hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol Ofisi'ne Avusturyalı ortak

    Petrol Ofisine Avusturyalı ortak
    expand

    Petrol Ofisi'nin yüzde 34 hissesinin Avrupa'nın önde gelen petrol şirketlerinden OMV'ye satışı konusunda anlaşma sağlandı.

    OMV Petrol Ofisi'nin yüzde 34 hissesi için 1 milyar 54 milyon dolar ödeyecek.
     
    Türkiye'nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketi olan Petrol Ofisi, bölgesel bir enerji şirketi olma hedefi kapsamında yürüttüğü yeniden yapılanma çalışmalarında yeni bir adım attı.
     
    Borsa değerinin üzerinde
     
    Bir süreden bu yana Avusturya'lı OMV ile ortaklık görüşmeleri yürüten Petrol Ofisi, Orta Avrupa'nın en büyük rafinaj şirketi ile görüşmelerini başarı ile sonuçlandırdı. OMV'nin Petrol Ofisi'nin yüzde 34'ü için ödeyeceği 1 milyar 54 milyon dolar şirketin borsa değerinin üzerinde bulunuyor.
     
    İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda ilk seans kapanışında 2 milyar 600 milyon dolar piyasa değeri bulunan Petrol Ofisi'ne OMV'nin ödeyeceği para borsa değerinin yüzde 19 üzerinde. Bu ödemeye göre Petrol Ofisi'nin toplam değeri 3.1 milyar dolara ulaşıyor.

    Satış sonrasında, Doğan Holding'in PO içindeki payı yüzde 86.7'den yüzde 52.7'ye gerileyecek.
     
    OMV'nin stratejisine uygun
     
     
    ORTAKLIK YAPISI
    Sözleşmede OMV ile eşit ortaklık anlayışına dayalı bir yönetim öngörülüyor. Sekiz üyeden oluşacak şirket Yönetim Kurulu'nun dört üyesi Doğan Şirketler Grubu Holding tarafından, kalan dört üye de  OMV tarafından atanacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı Doğan Şirketler Grubu Holding tarafından, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ise OMV tarafından üstlenilecek.
    Anlaşma çerçevesinde Türkiye'de yeni bir rafineri yatırımının yanısıra, Kafkaslar ve Ortadoğu bölgelerini de kapsayan bir coğrafyada petrol arama, üretme ve dağıtım konularında işbirliği de öngörülüyor.
    OMV'nin üst düzey yöneticisi Wolfgang Ruttenstorfer yaptığı açıklamada, ''Türkiye pazarına girmek OMV'nin Avrupa'nın büyüyen kuşağındaki önde gelen konumunu daha da genişletme yönündeki 2010 stratejisine uygundur'' dedi.
     
    Ruttenstorfer, Türkiye'nin bölgede en büyük ve en hızlı büyüyen piyasa olduğunu ve Avrupa Birliği'ne yakın bir biçimde bağlandığı, Türkiye petrol piyasasının halen 31 milyon ton olan hacminin 2015 yılında 40 milyon tona çıkmasının öngörüldüğünü belirtti. Ruttenstorfer, Türkiye'nin petrol piyasasının uzun dönemde büyüme potansiyeli taşıdığını ifade ederek Avusturya'da her 1000 kişiden 503'ünün arabası varken, Türkiye'de bu sayının 66 olduğunu bildirdi.
     
    OMV'nin Pazarlama Müdürü Gerhard Roiss de yaptığı açıklamada, PO'nun Türkiye çapında 3 bin 631, OMV'nin de Orta Avrupa'da 2 bin 400'den fazla benzin istasyonu olduğunu hatırlatarak, PO'nun sahip olduğu istasyonlar ile Avrupa benzin istasyonu pazarında önde gelen konumlarını güçlendireceklerini ifade etti.

    Görüşmeler ocak ayında başladı
     
    Doğan Holding ile Petrol Ofisi işbirliği ve ortaklık arayışlarına 25 ocakta başlamıştı. Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz da, mart ayı başında yaptığı açıklamada, Avusturyalı enerji şirketi OMV ile işbirliği görüşmelerinin mart sonuna kadar netleşeceğini belirtmişti.
     
    İngiliz BP ve Fransız Total'den sonra Avrupa'nın en büyük enerji şirketleri arasında yer alan OMV, son yıllarda yaptığı hızlı satın almalar ile göze çarpıyor. Şirket petrol dışında petrokimya ve doğalgaz alanlarındaki yatırımlarıyla da tanınıyor.

    OMV, Tüpraş'ın özelleştirme ihalesine de katılmış, ancak açık artırma aşamasında ihaleden elenmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow