hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Tayyipler Alemi' davası başladı

    Tayyipler Alemi davası başladı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Penguen dergisi aleyhine açtığı 40 bin YTL'lik tazminat davası başladı.

    'Tayyipler alemi' başlıklı karikatürü çizen Erdil Yaşaroğlu, "biz suç işlemedik. Çizmeye devam ediyoruz ve edeceğiz" dedi.
     
    Ankara 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin ile derginin sahibi Erdil Yaşaroğlu ve avukatları katıldı.
     
    Dergiyi yayınlayan Pak Yayıncılık ve Yaşaroğlu'nun avukatları Bülent Utku ile Tora Pekin, dava dilekçesindeki iddialara karşı cevap dilekçesi verdi. Duruşma, Erdoğan'ın avukatı Şahin'e dilekçeye karşı cevaplarını bildirmesi için süre verilmesine, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının araştırılmasına karar verilerek ertelendi.
     
    Erdil Yaşaroğlu, çıkışta yaptığı açıklamada, "biz daha eğlenceli olacağını bekliyorduk. üç dakikada bitti. suç işlemedik" dedi.
     
    Pak yayıncılığın dilekçesi
     
    Pak Yayıncılık ve Yaşaroğlu'nun avukatları tarafından verilen dilekçede, davacı tarafın karikatürler nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğinin kabul edilmesinin, çağdaş ve demokratik toplumlarda sanatın ulaştığı gelişme düzeyi karşısında mümkün olmadığı belirtildi.
     
    Karikatürün kişi ya da olayların gülünç ve çelişkili yanlarını yakalayarak, bazen yazıyla desteklenen abartılmış çizgilerle mizaha dönüştürme sanatı olduğu anlatılan dilekçede, karikatürün öncelikli amaçlarından birinin de düşündürme, eğlendirme ve güldürme olduğu ifade edildi.
     
    Erdoğan ile çizilen hayvanların karakterleri arasında herhangi bir özdeşleştirme yapılmadığı savunulan dilekçede, ''karikatürlere yer veriliş biçimine bakıldığında, davacı yanın benzetildiği hayvan türlerinin, davacının ileri sürdüğü şekilde kendisini küçük düşürecek bir yönünün olamayacağı anlaşılmaktadır'' denildi. 
     
    'Erdoğan, hoşgörü göstermedi'
     
    Dilekçede, dünyada ve Türkiye'de yıllardır geçmiş ve şimdiki dönemsiyasetçilerin çeşitli hayvanlara benzetildiği karikatürler çizildiği anımsatılarak, bu kişilerin karikatürlerine gülüp geçtikleri, ancak Erdoğan'ın aynı hoşgörüyü göstermediği ifade edildi.
     
    Dilekçede, Penguen Dergisi'ndeki karikatürlerin, Erdoğan'ın, Cumhuriyet Gazetesi çizeri Musa Kart'ın kendisini ipe sarılı kedi şeklinde çizmesine karşı açtığı davaya tepki ve dayanışma olarak yayınlandığı belirtilerek, hakaret kastı bulunmadığı, hukuka aykırılığın da söz konusu olmadığı savunuldu.  
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisini fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde betimlendyen karikatürleri ''Tayyipler Alemi'' başlığıyla kapak yapan mizah dergisi Penguen aleyhine 23 martta 40 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı.

    Dava dilekçesinde, karikatürlerin, Başbakan Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı içerdiği gerekçesiyle Penguen Dergisi'nin sahibi Erdil Yaşaroğlu ile Pak Yayıncılık'tan 40 bin YTL manevi tazminat talep ediliyor.  
     
    Erdoğan'ın basına açtığı davalar

    Başbakan Erdoğan, daha önce Cumhuriyet gazetesinde 9 mayıs 2004'te çıkan ve kendisini 'yumağa dolanmış kedi' olarak betimleyen Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart aleyhine 5 bin YTL'lik dava açmıştı. Dava nisanda Başbakan Erdoğan lehine sonuçlanmıştı.
     
    Erdoğan, başka bir karikatür nedeniyle Evrensel gazetesi aleyhine açtığı davada ise 10 bin YTL manevi tazminat kazanmıştı.
     
    Karikatürlerden sonra sloganlara da dava açan Erdoğan, SEKA fabrikasında eylem yapan işçilerin sloganlarını yazan Evrensel gazetesine de 24 mart 2005'te 15 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı. Dava henüz sonuçlanmadı.
     
    Başbakan Erdoğan, Bekir Coşkun'a da 15 nisanda bir dava daha açmıştı. Erdoğan, Coşkun’dan bu kez 10 bin YTL’lik manevi tazminat istiyor.

    Tayyip Erdoğan, 19 nisanda da 'İsyan' adlı kitapta kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla, yazar Yalçın Küçük ve yayıncı Penguen şirketi aleyhine 40 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı.

    Dava dilekçesinde kitaptaki, ''...bu başbakanlığa oturtulmuş kişi, İslam tarihinde yazılı cahiliye devrinden kalma bir kişidir. İrecep İrdoğan, sağlıklı görünmemektedir. Medyakratlar içinde doktorlar var. Ecevit'in hastalığını doktorlardan önce teşhis ettiler. Ama şimdi de İrecep İrdoğan'ın beyninde düzensizlikler görünüyor, patlamalarla karşılaşıyoruz. Bana göre, Deli İbrahim'den sonra Türkiye'de hükümet etmeye gelmiş en bilgisiz kişidir. Sabri Ülker'in bisküvi kutularını saymayı bilebiliyor...'' şeklinde ifadelere yer verilmişti.  
     
    Kitapta yer alan isnatlara katlanılmasının mümkün olmadığı belirtilen dilekçede, davalıların, Erdoğan'ın toplum önünde küçük düşürülmesine ve kişilik haklarının ağır biçimde ihlal edilmesine neden oldukları savunulmuştu.  

    Erdoğan'ın kazandığı davalardan bazıları
     
    Erdoğan son olarak gazeteci-yazar Fikret Otyam'dan, kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyar lira manevi tazminat kazandı.
     
    Gazeteci Altemur Kılıç da Başbakan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Erdoğan'a 10 bin YTL tazminat ödedi. Erdoğan son olarak Hürriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun'a daha önce açtığı davadan 4 bin YTL tazminat kazandı.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow