hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bank Asya'ya borsada nur yağdı

    Bank Asyaya borsada nur yağdı
    expand

    Geçen hafta halka arzı yapılan Bank Asya'nın hisselerine rekor talep geldi.

    Ortakları arasında İhsan Kalkavan ve Zaman Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Akbulut gibi Fethullah Gülen'e yakın isimlerin de bulunduğu Bank Asya'nın hisselerine tam 50 kat talep gelmesi sermaye piyasalarında da şaşkınlık yarattı.
     
    İMKB'de rekor talep
     
    Milliyet Gazetesi'nin haberine göre faizsiz bankacılık yapan, eski adıyla Asya Finans, yeni adıyla da Bank Asya'nın halka arzedilen 160 milyon dolarlık hissesine gelen taleplerin toplamı 7.5 milyar dolara ulaştı. Borsada daha önce halka açılan hiçbir şirkete bu boyutta bir talep gelmemişti.
     
    Bank Asya'nın ortakları arasında Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen Zaman Gazetesi'nin imtiyaz sahibi Ali Akbulut ve İhsan Kalkavan gibi işadamlarının yanı sıra, Kar Gıda'nın sahibi Selçuk Berksan, Sanko Holding'in sahibi Abdülkadir Konukoğlu ile Çalık Holding'in sahibi Ahmet Çalık da bulunuyor.
     
    Talep Körfez sermayesi ağırlıklı
     
     
    ASYA BANK
    Asya Bank, Türkiye'nin altıncı özel finans kurumu olarak 24 ekim 1996'da kuruldu. 20 aralık 2005'te 'Asya Finans ' olan adını 'Bank Asya' olarak değiştirdi.
    Bank Asya'nın, tabana yayılmış yerli sermayeye dayanan 264 hissadarı bulunuyor. Bank Asya, faizsiz bankacılığın gereklerine uyarak üretime destek olmayı kuruluş prensibi olarak kabul eden bir banka olarak kendini tanımlıyor. 74 şubesi ve 1.800'ü aşkın çalışanı bulunuyor.
    Bank Asya'nın hisselerine gelen 7.5 milyar dolarlık talebin 1.7 milyar doları yurtiçinden 5.8 milyar doları da yurtdışından kaynaklandı. Talebin ağırlıklı olarak muhafazakar kesim ve körfez sermayesinden geldiği belirtildi. Yüksek talep nedeniyle hisse satış fiyatı da, fiyat aralığının tavanı olan 3.50 YTL'den belirlendi.
     
    Halka arza sunulan 60 milyon adet hisseye gelen yoğun talep nedeniyle 9 milyon adet ek satış yapıldı.
     
    37 bin 771 yeni ortak geldi
     
    Ekspres Yatırım liderliğinde yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara ek satış dahil 41 milyon 400 bin adet hisse senedi önemli büyüklüğe sahip toplam 117 kurumsal yatırımcıya satıldı.
     
    Ayrıca 147 yurtiçi kurumsal yatırımcıdan toplam 17.5 milyon adedi aşkın talep toplandı. Halka arz sonucu 37 bin 771 tasarruf sahibi Bank Asya'ya ortak oldu.
     
    Bank Asya, bu halka arzla birlikte özkaynaklarını 160 milyon dolar artırmış oldu. 3.50 YTL baz fiyatla ve 800 milyon dolarlık piyasa değeri ile işlemlere başlayacak olan Bank Asya hisselerinin borsada 11 veya 12 mayısta işlem görmesi bekleniyor.
     
    Dört şirket İMKB ile tanıştı

    Borsada 2006 yılında bugüne kadar dört yeni şirket İMKB ile tanıştı. Bu dönemde borsada işlem görmeye başlayan şirketler Reysaş Lojistik, Datagate Bilgisayar, Vestel Beyaz Eşya ve Selçuk Ecza Deposu olarak sıralandı.
     
    Datagate: Datagate'in yüzde 30.3'ü 3.5 YTL'den halka arz edildi. Satıştan 5 milyon 297 bin 813 YTL gelir elde edildi.
    Reysaş Lojistik: Reysaş Lojistik'in halka arzı 2-3 şubat tarihlerinde gerçekleşti. Hisse satış fiyatı ise 4 YTL idi. Şirket bu halka arzdan 52.2 milyon YTL gelir sağladı.
    Vestel Beyaz Eşya: 11-12 nisanda halka arzı gerçekleştirilen Vestel Beyaz Eşya'da elde edilen gelir ise tam 143 milyon 545 bin 120 YTL'ye ulaştı.
    Selçuk Ecza Deposu: En son halka arzedilen şirket olan Selçuk Ecza Deposu ise gelen rekor taleple dikkat çekti. 5.35 YTL fiyatla satılan Selçuk Ecza Deposu'nun halka arzedilen hisse senetlerinin dörtte üçü yabancı yatırımcılara satıldı. Hisselere toplam 10 kat fazla talep geldi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow