hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BTC petrolü Ceyhan'dan yola çıktı

    BTC petrolü Ceyhandan yola çıktı
    expand

    Azeri petrolünü dünya pazarlarıyla buluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattından, Adana'nın Ceyhan ilçesine ulaşan ilk petrol İtalya'ya doğru yola çıktı.

    Boru hattından altı yıl sonra Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne geçtiğimiz hafta ulaşan ilk petrol önce tanklarda depolandı. Daha sonra da The British Hawtharne adlı gemiye yüklendi.
     
    80 bin ton petrol yüklü gemi, İtalya'nın Savon limanına doğru hareket etti.
     
    BTC Proje Direktör Yardımcısı Gökmen Çöloğlu,  Azeri petrolünü  dünya pazarlarıyla buluşturan boru hattının Türkiye için öneminin bilincinde olarak çalıştıklarını söyledi.
     
    Çöloğlu, "yakın bir zamanda doğu ve kuzey Hazar’ın petrolleri de bu güzergahtan indirilebilir" dedi.
     
    Bin 76 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam bin 768 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı sayesinde Türkiye'nin yılda 300 milyon dolar gelir elde edeceği hesaplanıyor.
     
    Proje, Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC hattının çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye'ye jeopolitik önem de kazandıracak.
     
    Ceyhan, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline gelecek. Tanker trafiğindeki azalma ise Boğazların ve İstanbul'un çevresel emniyetine olumlu katkı sağlayacak.
     
    Hattın resmi açılışının Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanları ile başbakanlarının katılımıyla 13 temmuzda yapılması planlanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow