hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Zanlılar Avrupa'ya kaçacaklardı'

    Zanlılar Avrupaya kaçacaklardı
    expand

    Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, 15 ve 20 kasım 2003 saldırılarına ilişkin yakalanan Luavi Sakra ile Hamid Obiysi'nin eylemlerinden sonra Avrupa'da bir ülkeye kaçma planı yaptıklarını söyledi.

    "Bu şahıslar yakalanmamış olsaydı, eylemlerinden sonra Avrupa'da komşu bir ülkeye geçmeyi planlıyorlardı" diyen Er, habercilerin ısrarlı sorularına rağmen söz konusu ülkenin adını vermedi.
     
    Er, konuyla ilgili bilginin eylemcilerin kaçmayı planladığı ülkeye iletildiğini de kaydetti.
     
    Emniyet Genel Müdür Sözcüsü Er, haftalık basın toplantısında 2003 yılında düzenlenen saldırılarla ilgili olarak yakalanan iki zanlı hakkındaki soruları yanıtladı.
     
    Operasyonun Antalya'da 4 ağustosta bir apartman dairesinde meydana gelen yangınla başladığını belirten Er, "yapılan incelemede evde, sahte kimlik ve pasaportlar ile birtakım kimyasallar ele geçirildi. Daha önce de bu ev polisin takibi altındaydı. Çalışmalar sonucu bu evde kalan iki kişi yakalandı" dedi.
     
    Sözcü Er, zanlılardan birinin Türkiye'ye terketmek üzere Suriye sınırındaki Cilvegözü sınır kapısında diğerinin de Diyarbakır'da yakalandığını kaydetti. 
     
    "Operasyona bir başka ülkenin katkısı yok"
     
    Ramazan Er, operasyon sonucunda ele geçen bilgilerle şahısların beyanlarının bazı müttefik ve dost ülkelerle paylaşıldığını da vurgulayarak, "operasyonda bir başka ülkenin herhangi bir katkısı yoktur. Yerli ve yabancı basında bu olaya ilişkin 'Reuters Haber Ajansı'nın bir başka ülkenin güvenlik yetkililerine dayanarak vermiş olduğu haber kasıtlıdır' şeklinde emniyetçe bir açıklama yapılmıştır" diye konuştu.

    Zanlı Luai Sakka, dün Beşiktaş'ta Nöbetçi 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılmış ve tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Hamid Obiysi de geçtiğimiz çarşamba tutuklanmıştı.
     
    Emniyetin 10 ağustostaki açıklaması
     
    Emniyet Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında çıkan 'güney illerinde El-Kaide örgütü üyeleri yakalandı' yönündeki haberlerle ilgili olarak geçtiğimiz çarşamba günü açıklama yapmıştı.
     
    Yazılı açıklamada, 'El Kaide örgütü üyelerinin, bazı yabancı ülke gemilerine saldırı hazırlığı yaparken C-4 patlayıcılarla birlikte yakalandıkları' yönündeki haberlerin, ''tamamen yanlış ve kasıtlı'' olduğu vurgulanmıştı.
     
    Reuters Haber Ajansı, İsrail anti-terör birimi başkanı Danny Arditi'ye dayanarak verdiği haberinde El Kaide bağlantılı bir grup militanın Türkiye'de yakalandığını iddia etmişti. 
     
    Haberde Arditi'nin, "El Kaide bağlantılı bir hücreye üye çok sayıda kişi, silahlar ve çeşitli ekipman ele geçirildi. Bu kişiler, denizde ve karada turistleri hedef alan saldırı hazırlığındaydı" şeklindeki sözlerinin altı çizilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow