hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Robotlar işlerimizi elimizden mi alacak?

    23.01.2016 Cumartesi | 11:43Son Güncelleme:

    "Bugünlerde ilkokula başlayan çocukların yüzde 65'i mezun olduklarında şu anda var olmayan mesleklerde çalışıyor olacaklar." Size çok iddialı bir öngörü gibi gelebilir ama bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler o kadar hızlı ve etkileyici ki, dünyaya bakışımızı ters yüz edebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davos'ta gerçekleşen dünyanın en önemli ekonomi zirvesinin teması bu yıl "Dördüncü Sanayi Devrimi" olarak belirlendi. Dünya 18. yüzyılda başlayan sanayileşme sürecinde dördüncü defa büyük bir dönüşüm yaşıyor.

    Dördüncü Sanayi Devrimi oldukça geniş bir tabir olmakla beraber nanoteknoloji, bioteknoloji, nesnelerin interneti, yapay zeka, üç boyutlu yazıcılar derken gelişen teknolojiyle tamamen akıllı halen gelen üretim, dağıtım, tüketim teknolojilerini ve bunların etkilediği global ekonomik sistemi tarif eden bir tabir.

    Akıllı teknolojiler küresel ısınma, enerji ihtiyaçları, eğitim yetersizliği gibi pek çok soruna global anlamda çözüm yolları sunuyor. Şirketlere daha verimli çalışma ve maliyetleri düşürme şansı doğuruyor. Bireysel olarak bize daha kaliteli bir yaşam vaat ediyor.

    Ama akıllı teknolojilerin doğuracağı bir sıkıntı var ki, herkesi kara kara düşündürüyor; İşsizlik.

    Robotlar işlerimizi elimizden mi alacak

    Davos Zirvesi'nin öncesinde Dünya Ekonomi Forumu "MESLEKLERİN GELECEĞİ" başlıklı çok önemli bir rapor yayınladı. Rapor, aralarında Türkiye'nin de olduğu, dünyadaki işgücünün yüzde 65'ini temsil eden 15 büyük ekonomisinde yer alan 350 büyük şirketinin üst düzey yöneticileriyle yapılan görüşmelerle hazırlandı. Mesleklerin Geleceği Raporu, demografik ve sosyoekonomik değişimlerle beraber, gelişen teknolojinin önümüzdeki 5-10 yılda yol açacağı toplumsal değişimleri, sorunları ortaya koyuyor.  Çözüm yolları için öneriler sunuyor.

    Raporda özellikle vurgulanan bir durum; şu an çok popüler olan bazı mesleklerin ya da yetkinliklerin bundan 5-10 yıl önce var olmadığı konusu. Üzerinde önemle durulan bir öngörüye göre, bugünlerde ilkokula başlayan çocukların yüzde 65'i mezun olduklarında şu anda var olmayan mesleklerde çalışıyor olacaklar. Size çok iddialı bir öngörü gibi gelebilir ama bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler o kadar hızlı ve etkileyici ki, dünyaya bakışımızı ters yüz edebilir.

    Pek çok işi robotlar yaparsa, insanlar ne yapacak?

    Rapora göre 2020 yılına kadar 7.1 milyon çalışan işsiz kalacak, bununla beraber yeni mesleklerin yaratacağı taleple de teknoloji, medya, hizmet vb.. sektörlerde 2 milyon kişi iş sahibi olacak. Ama sonuçta dünyadaki işsiz sayısına 5 milyon insan daha katılacak. Robotlar her alana nüfuz ettikçe ve akıllı sistemler daha fazla kontrolü ele geçirdikçe bu sayı şüphesiz katlanarak artacak.

    Robotlar işlerimizi elimizden mi alacak

    En büyük kayıplar sağlık, enerji ve finans sektöründe yaşanacak. Ama bu durumun etkilemeyeceği sektör yok gibi. Aslında tüm bunlar belki bilmediğimiz sorunlar değil. Ben de uzun süredir yazdığım yazılarımda robotların ve akıllı sistemlerin hayatımıza girmesiyle pek çok sektörde çalışanların işsiz kalabileceğini belirtiyor ve ülke olarak tüm bu gelişmelere şimdiden adapte olmalıyız diyorum.

    İşte WEF'in yayınladığı rapor da çözüm için "bugün harekete geçmeliyiz" diyor. Raporda daha önceki sanayi devrimlerinde adaptasyon ve insanların eğitimi için onlarca yıl geçtiği belirtilirken, günümüzde değişimin hızı sebebiyle böyle bir seçenek olmadığı belirtiliyor.   

    Şimdiden önlem alınmaz, değişimlere hazır bir işgücü yetiştirilmezse devletler büyük işsizlik, eşitsizlik sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir, şirketler ciddi tüketici kaybına uğrayabilirler.

    Tüm bu sorunları minimize etmek için bugünden itibaren adım atılmalı, hükümetler ve iş dünyası işbirliklerini geliştirmeli, devletler eğitim sistemlerini gözden geçirmelidir. Şirketler ve organizasyonlar da geleceğin işgününe yatırım yapmalı, çalışan eğitimini gözden geçirmeli, hayat boyu öğrenmeyi teşvik etmelidir.

    Unutulmamalıdır ki, bu çabaları önemsemek sadece riskleri azaltmak için değil, teknolojinin getirdiği olanaklardan da en üst düzeyde yararlanmak için önemli bir adım olabilir.

    Detaylar ve çözüm yollarıyla ilgili öngörüleri bu linkten okuyabilirsiniz.