hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Kasık fıtıklarında kapalı ameliyatla işe erken dönüş

    27.05.2015 Çarşamba | 16:50Son Güncelleme:

    Kasık fıtıkları genel cerrahların en sık yaptığı ameliyatlardır. Erkeklerde kadınlara oranla 20-25 kat daha fazla görülmektedir. Büyük kasık fıtıkları erkeklerde cinsel aktivitede zorlanmaya neden olmaktadır. Kasık fıtığı inguinal kanal denilen alanda bulunan kasların arasındaki karın duvarının zayıf noktalarından doğumsal veya sonradan meydana gelen şişliklerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En önemli belirtisi, kasıkta ele gelen şişliktir. Bu şişlik ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla artar, yatınca azalır. Ancak fıtığın büyüklüğü zamanla arttığında bu şişlik yatmakla da kaybolmaz öyle ki erkeklerde torbaya kadar iner ve ağrı yapar.

    Basit bir elle muayene ile fıtık teşhisi konur. Şüpheli olgularda o bölgeye yapılan yüzeyel ultrasonografi ile tanı kesinleştirilir.

    Kasık fıtıklarında tanı konulduğu anda çok bekletilmeden ameliyat yapılmalıdır.

    Kasık fıtıkları kendiliğinden, ilaçla veya kilo vermekle geçmez.

    Ameliyat edilmeyen kanal içindeki fıtıkların boğulma tehlikesi vardır.

    Fıtık kesesinin içinde karın içi organları, genelliklede ince bağırsaklar bulunur. Kasık kanalına giren bu organlar başlangıçta, kanal içinde rahat hareket ederken, batın içine rahatlıkla girip çıkarken, bazen karın içine tekrar girmezler ve fıtık kesesi içinde hapsolurlar. Bu durumda fıtık kesesi içinde bulunan bu organların dolaşımı bozulur ve hayati tehlike oluştururlar. Acil müdahale gerektiren durumlardır bunlar.
    Fıtık boyutu arttıkça ameliyatı da güçleşmekte ve nüks ihtimalide artmaktadır.

    Kasık fıtığı ameliyatları zor mudur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kasık fıtığı ameliyatları açık ya da kapalı (laparoskopik) olmaktadır. Her iki ameliyatta da önemli olan fıtık tamirinde yama dediğimiz meshin kullanılmasıdır. Çünkü tüm dünyada en çok kabul gören, tekrarı en az olan fıtık tamiri yama ile yapılandır. Yama ile yapılan fıtık tamiri çok daha sağlam olmaktadır.

    Açık kasık fıtığı ameliyatlarına son zamanlarda kapalı dediğimiz laparoskopik fıtık ameliyatları eklendi. Açık ameliyata oranla, daha az ağrılı, yara izinin çok küçük olduğu kapalı fıtık cerrahisinde hastalar günlük hayatlarına oldukça erken 1-3 gün içinde dönebilmektdirler.