hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Endoskopi nedir? Ne zaman gereklidir?

    23.02.2015 Pazartesi | 18:39Son Güncelleme:

    Endoskopi ucunda kamera olan, kıvrılabilen, yaklaşık 110 cm. ile 140 cm. uzunluğunda 8-10 mm çapında bir aletle sindirim sistemi dediğimiz, yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın görüntülenmesi işlemidir. Hem teşhis hem de tedavi amacıyla kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endoskopi Niçin Yapılır?

    Endoskopi sindirim sistemi rahatsızlıklarında tanı ve tedavi amaçlı yapılır. Hangi durumlarda mı?;

    -Sebepsiz kilo kayıplarında,
    -Sebepsiz karın ağrılarında,
    -Uzun süren mide yanma ve ekşimelerinde,
    -Göğüs yanmalarında,
    -Reflü hastalığın tanısında,
    -Kansızlıklarda teşhis amaçlı,
    -Mide poliplerinde,
    - Karın gaz ve şişkinliklerinde,
    -Yemek borusu hastalıklarında, özellikle yutma güçlüğü şikayetlerinde,
    -Makattan kan gelmesi durumlarında
    -Kanser taramasında ve bunun gibi daha birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır. Bu yöntemle gerek mideden gerekse kalın bağırsaktan biyopsi alınarak tanı kesinleştirlidiği gibi mide kanamalarında, sindirim sistemi poliplerinin alınmasında ve bir takım prekanseröz lezyonların çıkarılması gibi durumlarda da tedavi amaçlı kullanılır.

    Mideye salınarak yapılan endoskopi işlemine 'gastroskopi', kalınbarsağa yönelik yapılan endoskopi işlemine ise kolonoskopi denir.

    Endoskopi İşlemi Öncesi Bir Hazırlık Gerekir mi?

    Evet gerekir, üst sindirim sistemi dediğimiz yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının görüntülenmesi olan gastroskopi için 6 saat açlık gereklidir. Kalın barsağın görüntülenme işlemi olan kolonoskopi için ise 1-2 gün öncesinden başlayan kalın barsağın daha iyi görülmesi amacıyla, dışkıdan temizlenmesi için ilaçla boşaltılması gerekir.

    Bu arada endoskopi yaptıracak hastalar eğer aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanıyorlarsa mutlaka endoskopiyi yapacak ekibi bilgilendirmeleri gerekmektedir.

    Endoskopi Nasıl Yapılır? Çok Canım yanar mı? Hisseder miyim?

    Gerek gastroskopi gerekse kolonoskopi deneyimli ellerce yapıldığı takdirde son derece kolay ve ağrısız bir yöntemdir. İşlem sırasında duyulabilecek her türlü ağrı ve rahatsızlık şikayetlerini ortadan kaldırmak için hastaya yapılacak işlemin özelliğine göre, sakinleştirici ve gerekirse uyutucu aneztesi uygulanır. Böylece hasta işlemi hiçbir şekilde hissetmez. Midenin görüntülenmesi yaklaşık 10 dk., kalın barsağın görüntülenmesi ise yaklaşık 20-30 dk. sürer.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her iki işlemden yarım saat sonrasında da kişi yemeğini yiyebilir. Ancak aynı gün araç kullanması tavsiye edilmez, aldığı aneztesinin etkisi nedeniyle.

    Özellikle kalın barsak kanserinin erken teşhisi amacıyla şikayeti olsun olmasın 50 yaşından itibaren herkesin kolonoskopi yaptırması gerekir. Artık dünyada kalınbağırsak kanserinin erken teşhisinde kolonoskopi tarama amacıyla kullanılmaktadır.

    Artık günümüzde ehil ellerde hem gastroskopi hem de kolonoskopi kolay ve ağrısız şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle bu işlemin yapılması istenilen durumlarda lütfen 'canım yanar' korkusuyla kaçmayalım. Aksi takdirde çok erken yakalanacak bir hastalığı geciktirmiş oluruz.