hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaşar Topçu yeniden Yüce Divan'da

    Yaşar Topçu yeniden Yüce Divanda
    expand

    Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun Yüce Divan'da yargılanmasına bugün devam edilecek. Duruşmada bugün 12 kişi tanık olarak dinlenecek.

    Yüce Divan'da 26 mayısta yapılan duruşmada, Yaşar Topçu, "Allah'tan başka kimseden korkum yok. Cezaevinde yatmaktan korkmuyorum, bir an önce dava sonuçlansın" demişti.
     
    Duruşmada 10'u müteahhit 13 tanık dinlenmiş, CHP Saymanı Mahmut Yıldız, Araştırma Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatarak, "iddialarımın arkasındayım" demişti. Yaşar Topçu ise, taraf olduğu gerekçesiyle bu tanıklığa itiraz etmişti.
     
    Sekiz yıldır delil olmadan cezalandırılmaya çalışıldığını savunan, Yüce Divan'ın verdiği kararın temyiz merciinin bulunmadığını, sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabileceğini anlatan Topçu, davanın daha fazla uzatılmadan karara bağlanmasını istemişti.
     
    Duruşma sonunda, mahkeme heyeti, eski ekonomi bürokratlarından Yener Dinçmen'in de aralarında bulunduğu 12 kişinin tanık olarak dinlenmesine karar vermişti.
     
    Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, Yaşar Topçu'nun davanın bir an önce sonuçlandırılması isteminin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan görüş alındıktan sonra bugün görülecek duruşmada karara bağlanacağını belirtmişti.
     
    Sevk kararından...
     
    Yaşar Topçu'nun Yüce Divan'a sevk kararında, ihale usul ve esaslarının yedi aşamada yedi ayrı düzenlemeyle belirlenmesi, ihale usul ve esaslarında belirtilen kriterlere uygun çok sayıda (30'u aşkın) firma varken 15 firmanın belirlenerek davet edilmesi suretiyle ihalelerde rekabeti engellediği savunuluyor.
     
    Üç proje halindeki işleri altı parçaya bölerek ve birbirleri ile ilişkilendirerek ihaleye katılımı sınırlandırdığı, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin verilmesini engellediği ileri sürülen kararda, Topçu'ya yönelik şu suçlamalarda bulunuluyor:
  • Davet edilen firmaların gizli tutulması gerekirken gizli tutulmak bir yana ihalelerde bu firmaların birbirleriyle ortak girişimler oluşturmasını teşvik edecek mahiyette usul ve esaslar belirlediği,
  • Müteahhitlerin ihale öncesinde anlaştıklarını gösteren bir çok bulgu olmasına rağmen bu bulguların dikkate alınmadan ihalelerin sonuçlandırılmasına göz yumduğu,
  • Şartnameler gereği ihalelerde kabul edilmemesi gereken teklif mektuplarının ihale komisyonu tarafından geçerli sayılmasına göz yumduğu, bu hususların 'İhaleye Fesat Karıştırma' suçunun hile unsurunu teşkil ettiği,
  • İhale şartnamesinin müteahhitlerin ihaleye davetinden sonra hazırlanması,
  • Zeyilname ile fiyatlarda değişiklikler yapılması,
  • Projeleri tamam olmadan işlerin ihaleye çıkarılması,
  • Sağlıksız keşifler hazırlanması suretiyle yüzde 142'lere varan keşif artışlarına sebep olması,
  • Yüksek taşıma katsayıları ve köprü inşaat zamları uygulanmak suretiyle fazla ödemelere sebep olduğu, fazla ödemelerin haksız menfaat unsurunu teşkil ettiği.
     
    Kararda, Yaşar Topçu'nun eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun devlet alım-satımına fesat karıştırmak suçunu düzenleyen 205'inci maddesine göre cezalandırılması isteniyor.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow