hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Akyol Taha Akyol

    Kömür deyince

    22.05.2014 Perşembe | 07:39Son Güncelleme:

    Bilimsel raporlara göre, dünyada petrol ve doğalgaz rezervleri kabaca elli yılda tükenecek, bu yüzden özellikle 2030’lardan itibaren dünyada kömüre yöneliş artacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin geleceğini düşünürken bunu dikkate almamak mümkün mü?
    Dünyadaki toplam kömür rezervi 826 milyar ton. Artan tüketimle birlikte yüzyıl devam edeceği belirtiliyor. En büyük kömür rezervine ABD sahip, 238 milyar ton... Bunu 157 milyar tonla Rusya, 114 milyar tonla Çin izliyor. Güney Afrika’nın rezervi 30 milyar ton.
    Türkiye’nin kömür rezervi ise 13 milyar tondan ibaret!
    Demek ki, yılda 3.5 milyar ton kömür çıkarıp kullanan Çin, Türkiye’nin bütün kömür rezervini 4 yılda tüketiyor.
    Bu rakamları TKİ’nin “Linyit Sektör Raporu”ndan aldım.
    Çalışma Bakanı Faruk Çelik, dünkü konuşmasında “Türkiye yılda 80 milyon ton kömür çıkarıyor, elektrik santralları için kömür ihtiyacımız 120 milyon ton” diye konuştu; aradaki farkı kömür ithal ederek kapatıyoruz.

    Enerji fakirliği

    Türkiye enerji fakiri bir ülkedir. Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 65’ini petrol ve doğalgaz olarak ithal ediyoruz; hem pahalı, hem dışa bağımlı...
    Varsın pahalı olsun diyebilir miyiz? Pahalı enerji maliyetleri yükseltiyor, mazot fiyatları tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor.
    Dahası, Türkiye “orta gelir tuzağı”na saplanıp kalmak istemiyorsa, “kalkınmacı” politikalara, daha çok enerjiye ekmek su gibi ihtiyacı vardır.  
    Türkiye’de 2012 sonu itibariyle kişi başına elektrik tüketimi 3 bin kilovat/saattir. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 10.000 kilovat/saat civarındadır. Demek ki, “kalkınmış ülke” olmak için, bugünkünden kabaca üç kat fazla enerji kaynağı bulmak zorundayız; petrol, doğalgaz, kömür ve hidrolikten rüzgâr ve güneş enerjisine kadar.
    Ben nükleer enerjiyi de Türkiye için gerekli görüyorum.

    Yazının devamı için tıklayın