hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Her tiroid nodülü kanser değildir

    23.11.2014 Pazar | 22:27Son Güncelleme:

    Tiroid bezi hastalıklarına toplumda çok sık rastlanmasına rağmen tiroid kanseri, tüm kanser türleri arasında en az görülenlerdendir. Bunun yanında aynı zamanda tedaviye en olumlu yanıtı gösterendir. Tiroid kanseri tüm kanser vakalarının %1 ini oluşturur. Tiroid kanserlerinde doğru tanı ve tedavi uygulanırsa hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tiroid nodülleri kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Toplumda görülme sıklığı % 4.2 olan tiroid kanserlerinin oluşma riski hayat boyunca, kadınlarda yaklaşık % 0.7 iken erkeklerde % 0.25 dir.

    Belirtileri nelerdir?

    Tiroid kanserlerinin birçoğu hiçbir belirti vermez. Bazen boyun bölgesinde tespit edilen bir şişlik, boyunda büyümüş lenf bezleri, ses kısıklığı, boğazda sıkılma hissi, nefes almada güçlük, yutma güçlüğü gibi belirtilere neden olabilir. 

    Tanı nasıl konur?

    Ultrasonografinin günlük hayatımıza girmesinden sonra tiroid nodüllerinin tanısı oldukça kolaylaşmıştır. Ultrasonografide tespit edilen tiroid nodüllerine yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi ile tanı kolayca konulmaktadır. Ultrasonografide tespit edilen özellikle 1 cm. ve daha büyük tiroid nodüllerinden, yine ultrasonugrafi altında iğne biyopsisi mutlaka istenmelidir. En kolay, en ucuz ve hastayı en fazla yormayan tanı metodu budur. Yapılan biyopsi sonucu temiz gelirse, nodül takip edilir. Ancak 6 ay sonra yapılan ultrasonografi kontrolünde nodülde büyüme olmuşsa, biyopsi tekrar edilir, sonuç yine temiz gelirse nodül ameliyat edilmez, takip edilir. 3 cm.altındaki nodüller, iğne biyopsisi temiz olduğu müddetçe gereksiz yere ameliyat edilmemelidir.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tiroid kanserinin nedenleri nelerdir?

    Baş ve boyun bölgesine uygulanan radyasyona maruz kalmak, tiroid kanseri riskini artırır. Hatırlanırsa Rusya'da meydana gelen Çernobil faciasından sonra tiroid kanserleri görülme sıklığı oldukça artmıştı.

    Peki tiroid kanseri tespit edildiğinde tedavi nasıl olmaktadır?

    Tiroid kanseri tespit edildiğinde ilk başvurulacak yol cerrahidir. Yapılacak cerrahi ehil ellerde olmalı ve tiroid bezinin tamamının alınması şeklinde olmalıdır. Total tiroidektomi adı verilen bu yöntemle, hem nüks olasılığı azalır, hem de cerrahi sonrasında uygulanacak atom tedavisinin etkinliğini daha çok artırır. Çünkü tiroidin nüks ameliyatlarında komplikasyon görülme riski, özellikle de ses kısıklığı ve ameliyat sonrası kalsiyum düşüklüğü daha çok artmaktadır. Ameliyat deneyimli ellerde oldukça başarılıdır.

    Tiroid bezinin tamamı alındığına göre, bezden salgılanan hormonlar ne olacak?

    Total tiroidektomi sonrası, tiroid bezi tamamen alındığı için bezden salgılanan hormonlar dışarıdan hap olarak alınır. Ömür boyu alınan bu hap, özellikle sabahları aç karnına tavsiye edilir ve ömür boyu kullanmanın ciddi bir yan etkiside yoktur. Hamilelikte ve emzirme döneminde rahatlıkla kullanılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ameliyat sonrası uygulanan atom tedavisi 

    Radyoaktif iyot, iyotun etrafa radyasyon yayan halidir.Ağız yoluyla kapsül ve ya sıvı şeklinde verilir. Tiroid bezi hücrelerinde toplanır ve onların faaliyetlerini radyoaktivite yoluyla durdurur ve ameliyat sonrası kalan tüm tiroid dokusu yok olur. Verilen dozun büyüklüğüne göre hastanede 2-3 gün yatmak gerekebilir. Çünkü etrafı çevreye yayılan radyasyondan korumak gerekir. Kişide de bu radyoaktif madde 1hafta ile 10 gün içinde vücuttan atılır.