hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Hemoroide ameliyatsız çözüm mümkün mü?

    26.01.2015 Pazartesi | 16:46Son Güncelleme:

    Benim Hemoroidim Var, Ameliyat Şart mı? Ameliyatsız Çözüm Mümkün mü? Genel Cerrahi Uzmanı olarak üzülerek söylüyorum ki, çok sayıda hasta sadece 'Benim hemoroidim var' şikayetiyle, gereği kadar tetkik edilmeden ameliyat edilmekte. Bu nedenle, toplumda oldukça sık görülen, halk arasında 'basur' olarakta bilinen, hemoroidi iyi bilmek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemoroide ameliyatsız çözüm mümkün mü
    Öncelikle hemoroid nedir?

    Anal kanalda, her normal insanın makatında bulunan, dışkı kontrolünde görevli, yastıkçık adı verilen damarsal yapı sistemi bulunmaktadır. Bu damarsal yapılar, bizlerin bacaklarında da bulunan şiştiğinde varis adı verilen, toplardamara ait yapılardır. Bu damarlar genişlemeye müsait yapılardır. Çeşitli nedenlerden dolayı, bu damarsal yapıların içindeki basınç arttığı zaman bunlar zamanla genişler, gevşer ve anüsden dışarı sarkar.

    Hemoroid neden olur?

    En fazla görülen sebep, kronik kabızlığa bağlı ıkınmadır. Bu ıkınma bahsedilen damarlarda basınç artışına yol açar ve damarlar zamanla şişer. Bunun dışında hamilelikte, karın içi basınç artışı nedeniyle de hemoroid sık gelişir.

    Diğer sebepler,
    -Şişmanlık,
    -Uzun süre hareketsiz kalmak ve uzun süre oturmak,
    -Alkol kullanmak,
    -Kalın barsak tümörleri

    Hepsi kanar mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepsi kanamayabilir. Kanama genelde ağrısız ve kırmızı renktedir. Kanama genellikle dışkılama ile birlikte olur. Dışkılama sonrasında ele meme şeklinde gelir. Bunun dışında makatta kaşıntı, yanma ve ıslaklık şikayetleri de olur. Ancak memelerin aşırı ıkınma sonrasında şişmeleri şiddetli ağrıya sebep olur.

    İç hemoroid, dış hemoroid var mıdır?

    Evet, iç hemoroid ; makat bölgesinin kapanmasını sağlayan kasın üst tarafındaki damarsal genişleme, dış hemoroid ise makat bölgesinin kapanmasını sağlayan kasın alt tarafındaki damarsal genişlemedir.
     
    Tanı nasıl konur?

    Tanı muayeneyle konur. Ancak bilinmesi gereken en önemli nokta, ameliyata karar verilen hastaların 'Endoskopik Görüntüleme'sinin ( Yani kolonoskopi, rektosigmoidoskopisinin) yapılmasıdır. Bunun önemi şudur, eğer hemoroide neden bir kalın barsak tümörü ise onu atlamamak gerekir. Aksi takdirde bu hata olur.  

    Evreleri var mıdır?

    Evet vardır. 4 evredir,
    1. evrede, hemoroidal doku büyümüştür, sarkma yoktur, kanama olabilir veya olmayabilir.
    2.evrede, özellikle tuvalet sonrası, kanama vardır, sarkma belirgin değildir ve kanama ağrısızdır. Bazen anüsden dışarı çıksa bile kendiliğinden içeri girebilirler.
    3.evrede, tuvalet sonrası daha çok çıkar ancak elle geri içeri itilebilir, kanama ağrı ve yanma beraberinde vardır.
    4.evrede, sarkma tamamen dışardadır ve ellede içeri itilmez, oturmakla ağrılıdır, kanama ve yanma görülür. İltihaplanmada beraberinde olabilir.

    Hemoroid yaşam kalitesini bozar mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette bozar, hastaların çoğu kanama ve ağrı olmasın diye tuvalete gitmezler bu da kronik kabızlığa yol açar ve nihayet tuvalet sırasında ağrı ve kanama dahada artar.

    Ameliyat şart mı?

    Ameliyat her hemoroid hastasına önerilmez. Bunun en önemli kriteri, kişinin yaşam kalitesinin bozulduğu dönemdir. Kanama ve ağrı, yanma dayanılmaz olduğunda, kanama kronik anemiye sebep olduğunda cerrahi kaçınılmazdır. Artık mevcut yöntemler, hemoroid ameliyatını kabus olmaktan çıkarmıştır. Bunun dışında hastada hiç bir şikayete neden olmayan, sadece ele gelen memelere ameliyat tavsiye edilmez. Basit diyet öneriler ile bu hastalar rahatlatılır. Kabızlığı önleyici liften zengin beslenme ( kepekli ekmek, bol sulu ve sebze ağırlıklı beslenme, sabahları yarım bardak yulaf ezmezi gibi) dışkıyı yumuşatacak ve o bölgede zorlanmayı ortadan kaldıracaktır. Her sabah ılığa yakın bir bardak su içmek, kabızlığı önleyici bir çözüm olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıcak oturma banyoları, o bölgenin kan dolaşımını artıracağından ve sifinkteri rahatlatacağından faydalıdır.