hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkler Ermenistan ile ilişkiye sıcak

    Türkler Ermenistan ile ilişkiye sıcak
    expand

    Üç ilde yapılan bir çalışma, Türk halkının yüzde 82'sinin Ermenistan'ın belirli şartları yerine getirmesi halinde Erivan ile ilişkiye girmeye sıcak baktığını ortaya koydu.

    Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği, anketi Erzurum, İstanbul, Ankara'da 8 bin 714 kişiyle gerçekleştirdi.
     
    Çalışmada, Türk halkının, Türkiye'nin Ermenistan ile sosyal ve ekonomik ilişki kurmasına bakışı belirlenmeye çalışıldı.
     
    Çalışmada, Türk halkının sosyal ve ekonomik ilişkiye girilmesi için Ermenistan'ın 'özür dilemesi', 'asılsız soykırım iddialarından vazgeçmesi' gibi beklentilerinin bulunduğu belirlendi.
     
    Ankete katılanların yüzde 53'ünü oluşturan 4 bin 618 kişi, Ermenilerin, 1'inci Dünya Savaşı sırasında yaptığı katliamlardan dolayı Türk milletinden özür dilemesi, Ermenistan'daki soykırım anıtını yıkmaları ve anayasalarında Türkler ve Türk toprakları aleyhindeki madde ve ifadeleri çıkarılmaları, diaspora ile ilişkilerini kesilip soykırımı reddetmeleri ve işgal ettikleri Karabağ'dan çıkma şartlarının yerine getirmeleri halinde Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkiye girilebileceği düşüncesine sahipler.
     
    Ermenistan'ın Avrupa ve ABD'de üstlenmiş olan diaspora ile ilişkilerini kesip  soykırımı reddetmesinin ilişkilerin başlaması için yeterli bulanların oranı yüzde 16 olurken, ''İki ülke arasında ilişkinin başlaması için Ermeniler, 1'inci Dünya Savaşı sırasında yaptığı katliamlardan dolayı Türk milletinden özür dilemeliler'' diyenlerin oranı ise yüzde 6'da kaldı.
     
    Ülkelerarası sosyal ve ekonomik ilişkiler için Ermenistan'ın soykırım anıtı yıkılması ve anayasalarında Türkler ve Türk toprakları aleyhindeki madde ve ifadelerini çıkarmalarını isteyenlerin oranı yüzde 5, ''İşgal ettikleri Karabağ'dan en kısa zamanda çekilmediler'' diyenlerin oranı ise yüzde 2 oldu.
     
    Ankette katılanların yüzde 18'ini kapsayan bin 568 kişinin hiçbir şekilde Ermenistan ile ilişkiye girilmesini istemediği de ortaya çıktı.
     
    ''Affetmek büyüklüktür''
     
    Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, anket sonuçlarına göre, Ermeni çetelerinin yaptığı bütün katliamlara, terörist eylemlere rağmen, bazı şartların gerçekleşmesi halinde, halkın büyük çoğunluğunun Ermenilerle siyasi ve ekonomik ilişkilerin başlatılmasına taraftar olduğunu belirtti.
     
    Eğilmez, ''Anket ile tarih boyunca muhafaza etmiş olduğumuz (affetmek büyüklüktür) felsefesi bir kez daha ortaya çıkmıştır'' dedi.

    Anketin sonuçlarını başta Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan olmak üzere, konuya taraf ve tarafsız bütün ülke devlet başkanları ve dışişleri sorumlularına gönderdiklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, ''Umarım sorunun çözümüne küçük bir katkımız olur'' diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow