hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemek boğazdan geçmiyorsa tehlike var

    Yemek boğazdan geçmiyorsa tehlike var
    expand

    Yaşlılarda daha sık olmak üzere tüm yaş gruplarında yaygın olarak rastlanan yutma güçlüğü, tümör ve ilerleyici nörolojik hastalıkların habercisi olabiliyor.

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, yemeklerin ve sıvıların ağızdan mideye geçişi sırasında zorluk hissetmenin tehlikeli olabileceğini söyledi.

    Haliloğlu, yutma güçlüğünün pek çok nedene bağlı olarak oluşabileceğini de belirtti:
     
    “Yutma işlevi sırasındaki herhangi bir kesinti yutma güçlüğüne neden olabilir. Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir.
     
    Yutma güçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri de mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asidinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur.
     
    Diğer nedenler arasında felç, ilerleyici nörolojik hastalık, trakeostomi tüpü varlığı, hareketsiz ses teli, ağız, gırtlak veya yemek borusu tümörü ile baş-boyun bölgesine uygulanan cerrahi operasyonlar sayılabilir.”
     
    Tükürük artışı görülüyor
     
    Op. Dr. Tamer Haliloğlu, yutma güçlüğünün en belirgin belirtileri arasında ağızda tükürük artışının geldiğini de anlattı:
     
    “Yutma güçlüğü çeken kişilerde tükürük artışının yanı sıra, yiyecek ve içeceklerin boğaza takılması hissi, boğaz ve göğüste rahatsızlık hissi, boğazda yabancı cisim veya parça hissi görülür.
     
    Ayrıca, uzamış veya belirgin yutma güçlüğüne bağlı yetersiz beslenme ve kilo kaybı, yutma sırasında kolayca geçmeyen yiyecek parçaları sıvı ve tükürüğe ve bunların akciğerlere aspire edilmesine bağlı olarak gelişen öksürük ve boğulma hissi de yutma güçlüğünün diğer belirtileridir. Tüm bu belirtileri önemsemek gerekir.”
     
    Cerrahi yöntemler gerekebilir

     
    Yutma güçlüğünün tedavisinde tıbbi yöntemlerin yanı sıra cerrahi yöntemler de gerekebiliyor.
     
    Hastalığın tedavisinin yutma sorununun nedenine göre düzenlendiğini belirten Op. Dr. Haliloğlu, tedavi yöntemlerini anlattı:
     
    “Yutma sorununun nedenine göre, mide asit salgısını engelleyen ilaçlar, kas gevşeticiler ve asit gidericiler gibi ilaçlarla tıbbi tedavi uygulanmaktadır.
     
    Eğer mideden yemek borusuna kaçış varsa, bu durum beslenme ve yaşam biçimi değiştirilerek tedavi edilebilir. Yutma kaslarının beraber çalışmasını sağlayan ve yutma refleksinin oluşmasını sağlayan sinirleri uyaran özel egzersizlerle de tedavi mümkündür.
     
    Ayrıca, bu sorunun çözümünde cerrahi yöntemler de gerekebilir. Yutma işlevinin gerçekleştirildiği alanlarda darlık veya yapışıklık var ise bu durum cerrahi yöntemler kullanılarak ortadan kaldırılabilir.”
     
    Yutma işlevinin aşamaları
     
    Op. Dr. Tamer Haliloğlu, yutma işlevinin dört aşamasının bulunduğunu, bu aşamalardan ilk ikisinin istemli kontrol altında oluştuğunu, üçüncü ve dördüncü aşamaların da kendiliğinden oluştuğunu belirtti.

  • Yiyecek ve içecekler çiğnenerek yutmaya hazır hale getiriliyor
  • Dil, yiyecek ve içecekleri ağzın arka bölümüne iterek yutma yanıtını başlatıyor
  • Yiyecek ve içecekler hızla yutaktan yemek borusuna geçiyor
  • Yiyecek ve içecekler yemek borusundan mideye geçiyor
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow