hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Kıl dönmenizle birlikte yaşamak zorunda değilsiniz...

    23.03.2015 Pazartesi | 23:08Son Güncelleme:

    Kıl dönmesi, Vücudun her yerinde görülebildiği gibi daha çok kuyruk sokumunda görülen sinüs ağzı dediğimiz oluşumlarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Oluş mekanizmasında kabul gören en önemli teori, uzun süre oturma veya uzun süre giyilen dar giysiler sonucunda sürtünme ile ciltteki kıl ya da kılların cilt altına yürümesi ve burada kistik yapıya neden olmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk oluştuğu dönemde delik içine giren kılların az sayıda olması nedeniyle şikayetler belirgin değildir. Kıl dönmesi uzun süre ağrısız şişlik şeklinde devam eder, zamanla şişlik apseleşmeye başlar ve akıntı ile beraber, oturmakta ve yürümekte güçlük çekilmesine neden olur. Öyle ki çoğu hasta muayeneden utandığı için, şikayetlerine aldırmaz ve muayenesini geciktirir, sonunda da bir adet olan kıl giriş deliği iki veya daha fazla sayıda oluşmaya devam eder. Bu da iltihabın o bölgede yayılmasına neden olur. Hastada sürekli iltihaplı bir akıntı, koku ve iç çamaşırında lekelenme vardır. Akıntıya bağlı olarak şiddetli bir kaşıntı olaya iştirak eder.


    Kıl dönmesinin kendi kendine iyileşmesi mümkün değildir.

    Kıl dönmesi apsesi acil tedavi gerektiren bir durumdur. Apsenin bir an önce drenaj yöntemiyle boşaltılması, sonrasında da uygun antibiyotik ve temiz bakım ile tedaviye devam edilmesi gerekir. Bu süreçte hastaya sık duş alması söylenir.

    Kıl Dönmesi Olan Ne Yapmalı?

    Kıl dönmesi ile yaşamak, vücudun diğer bölgelerine yayılabilecek bir enfeksiyona sahip olmak demektir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli ameliyat yöntemleri de gelişti. Artık yeni yöntemlerle hastalar kısa bir süre sonra işlerine ve günlük yaşantılarına dönebilmektedirler. Önceden hasta ameliyat olsa da nüks çok fazla görülüyordu. Kıl yumağının cerrahi olarak kapsülü ile birlikte çıkarılması tedavinin ana yoludur. Yapılan ameliyatın tekniği sonradan oluşan nükslerde önemli yer tutsa da bir diğer önemli nokta ameliyat sonrası bakımdır. Ameliyat sonrası o bölgenin, makatın etrafını da kapsayacak şekilde kıllardan temizlenmesi (Tüy dökücü kremler tavsiye edilir ve bu temizleme aylık peryotlarla yapılır) , sık duş alınması bakımın temel ilkeleridir.