race”ler küçük çapta gerçeğe dönüşüyor. 

    Açık havada Drone kullanmak için gerekli prosedürler ve belki yaşanabilecek aksaklıklar da göz önüne alınarak bu güne kadar bu tür yarışlar daha çok kapalı mekânlarda ve amatör olarak düzenleniyordu. Aşağıda Avusturalya’da amatör olarak düzenlenen bir drone yarışının nefes kesici görüntülerini izleyebilirsiniz.

    Şimdiyse bu heyecan dolu yarışlar büyük organizasyonlara dönüşüyor ve 2020 yılına kadar “Drone Yarışları”nın 4 milyar dolarlık bir endüstri oluşturması bekleniyor.

    World Drone Prix ilk kez 11 Mart’ta Dubai de gerçekleşecek uluslararası bir organizasyon. Dünyanın en iyi drone pilotlarını piste çağıran yarışın tüm etapları sonunda dağıtılan toplam ödül bir milyon dolardan fazla olacak. Organizasyonun tanıtım videosu aşağıda;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir başka uluslararası organizasyon ise yine bu yıl ilk defa gerçekleşecek olan Drone Racing League İlk ayağı 22 Şubat’ta Miami’deki yarışla başlayacak ligin sonraki yarışları Los Angeles, Denver, Yeni Zelanda’nın Auckland ve Meksika’nın Mexico City şehirlerinde gerçekleşecek. Altıncı ve final ayağının yeriyse daha sonra açıklanacak. DRL’nin tanıtım videosu da yine çok etkileyici;

    Yarışlarda kullanılan dronelar genellikle o organizasyona özel üretiliyor. Pilotların aralarında haksızlık olmaması için aynı özelliklerde üretilen dronelar saatte 130-140 km hıza çıkabiliyorlar. Her bir drone’a yerleştirilen Go-pro kameralar, FPV sistemi sayesinde pilotların gözlüğüne gerçek zamanlı görüntü aktarabiliyor. İşin en heyecanlı yanı, yarışı izlemek isteyen izleyiciler de ister çıplak gözle, isterlerse de kendi gözlüklerini takıp, istediği pilotu seçip, onun gözünden yarışı takip edebiliyorlar.

    Kısacası geleceğin sporu “Drone Yarışları” olacağa benziyor. Peki Türkiye’den bu yarışmalara katılacak bir pilot çıkacak mı? Ya da Türkiye’de ilk profesyonel yarış ne zaman düzenlenecek? Eminim yakın zamanda göreceğiz.