Tarihte bugün: 29 kasım

Tarihte bugün: 29 kasım

Alfred Hitchcock filmlerinin unutulmaz oyuncusu Cary Grant 1986 yılında hayatını kaybetti.

Dönemin en yakışıklı aktörlerinden biri olan Cary Grant, bugün bile 'her yönüyle kusursuz', 'ideal sinema yıldızı', 'şık', 'nazik', 'çekici', 'atletik', 'gerçek bir centilmen' gibi herkese nasip olmayacak sıfatların peşpeşe sıralanabildiği bir efsane.
 
Ünlü aktrist Audrey Hepburn'ün bir film çekimi sırasında Grant'e söylediği "sende yanlış olan ne biliyor musun? Hiçbir şey" sözleri de İngiliz aktöre yakıştırılan 'kusursuzluk' sıfatını doğruluyor.
 
Nitekim kendisi bile bir keresinde "herkes Cary Grant olmak istiyor. Ben bile..." demiştir.
 
Komedi filmleriyle sivrilen ünlü aktör, zamanla korku ve gerilim ustası yönetmen Alfred Hitchcock filmlerinin vazgeçilmez yüzü haline geldi.
 
Ancak Hitchcock filmleriyle özdeşleşen Grant'ın gönlünde yatan aslan daima komedi oldu. Grant, "her zaman büyük aktör A.E. Matthews'un ölüm döşeğinde söylediği bir sözü hatırlarım: Ölüm zor, ama komedi kadar değil" sözleriyle - zorluklarına rağmen -bu türe olan tutkusunu dile getirmişti.
 
'Penny Serenade' ve 'None But the Lonely Heart' filmlerindeki performansıyla iki kez 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında Oscar'a aday gösterilen Grant, ikisinde de ödüle ulaşamadı, ancak 1970 yılında Akademi'nin Onur Ödülü'ne layık görüldü ve Oscar heykelciğini kucakladı.

14 yaşında okulu bıraktı

Esas adı Archibald Alexander Leach olan Grant, 18 ocak 1904'te İngiltere Bristol'de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
 
14 yaşındayken okulu bırakarak bir komedi tiyatro topluluğuna katıldı. Bu dönemde öğrendiği pandomim sayesinde vücudunu, jest ve mimiklerini kullanma sanatını geliştirdi. Burada öğrendikleri arasında dans, ip üzerinde yürüme ve akrobasi de bulunuyordu.
 
1931'de ilk kez bir filmde rol aldı. 'Singapore Sue' adlı 10 dakikalık kısa filmin ardından sinema için uygun vaktin geldiğine inandı ve Los Angeles'a gitti.
 
Paramount'un seçmelerinde başarılı bulununca sinema endüstrisi için hayli uzun olan ismine veda ederek, yeni adını aldı: Cary Grant.

Çıkışını 'This is The Night' (1932) adlı film ile yapan ile yapan Grant, kısa bir süre sonra Nancy Carroll, Sylvia Sidney, Marlene Dietrich ve Mae West gibi aktristlerle aynı filmlerde rol almaya başladı. Özellikle Mae West, Grant için bir dönüm noktası oldu.

1937 yılında Paramount ile sözleşmesi bittiğinde başka bir stüdyoyla anlaşma imzalamadı ve kendi istediği filmler, senaryolar ve yönetmenlerle çalışmaya başladı.
 
Topper', 'The Awful Truth' gibi filmler onu zirveye taşıdı. Sonraki üç yıl 'Bringing up Baby', 'Holiday', (1938), 'Gunga Din', 'Only Angels Have Wings' (1939), 'His Girl Friday', 'My Favorite Wife' ve 'The Philadephia Story' (1940) gibi filmler geldi.
 
Peşpeşe gelen bu başarıların ardından düşüş devresi başladı. 'Once Upon a Honeymoon' (1942), 'The Bishop's Wife' (1947) Grant'in kariyerinde düşüşü simgeledi.
 
Grant'in kariyerindeki en iyi filmleri ise Alfred Hitchcock ile çevirdiği 'Suspicion' (1941), 'Notorious' (1946), 'To Catch a Thief' (1955) ve 'North by Northwest' (1959) oldu.
 
Grant, 62 yaşındayken film çekmeyi bıraktı ve onu bekleyen yeni kariyerine odaklandı: Babalık.
 
Beş kez evlenen Grant'in dördüncü karısı olan aktris Dyan Cannon'dan Jennifer adlı bir kızı oldu.

Cary Grant çapkınlığıyla da tanınıyor. Döneminin güzel kadınlarının hemen hepsine aşık olan Grant, 'fırsat buldukça' evlendi.
 
1980'lerde Grant, ABD'yi 'one-man show' olarak nitelenen 'Cary Grant ile Bir Akşam' ile turladı.
 
Ünlü oyuncu, 29 kasım 1986'da felç geçirdi ve Iowa'da hayata veda etti.

Filmografi
 
This is the Night / 1932
Sinners in the Sun - 1932
Merrily We Go to Hell - 1932
Devil and the Deep - 1932
Blonde Venus - 1932
Hot Saturday - 1932
Madame Butterfly - 1932
She Done Him Wrong - 1933
The Woman Accused - 1933
The Eagle and the Hawk - 1933
Gambling Ship - 1933
I'm No Angel - 1933
Alice in Wonderland - 1933
Thirty-Day Princess - 1934
Born to be Bad - 1934
Kiss and Make Up - 1934
Ladies Should Listen - 1934
Enter Madame! - 1935
Wings in the Dark - 1935
The Last Outpost - 1935
Sylvia Scarlett - 1936
Big Brown Eyes - 1936
Suzy - 1936
Wedding Present - 1936
When You're in Love - 1937
Riches and Romance aka Amazing Adventure - 1937
Topper - 1937
Toast of New York - 1937
The Awful Truth - 1937
Bringing Up Baby - 1938
Holiday - 1938
Gunga Din -  Cutter 2/17/1939
Only Angels Have Wings - 1939
In Name Only - 1939
His Girl Friday - 1940
My Favorite Wife - 1940
The Howards of Virginia - 1940
The Philadelphia Story - 1941
Penny Serenade - 1941
Suspicion - 1941
The Talk of the Town - 1942
Once Upon a Honeymoon - 1942
Mr. Lucky - 1943
Destination Tokyo - 1944
Once Upon a Time - 1944
None But the Lonely Heart - 1944
Arsenic and Old Lace - 1944
Night and Day - 1946
Notorious - 1946
The Bachelor & the Bobby-Soxer - 1947
The Bishop's Wife - 1947
Mr. Blandings Builds His Dream House - 1948
Every Girl Should Be Married - 1948
I Was a Male Warbride - 1949
Crisis - 1950
People Will Talk - 1951
Room For One More - 1952
Monkey Business - 1952
Dream Wife - 1953
To Catch a Thief - 1955
An Affair to Remember  - 1957
The Pride and the Passion - 1957
Kiss Them For Me - 1957
Indiscreet - 1958
Houseboat - 1958
North by Northwest - 1959
Operation Petticoat - 1959
The Grass is Greener - 1961
That Touch of Mink - 1962
Charade - 1963
Father Goose - 1964
Walk, Don't Run - 1966

Günün diğer önemli olayları

1846 - Türk Müziği bestecisi Hammammizade İsmail Dede Efendi öldü.
1932 - Jön Türk hareketinin önderlerinden düşünür Abdullah Cevdet öldü.
1935 - İstanbul'da Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası açıldı.
1936 - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Devrim Tarihi dersleri başladı.
1937 - Hatay'da bağımsız rejim yürürlüğe girdi.
1958 - Besteci Necip Celal Antel İstanbul'da öldü.
1967 - Yunanistan, Türkiye'nin koşullarını kabul edince bunalım giderildi.
1978 - ''Halkın Tapınağı'' adlı tarikata üye 913 kişi Guyana ormanlarındaki merkezlerinde zehir içerek topluca intihar etti.   

Tarihte bugün arşivi
 
Ekim ayı arşivi
1 kasım
2 kasım
3 kasım
4 kasım
5 kasım
6 kasım
7 kasım
8 kasım
9 kasım
10 kasım
11 kasım
12 kasım
13 kasım
14 kasım
15 kasım
16 kasım
17 kasım
18 kasım
19 kasım
20 kasım
21 kasım
22 kasım
23 kasım
24 kasım
25 kasım
26 kasım
27 kasım
28 kasım

{$ nextTitle $}
{$ item.Title $}
{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}
{$ item.Title $}
{$ item.Title $}
ilgili haberler
 
LG
MD
SM
XS