hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Azeri işadamları umut dağıttı

    Azeri işadamları umut dağıttı
    expand

    Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği Başkanı Ahmet Erentok, "KKTC halkının geçmiş tecrübelerinden dolayı endişeli olduğunu, ancak girişimlerine kararlı bir şekilde devam edeceklerini" söyledi.

    Azerbaycan'dan 27 temmuz akşamı doğrudan uçuşla KKTC'ye gelen ve üç günlük ziyareti boyunca yoğun temaslarda bulunan Azerbaycan heyeti, bu akşam bir basın toplantısı düzenleyerek temaslarını değerlendirdi.
     
    KKTC'nin Bakü Temsilcisi Mustafa Evran'ın da katıldığı basın toplantısında konuşan heyet başkanı ve Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Ahmet Erentok, dün ikili görüşmelerde sivil toplum örgütleriyle sözleşmeler yaptıklarını belirtti.
     
    Erentok, hem ticari hem de yatırım alanlarındaki sözleşmelerin, kısa bir ziyarette yapıldığı göz önüne alındığında çok önemli olduğunu ifade etti.
     
    Hedef 50 milyon dolarlık ticaret
     
    Erentok, Azerbaycan ve KKTC arasında ilk etapta 5-7 milyon dolar arasında ticaret hacmi öngördüklerini, bu rakamın rahatlıkla ortaya çıkacağını söyledi. Erentok, asıl hedefin ise 50 milyon dolar olduğuna işaret etti.
     
    Portakal konusunda da ciddi bir ithalat yapmak istediklerini, ayrıca daha birçok alanda karşılıklı işbirliği ve KKTC'nin, Ortadoğu'ya ticaretleri için bir montaj üssü olmasını da kapsayan projeleri bulunduğunu açıklayan Erentok, kendi şirketinin de KKTC'de, Bakü'ye inşa ettikleri büyük otelin aynısını yapmayı planladığını söyledi.
     
    İMAİR-KTHY temasları sürüyor
     
    Azerbaycan Skylife Turizm şirketinin KKTC için paket tur düzenleme konusunda anlaşmalar yaptığını, KKTC çorap üreticilerinin Azerbaycan'daki bir şehirde fabrika açmaya karar verdiğini kaydeden Erentok, Azerbaycan'daki STAR televizyon ve klima üreticisinin de Kuzey Kıbrıs'a distribütörlük verdiğini, bu alanda yıllık 2-3 milyon dolarlık ticaret yapılmasının beklendiğini anlattı.
     
    Erentok, Cypfruvex aracılığıyla portakal ve portakal konsantresi de ithal edeceklerini, karşılığında fındık ve gübreyle tarım makineleri ihraç edeceklerini söyledi.
     
    Azerbaycan'a KKTC'den zeytinyağı da ithal edeceklerini açıklayan Erentok, cam konusunda işbirliği için anlaşmaya varıldığını, iki taraf arasında daha birçok konuda karşılıklı ticaret yapılacağını, ayrıca İMAİR hava yollarının da Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile temaslarda bulunduğunu, diyalogun süreceğini kaydetti.
     
    "Her iki ülke için de önemli"
     
    "Hayatta her işin hayal ve arzuyla başladığını" ifade eden Erentok, netice için önce diyaloğun şart olduğunu vurguladı. Bu ilişkinin iki mimarı Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e minnettar olduklarını kaydeden Erentok, bu diyalog çerçevesinde atılan önemli adıma destek veren herkese teşekkür etti.
     
    Bu adımların devamını sürdürmekte kararlı olduklarını belirten Erentok, "KKTC halkının haklı olarak geçmişte olanlardan dolayı endişe ettiğini ve 'yine birileri geldi, bir şeylere imza attı ama gidecekler ve yine birşey olmayacak' diye düşündüğünü, ancak kendilerinin kararlı bir şekilde yollarında yürüyeceklerini" söyledi.
     
    KKTC'nin kendi bölgelerine, Azerbaycan'ın ise Ortadoğu'ya çıkması açısından bu ilişkinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Erentok, yatırımlar için kararlı geldiklerini ve aynı kararlılık ve cesaretle devam edeceklerini ifade ederek, "bir yıl sonra basın mensuplarının hesap soracağını, kendilerinin de hesap vereceklerini" söyledi.
     
    "KKTC'li işadamlarını bekliyoruz"
     
    Öngördükleri yatırım oranında KKTC işadamlarının da Azerbaycan'a yatırım yapmasını beklediklerini belirten Erentok, KKTC'de kişi başına düşen milli gelirin çok yüksek olduğunu, bankalarda 2 milyar dolar mevduat bulunduğunu kaydetti.
     
    Parayı yatırıma çevirmenin önemine değinen Erentok, "Azerbaycan'da çok imkan var, KKTC'den yatırımın istikametleneceği en güzel ülkelerden biri Azerbaycan'dır" dedi.
     
    KKTC'ye sürekli uçuş gündemde
     
    Azerbaycan'daki STAR grubu yöneticisi Ali Evsen de ziyaretleriyle Kıbrıs'ta siyasi ve ticari anlamda netice elde edildiğini, "buradaki potansiyeli Azerbaycan ile birleştirecek güzel bir anlaşma yaptıklarını ve bundan çok memnun olduklarını" söyledi.
     
    İMAİR yöneticisi Fuzuli Alekberov ise üç günde çok önemli bir iş yaptıklarını, ilk uçuşların kendilerine nasip olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan'ın bunda önemli rol oynadığını, tarifeli uçuşların gerçekleşmesi için çalışacaklarını kaydetti.
     
    Teknik sorunlar bulunduğunu kabul ettiğini ifade eden Alekberov, "bunları çözeceklerini umduğunu" söyledi. Alekberov, önümüzdeki iki ayda dört doğrudan uçuş planladıklarını, ancak tarifeli uçuşlar için çalışmalarını sürdüreceklerini, sadece yaz turizmini değil, KKTC'ye sürekli uçuş yapmayı öngördüklerini belirtti.
     
    Azerbaycan heyeti sabah erken saatlerde KKTC'den ayrılacak ve Bakü'ye dönecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow