hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'İstanbul' zanlısı Sakka tutuklandı

    İstanbul zanlısı Sakka tutuklandı
    expand

    İstanbul'da 15 ve 20 kasım 2003 saldırılarıyla ilgili olarak dün yakalanan Suriye uyruklu Luai Sakka, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

    Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Suriye uyruklu Luai Sakra'nın Avukatı Osman Kara, Sakka'nın mahkemede suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.
     
    Avukat Kara, müvekkili hakim karşısına çıkmadan önce yaptığı açıklamada, Sakka'nın İsrail gemilerine eylem hazırlığında olduğunu kabul ettiğini söylemişti.
     
    İstanbul'da 15 ve 20 kasım 2003 tarihlerinde meydana gelen ve 62 kişinin öldüğü patlamalarda kullanılan bombaları temin ve imal ettiği ileri sürülen Luai Sakka, bu sabah Adliye'ye sevkedildi.
     
    Diyarbakır'da dün yapılan operasyonda yakalandıktan sonra İstanbul'a getirilen Sakka, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne zırhlı bir araçla getirildi.
     
    'Zanlının amacı İsrail gemilerini vurmaktı'
     
    Zanlı, yoğun güvenlik önlemi altında binaya sokuldu. Sakka, savcılık tarafından 'yasadışı örgüte üye olmak' suçundan tutuklanması istemiyle Nöbetçi 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

    Sakka, burada yapılan sorgusunun ardından tutuklandı. Sakka'nın, savcılıkta ifade vermediği belirtildi.
     
    Tutuklanmasının ardından işlemleri tamamlanan Sakka, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nden yoğun güvenlik önlemleri altında çıkarılarak 'akrep' adı verilen zırhlı araca bindirildi. Loai Sakka, bu araçla Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. 
     
    Sakka'nın Avukatı Osman Kara, "Antalya'daki operasyonda 750 kilogram patlayıcı ele geçirildi. Müvekkilim, bu patlayıcının kendisine ait olduğunu kabul etti. Bu patlayıcılarla, israil gemilerini uluslararası sularda vurmayı planlıyordu" dedi.
     
    Avukat Kara, Sakka'nın eylem için yat satın aldığını da belirterek, "Sakka'nın amacı, Türkiye'ye zarar vermeden Akdeniz'de İsrail gemilerini patlatmaktı" dedi.
     
    Zanlı Sakka da, sağlık kontrolünün tamamlanmasının ardından nezarethaneye geri götürüldüğü sırada, ''Türkler zarar görmeyecekti. Sadece ve sadece İsrailliler'' dedi.
     
    'Sakra El Kaide'nin Türkiye sorumlusu'
     
    Diyarbakır Havaalanı'nda beş gün önce yakalanan Suriye uyruklu Luai Sakka'nın, El Kaide'nin Türkiye sorumlusu olduğu iddia ediliyor.
     
    Ekrem Özel sahte kimliğini kullanan Sakka'nın, İstanbul saldırılarıyla ilgili emri, El Kaide'nin Irak sorumlusu Zerkavi'den aldığı belirtiliyor.
     
    Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan ve kuryelik yaptığı belirtilen yine Suriye uyruklu Hamid Obiysi ise Antalya'da yakalandı. Zanlı Obiysi, İstanbul'a getirildi ve tutuklandı.
     
    İstanbul'da 15 kasım 2003'te Şişhane'deki Neve Şalom ve Şişli'deki Beth Israel sinagoglarına saldırı düzenlemişti.
     
    Bu saldırıdan beş gün sonra Levent'teki HSBC Bank Genel Müdürlüğü ve İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu da grubun saldırılarının hedefi olmuş ve her iki eylemde toplam 62 kişi hayatını kaybetmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow