hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ulusal Bilimler Akademisi'nde iki Türk

    Ulusal Bilimler Akademisinde iki Türk
    expand

    Türk bilim adamları Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biyokimya ve biyofizik alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Kuzey Carolina Üniversitesi profesörlerinden Sancar, Ulusal Bilimler Akademisi'nin 142'nci yıllık çalışma oturumunda seçtiği 72 yeni üye arasında yer aldı.
     
    İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğretim üyelerinden Prof Dr. Mehmet Özdoğan ise akademinin yeni üye olarak seçtiği 14 ülkeden 17 yabancı bilim adamı arasına girdi.
     
    Kuzey Carolina Üniversitesi Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Programı'nda görevli Sancar, 20 yıldır, DNA onarımının pek çok parçasının tanımlanmasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlara yaptığı öncülükle tanınıyor.
     
    Sancar, 2001 yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü'nü almaya da hak kazanmıştı.
     
    Çeşitli arkeolojik çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ise hala Doğu Trakya-Marmara Projesi direktörlüğünü yürütüyor.
     
    Ulusal Bilimler Akademisi, kendi alanlarında orijinal çalışmalar yapan ve bu konuda sürekli başarılar gösteren bilim adamları ve mühendisleri üyeliğe seçiyor.
     
    Akademi, son seçilen üyelerle birlikte toplam üye sayısının bin 976'ya ulaştığını açıkladı.
     
    Akademinin, Özdoğan gibi, ABD vatandaşı olmayan yabancı üye sayısı ise 360'ı buluyor. Yabancı üyelerin Akademi'de oy hakkı ise bulunmuyor.
     
    Ulusal Bilimler Akademisi, talep edildiğinde ABD yönetimine bilim ve teknoloji konularında resmi danışmanlık yapmak şartıyla dönemin ABD Devlet Başkanı Abraham Lincoln'un desteği ve kongre kararıyla 1863'te ABD'li bilim adamları tarafından kuruldu.
     
    Özel bir kuruluş olan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliği, bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow