hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK Koordinatörü Türkiye'ye geliyor

    PKK Koordinatörü Türkiyeye geliyor
    expand

    ABD'nin PKK ile Mücadele Koordinatörü emekli General Joseph Ralston'ın önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, düzenlediği basın toplantısında, Ralston'ın gelişiyle ilgili net bir tarih vermedi, ziyaret tarihini Ralston'un belirleyeceğini belirtti.
     
    McCormack, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyinde 'başka teröristlerin aktif olmasını engelleyerek ABD çıkarlarına hizmet ettiği' yolundaki spekülasyonların hatırlatılması üzerine, ''PKK terörist bir örgüttür'' yanıtını verdi.
     
    PKK ile Mücadele Koordinatörü Ralston, ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı çalışacak ve Ralston'ın Bakanlık binasında bir bürosu olacak.
     
    Ralston özel olarak seçildi
     
    Ralston'ın rapor vereceği isimlerden biri, ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Dan Fried.
     
    ABD'nin Avrupa ve Asya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Daniel Fried, PKK Koordinatörü Joseph Ralston'un oynayacağı rolü ve teröre karşı mücadelede gelinen son noktayı CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yasemin Çongar'a değerlendirdi.
     
    Washington yönetiminin PKK ile görüştüğü yönündeki haberleri yalanlayan Fried, sınır ötesi bir askeri operasyonun ise Türkiye'ye yararı olmayacağını savundu.
     
    Fried Washington yönetiminin PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliğinin artarak devam edeceğini ve verilen sözlerin  zamanla eyleme dönüşeceğini belirtti.
     
    Fried, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretinin terörle mücadelede yeni adımlar atılması için olanak sağlayacağını ifade etti.
    PKK Koordinatörü olarak atanan Joseph Ralston'ın bölgeyi iyi tanıyan deneyimli bir asker olduğunu söyleyen Daniel Fried, bu ismin koordinatörlük için özel olarak seçildiğini belirtti.
     
    ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, terörle mücadelede eldeki tüm araçların kullanılması gerektiğini ifade etti ancak Washington'ın Türkiye'nin bir sınır ötesi operasyonuna karşı olduğunun da altını çizdi.
     
    Türkiye ve Ortadoğu'yu tanıyor
     
    Emekli Orgeneral Joseph Ralston, 1996 - 2000 yılları arasında Genelkurmay Başkan Yardımcılığı yaptı.
     
    2000 - 2003 yılları arasında Brüksel'de NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı ve ABD'nin Avrupa'daki kuvvetlerinin komutanı olarak görev yapan Ralston, Türkiye ve Ortadoğu'yu yakından tanıyor.
     
    Bu göreve Ralston'ın atanması diplomat değil asker kökenli bir koordinatör atanmasını isteyen Türkiye'nin beklentileriyle de uyuştu.
     
    Koordinatörün görev tanımında bilgi değişiminin dışında 'operatif koordinasyon' da var. Bu durum da asker kökenli bir ismin bu görevi daha iyi yürüteceği anlamına geliyor.
     
    Türkiye de isim belirleyecek
     
    PKK koordinatörü konusunda ABD'nin resmen isim belirlemesinin ardından şimdi Türkiye'nin belirleyeceği isim bekleniyor. Emekli Orgeneral Joseph Ralston'un muadili için Ankara'da isim arayışı başladı.
     
    Türkiye muhtemelen yine aynı rütbeden emekli bir askeri Türkiye'nin PKK ile mücadele koordinatörü olarak atayacak.
     
    Bu görev için, iyi derecede İngilizce bilen, terörle mücadele konusunda aktif görev almış bir isim belirlenmesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow