hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Teknoloji hayali gerçeğe dönüştürüyor

    02.07.2016 Cumartesi | 12:06Son Güncelleme:

    Bir yolculuk sırasında arka koltukta çığlık çığlığa ağlayan bebeğin sesinden rahatsız olduğunuz oldu mu? Ya da uçakta uyumak istiyorsunuz ama motor sesi sizi uyutmuyor. Belki de ofisinizde tam işinize yoğunlaşmak üzereyken dışarıdan gelen bir siren sesi sizi rahat bırakmıyor. Örnekler çoğaltılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süredir olabilir mi acaba diye düşündüğüm teknolojilerin gerçeğe dönüştüğünü gördükçe hem heyecanlanıyorum, hem de keyif alıyorum. Günümüzde Kickstarter, indiegogo gibi fon toplama siteleri sayesinde girişimciler, kolay kolay hayata geçirmeye cesaret edemeyeceği inovatif ürünler için gerekli sermayeyi toplama ve hayal ettikleri ürünleri piyasaya sürme şansını yakalıyorlar.
    “Oculus Rift” ve dolayısıyla sanal gerçeklik gözlükleriyle tanışmamız bu sayede oldu. Oculus’un başarısı kısa sürede tüm teknoloji devlerinin piyasaya girmesini sağladı.

    Bir başka örnek önceki yazımda bahsettiğim simultane çeviri yapabilen “Pilot” kulaklıkları. Tercümanları ortadan kaldırmaya aday.

    Ya da koluna taktığınız bir bileklik aracığıyla sizi havadan takip edebilen “Lily Drone”. Örnekler o kadar çok ki.

    Bugün sizi bir başka heyecan verici giyilebilir teknoloji ürünüyle tanıştıracağım. Doppler Labs şirketi tarafından geliştirilen “Here” kulaklıkları çevrenizdeki doğal sesleri bir equalizer edasıyla kontrol etmenizi sağlıyor.

    Teknoloji hayali gerçeğe dönüştürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ne demek bu? Biraz açıklamaya çalışayım. Kulağa şaka gibi gelebilir ama “Here” sayesinde doğal seslerin seviyeleriyle oynayabiliyor, duymak istemediğiniz bir sesi tamamen kısabiliyorsunuz. Mesela artık rahatsız olduğunuz bir motor sesini duymama lüksüne sahipsiniz. Üstelik aynı ortamda olmanıza ve diğer tüm sesleri duymanıza rağmen.

    Ya da tam tersi. Bir konserdesiniz ve bas gitar hayranısınız. Bas gitarın sesini daha iyi duysam demeniz de mümkün. Here’ın aplikasyonu bunu sizin için hallediyor. Ayrıca duyduğunuz sese eko ya da ses efektleri de katabiliyor.

    Dopler Labs 2015 yılı içinde konsept modeli “Here” için Kickstarter projesi başlattı ve sadece 1 ayda 635,189 dolar toplamayı başardı. Yetmedi, Time dergisi “Here” kulaklıkları 2015 yılının en iyi icatlarından biri olarak seçti. Şirket şimdi ürünün ilk ticari versiyonunu “Here One” adıyla piyasaya sürmeye hazır.

    Teknoloji hayali gerçeğe dönüştürüyor

     

    Web sitesinden ön sipariş edilebilen ürünle, konsept modelden farklı olarak artık bluetooth aracılığıyla internetten müzik dinlemek de mümkün, telefon çağrılarınıza cevap vermek de. Hatta Siri, Google Now, Cortana, Alexa gibi akıllı asistanları kullanmak da.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böylece günlük yaşamınızı bu kulaklıkla sürdürüp, istemediğiniz seslerden kurtulabiliyorsunuz. Ya da biriyle sohbet ederken alttan alttan müzik de dinleyip kendinize doğal bir soundtrack yapabiliyorsunuz.

    Tam tersi de düşünebiliriz. Mesela kulaklıkla müzik dinliyorsunuz. Artık çevrenizden izole olmak zorunda değilsiniz. Birisiyle konuşmak isterseniz, hem onu hem de müziği aynı anda duymanız mümkün.

    Kısacası kulağınızın kontrolü artık sizin elinizde.

    Ancak ürünün batarya süresinin 5-6 saat olduğunu da hatırlatmak isterim.