hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sürücü davasında dokuz yıl az bulundu

    Sürücü davasında dokuz yıl az bulundu
    expand

    Almanya'da 'batılı yaşam tarzı' nedeniyle ablası Hatun Sürücü'yü sokak ortasında öldüren kardeş Ayhan Sürücü'nün çarptırıldığı dokuz yıl üç ay hapis cezası az bulundu.

    Almanya'nın başkenti Berlin'de Hatun Sürücü'nün sokak ortasında öldürülmesiyle ilgili olarak kardeşi Ayhan Sürücü'ye Berlin Eyalet Mahkemesi'nin dokuz yıl üç ay hapis cezası verme kararının yankıları sürüyor.
     
    Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, RBB Radyosu'na yaptığı açıklamada, 'Sürücü'nün kardeşi hakkındaki mahkeme kararının, cinayetin onurla bir ilgisi olmadığını, sadece alçakça işlenen bir suç olayı olduğunu gösterdiğini' söyledi.
     
    "Biraz şerefleri varsa Almanya'yı terketmeliler"
     
    Davanın, Sürücü ailesinin Almanya'daki değerleri kabul etmediğini gösterdiğini ifade eden Körting, 'bunu üç kardeşin dava sırasındaki tutumlarında da gözlemlemek mümkündü. Eğer kardeşlerin gerçekten biraz şerefleri varsa Almanya'yı terk etmeliler'' diye konuştu.
     
    Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir de mahkeme kararının topluma verilen yanlış bir sinyal olduğunu savunarak, ''karardan memnun değilim, çünkü aşiret yapılanmasına uygun değil. Bu tür cinayet kararlarının aile içinde verildiği
    ve az ceza alacak diye cinayetin en küçük aile ferdine işlettirildiği göz önünde
    bulundurulduğunda, bu karar topluma yönelik yanlış bir sinyaldir'' dedi.
     
    "Töre cinayetleri yalnızca Müslümanların sorunu değil"
     
    Söz konusu kararın, 'müslüman cemaatlerdeki olumsuz görüşlerin değiştirilmesi için çaba harcayanların çalışmalarını da kolaylaştırmayacağını' kaydeden Özdemir, zorunlu evliliklerin ve töre cinayetlerinin sadece Müslümanların bir sorunu olmadığını, bu tür sorunların aşırı dinci Katolik cemaatlerde de
    yaşandığına işaret etti.
     
    Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayyub Axel Köhler de töre cinayetlerinin İslamiyet ile hiçbir ilgisi olmadığının altını çizerek, İslamiyet'in her zaman töre cinayetlerine karşı mücadele ettiğini söyledi.
     
    Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu tarafından yapılan açıklamada, bu tür utanç verici cinayetlerin kadınların onurunu ve kendi yaşantılarını kendilerinin belirlemelerine yönelik değerlerle bağdaşmadığı, bu tür cinayetlere
    'sıfır tolerans' gösterilmesi gerektiği ifade edildi. 
     
    Zorunlu evliliklerin de ne özel, ne kültürel açıdan kabul edileceği kaydedilen
    açıklamada, zorunlu evliliklerin tümüyle ceza kapsamına alınması talep edildi.

    Berlin Eyalet Meclisi Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu Hatun Sürücü'nün ailesi tarafından kontrol altına alınmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini, böyle bir durumun kültürel ya da dini açıdan haklı gösterilemeyeceğini kaydetti.
     
    Cinayetlerin ailenin en küçük ferdi tarafından işlenmesinin töre cinayetlerine uygun olduğuna, bu nedenle diğer aile fertlerinin cezalandırılamadıklarına işaret eden Mutlu, aileleri bilinçlendirme çabalarının yoğun şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

    "Yanlış onur anlayışı"
     
    Berlin Eyalet Meclisi Sol Parti milletvekili Gıyasettin Sayan da, Hatun Sürücü'nün 'yanlış onur anlayışı' nedeniyle öldürüldüğüne işaret ederek, toplumun bu konularda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
     
    Sayan, Sol Parti'nin gençlik yasalarının daha da sertleştirilmesinden
    yana olmadığını, bunun yerine olayların nedenleriyle mücadele edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

    Temyize başvuruldu
     
    Berlin Savcılığı, sokak ortasında öldürülen Hatun Sürücü'nün davasında, maktulün sadece en küçük kardeşi Ayhan Sürücü hakkında dokuz yıl üç ay hapis cezası kararı verilmesini yetersiz bularak, Federal Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptı.

    Savcılık, Hatun Sürücü'nün beraat eden Mutlu (26) ve Alparslan (24) adlı kardeşlerinin de Ayhan Sürücü'ye silah sağladıkları ve cinayet sırasında
    gözcülük yaptıkları iddiasıyla temyize gitme kararı aldı.
     
    Savcılık, dava sırasında Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında ömür boyu hapis, Ayhan Sürücü hakkında da gençlik yasalarına göre dokuz yıl sekiz ay hapis cezası talebinde bulunmuştu.
     
    Mahkeme, Mutlu ve Alparslan Sürücü'nün cinayete iştirak ettiklerinin ispatlanamadığı gerekçesiyle haklarında beraat kararı almıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow