hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Yakın geleceğe bakış

    16.11.2014 Pazar | 10:35Son Güncelleme:

    12-13 Kasım'da Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Turkcell Teknoloji Zirvesi, Mobil Teknolojiler, Perakende, Otomotiv, Finans, Medya, Reklam gibi pek çok sektörün profesyonellerini hem konuşmacı hem de katılımcı olarak bir araya getirdi. Genelde teknolojinin, ama tabii ki özelde mobil teknolojilerin dünyamızı dönüştürme sürecinin konuşulduğu zirvenin heyecanla beklenen oturumu dünyaca ünlü fizikçi, fütürist Michio Kaku'nun "Bugünden Geleceğe Bakış" başlıklı sunumuydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim, teknoloji ve gelecek üzerine yazdığı çok satan kitapları ve BBC, Discovery Channel, Science Channel'a hazırlayıp sunduğu belgesellerle dünyaca tanınmış ve geniş kitlelere bilimi sevdirmiş bir isim Michio Kaku.

    Yakın geleceğe bakış

    Bir saate yakın süren konuşmasında önümüzdeki yıllarda bilim ve teknolojinin yaşamımızı nasıl şekillendireceğini somut örnekler vererek, esprili bir dille anlattı. Bunları anlatırken tarihten örnekler vermesi de öngörülerini güçlendiren yanlardan biriydi.

    Kısaca yaptığı öngörüleri sıralarsak;

    Önümüzdeki 100 yıla iletişim teknolojileriyle beraber biyoteknoloji, nanoteknoloji ve yapay zeka damgasını vuracak.

    2020'li yıllarda maliyeti 1 cent'e kadar düşen çipler artık her yerde olacak ve bu da bilgisayarlar ve internetin görünmez olmasını sağlayacak. Bugün nasıl elektriğin varlığını sorgulamıyorsak, yakında bilgisayarların varlığını da fark etmeyeceğiz.

    Gözümüzdeki lensler internete girecek ve bize yolda karşılaştığımız birisinin biyografisini anında verecek. Online olmak için gözümüzü kırpmamız yetecek. Tıpkı yıllar önce Terminator filminde gördüğümüz gibi.

    Yabancı dil sorunu ortadan kalkacak. Kontak lenslerimiz karşımızdaki yabancının söylediklerini anında tercüme edecek.

    Akıllı kağıtlar sayesinde duvar kağıtlarımız da akıllı olacak. Evimizin duvarında beliren robot doktorlarla konuşup, sağlık sorunlarımızı aktarabilecek ve muayene olacağız.

    Müzik endüstrisi sancılı bir şekilde dijitalleşti. Şu sıralar medya benzer bir dönüşüm yaşıyor. Radyolar, televizyonlar, gazeteler, dergiler... Hepsi artık cep telefonumuzda. Bundan sonraki adım ulaştırma, eğitim, tıp, perakende sektörlerinin dijitalleşmesi olacak.

    2020'de pek çok kişi sürücüsüz otomobil sahibi olacak. Trafik kazalarında ölüm bitecek.

    Tıpta devrim olacak. Hedefe yönelen akıllı ilaçlar kanserli hücreleri yok edecek. Akıllı tuvaletlerimizde yer alacak DNA çipleri, kanseri yıllar öncesinden tespit edebilecek. Laboratuvarda üretilen organlar insanlara nakledilecek.   

    Entelektüel kapitalizm

    Teknoloji ve dijitalleşme sayesinde günümüzün ticari kapitalizm sistemi entelektüel ve mükemmel kapitalizme dönüşecek. Müşteri aldatılamayacak.

    Her devrimde kazananlar olduğu gibi kaybedenler de vardır. Bu devrimim kaybedenleri "aracılar" olacak. Yetenek, yaratıcılık, liderlik, deneyim, öngörü sahibi çalışanlar, meslekler ve devletler kazanacak.

    Kaku'nun tekrar tekrar üstüne vurgu yaptığı kavram entelektüel kapitalizm oldu. Bu dönüşümü kavrayan ülkelerin geleceğin kazananları olacağını belirtirken Tony Blair'in bir sözüne atıf yaptı. Blair'in söylediği şuydu; "İngiltere kömür üretiminden sağladığı gelirden çok daha fazlasını Rock'n Roll'dan sağlamıştır." Beatles, Rolling Stones, Elton John'ın getirisi kömür endüstrisinin getirisinden çok daha yüksektir. Kaku bu noktada konuşmasının aslında en basit ama bence en çarpıcı sözüne geldi; "Gelişmekte olan ülkeler öncelikle eğitime yatırım yapmalıdır."

    Aslına Kaku'nun kısa bir süre önce Türkiye'de de yayınlanan "Physics of the Future / Geleceğin Fiziği" kitabını okuyanlar için, konuşmada çok yeni bir şey yoktu. Kitabın kısa bir özeti gibiydi. Ama Kaku'yu biraz esprili ve nükteli konuşmasıyla sahnede canlı canlı izlemek de şüphesiz keyifliydi.

    Heyecan verici bir etkinlik

    Zirvenin bence en ilginç etkinliğiyse, Türkiye'de ilk defa düzenlenen Maker Fuarı'ydı.

    Yakın geleceğe bakış

    Birkaç ay önce "Maker Hareketi" ve Türkiye'deki gelişimiyle ilgili bir yazı kaleme almıştım. Merak edenler aşağıdaki linkten okuyabilir.

    OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    Yurtdışındaki örneklerine göre küçük bir alanda ve kısıtlı olanaklarla düzenlenmesine rağmen, fuarda özellikle daha lise çağındaki gençlerin yarattıkları projelerle karşılaşmak tek kelimeyle heyecanlıydı.

    Su piyanosu, Müzik Yolu, Bilim Kahramanları Derneği'nin "First Lego Ligi", Langırt Arena ilgimi çeken projelerden bazılarıydı.

    Bir şeyler yaratmak ve bunları dünyayla paylaşmak içgüdüsüyle okullarının da desteğiyle yol alan bu parlak zihinleri, Türkiye'nin ne kadar takip edip destekleyeceği, Michio Kaku'nun bahsettiği entelektüel devrimde Türkiye'nin pozisyonunu da belirleyecek mutlaka.

    Yakın geleceğe bakış

     Yakın geleceğe bakış

    Yakın geleceğe bakış