hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Yapay zeka insanlığın sonu mu?

    06.12.2014 Cumartesi | 11:33Son Güncelleme:

    Yapay zeka insan zekasını geçebilir mi? İnsanın yaratacağı yapay zeka bir gün insanlığı yok edebilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu günlerde benzer sorular fazlaca tartışılmaya başlanmış olsa da aslında pek de yeni bir tartışmadan bahsetmiyoruz. Yunan mitolojisinden günümüze benzer hikayeler, efsaneler, korkular her zaman dillendirilmiştir. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında Alan Turing tarafından temelleri atılan yapay zekanın, kısa süre içinde büyük bir ivme göstereceği, robotların insanların mesleklerini ele geçirecekleri, hatta daha da ileri giderek insan ırkını yok edecekleri korkusu sık sık gündeme gelmiştir.  Bu korku edebiyat ve sinema dünyasında da kendine fazlasıyla yer edinmiştir. Bunun en popüler örneği de tabii ki Terminator serisidir. 1980'lerin kült televizyon serisi Battlerstar Galactica (2000'li yıllarda tekrar televizyona uyarlanmıştır) ya da Isaac Asimov imzalı edebiyat başyapıtı "I Robot" ve tabii ki Matrix serisi benim aklıma ilk gelenler. 

    Baştaki iki soruya dönersek. Yapay zekanın bir gün insan zekasını geçeceği şüphesiz. Bu ne kadar kısa bir sürede olacak henüz net bir şey söylemek mümkün değil.  

    Yapay zeka insanlığın sonu mu

    Peki yapay zeka bir gün insanlığı yok edebilir mi? Ne yazık ki bu soru da yersiz değil. Bu konuda bilim adamlarının ciddi görüş ayrılıkları var ama kötümser bakanlar sanki daha fazla. Konunun şu günlerde tekrar medyaya yansımasıysa iki popüler ismin yaptığı açıklamalarla oldu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlki Tesla Motors ve SpaceX'in CEO'su ünlü iş adamı ve teknoloji uzmanı Elon Musk'tan geldi. Ekim ayının sonunda katıldığı MIT(Massachusetts Institute of Technology) tarafından düzenlenen bir sempozyumda konuşan Musk, insanlığın  önündeki en büyük tehlikenin hızla gelişen yapay zeka olduğunu ve yapay zekanın bir şeytana dönüşmesini engellemek için uluslararası boyutta düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

    Yapay zeka insanlığın sonu mu

    İşin ilginç yanı Elon Musk'ın 2014 yılı içinde bir yapay zeka firması olan Vicarious'a pek çok ünlü isimle beraber yatırım yapmış olması. Bu isimler arasında kimler yok ki; Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, beyazperdede Steve Jobs'u canlandıran ünlü oyuncu Ashton Kutcher, PayPal'ın finansörlerinden Peter Thiel bu isimlerden bir kaçı. Musk yaptığı yatırımın açıklamasını ise şöyle yapıyor; "Bu girişimden bir maddi geri dönüş beklentim yok, amacım sadece insanlık için tehlike potansiyeli taşıyan bu teknolojiyi takip etmek."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuyla ilgili bir diğer uyarı ise geçtiğimiz günlerde ünlü fizikçi Stephen Hawking'den geldi. Daha önce uzaylılarla temas kurmaya çalışmanın insanlık için ciddi bir tehdit olabileceği öngörüsü de yapan Hawking, bu sefer BBC'ye verdiği bir röportajda insan gibi düşünen yapay zeka yaratma çabalarının insanlığın sonunu getirebileceğini söyledi. Hawking, ALS hastalığı sebebiyle kendisinin de iletişim kurmak için kullandığı basit yapay zeka teknolojisinin başarısını takdir ederken, bunun bir gün insan zekasına ulaşması ve hatta geçmesi durumunda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağımıza inanıyor. 

     Yapay zeka insanlığın sonu mu

    Hawking'in bahsettiği aşama "Singularity" (Tekillik) olarak adlandırılan ve gelecekte yapay zekanın insan zekasının ötesine geçerek insanlığı ve medeniyeti kökten değiştireceği anı temsil ediyor. Böyle bir zeka öyle akıl almaz olacak ki, insanlığın hayal etmesi mümkün değil. Fütürist Ray Kurzweil  bu aşamaya 2045 yılında gelineceğini öngörüyor. Ama Kurzweil "Tekillik" anının biyolojik insanla makinelerin entegrasyonunu sağlayacağı ve insanlığa ölümsüzlüğü getireceğine inanan ve konuya pozitif bakan bir bilim adamı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zeka çalışmalarına daha pozitif bakan pek çok bilim adamı da, yapay zekanın insan zekasına ulaşmasının daha on yıllar alacağını, insanlığa faydalarının da tehlikelerinden çok daha fazla olacağını düşünüyor. 

    Pek çoğumuz yapay zeka kavramının sadece bilim kurgu filmlerinde yer alan robotlarla sınırlı olduğunu düşünüyor olabiliriz. Ama aslında şu anda günlük yaşamımızda bile mevcut. Akıllı telefonlarımızdaki bazı aplikasyonlar, "Siri", "Google Now" gibi dijital asistanlar, bilgisayar oyunları ya da yakın zamanda hayatımıza girmesi beklenen sürücüsüz otomobiller yapay zeka teknolojisinin ürünleri. Yaşamımıza daha fazla girmesi de çok uzun zaman almayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zeka geliştikçe de yaşattığı tehdit daha fazla filme, romana ya da oyuna konu olmaya devam edecek.

    Peki siz ne düşünüyorsunuz? Yapay zeka insanlığın sonu olur mu? Cevabı vermeden önce Alex Garland imzalı "Ex Machina"nın fragmanına bir göz atın. Film önümüzdeki aylarda vizyona girecek.