hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanal dershane yardım bekliyor

    Sanal dershane yardım bekliyor
    expand

    İzmir'de iki üniversite öğrencisi, ÖSS'ye hazırlanan gençler için internette ücretsiz dershane açtı. Bir ABD şirketi bu başarıdan kar sağlamak için iki gence aylık 1 buçuk milyon YTL teklif etti, ancak dershaneye gidemeyecek durumdaki gençlere hizmet vermek hedefiyle işe başlayan gençler bu teklifi kabul etmedi.

    Üniversiteye hazırlık kurslarına giderken maddi sıkıntı çeken memur çocukları Barış Sözen ve Ümit Dilli, aynı sıkıntıyı başkalarının çekmemesi için sanal ortamda kurdukları www.dersizle.com adresli web sitesinde 260 videoyla ders anlatıyor.
     
    Üye ya da abone olmadan ücretsiz girilebilen sitenin yaşayabilmesi için
    ayda sadece 250 YTL´ye ihtiyaç var.
     
    İki yıl önce girdikleri ÖSS´de Ümit Dilli, Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu´nun Bilgisiyar Teknolojileri ve Programcılığı bölümünü, Barış Sözen ise Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü kazandı. Üniversiteye hazırlanırken ikisi de dershaneye gitti.
     
    Sözen burs kazandığı için dershaneye ücret vermedi, babası memur olan Dilli maddi sıkıntı nedeniyle aidatları ödeyemediğinden dershaneyi yarıda bıraktı.
     
    İki genç, kendi yaşadıkları sıkıntıyı başkalarının çekmemesi için üniversiteye hazırlık derslerini emanet kamerayla kaydedip, sanal ortama taşıdı.
     
    Dersleri çoğunluğu Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin son sınıf ya da yüksek lisans öğrencileri ücretsiz anlatıyor.
     
    Sözen, sitenin çok büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, “Üniversite adaylarına dershaneye verdikleri paranın binde birini internete vererek istedikleri saatte istedikleri dersi istedikleri kadar izleme fırsatı tanıdık” dedi.
     
    Kurumlar ayda 250 YTL'yi vermedi 
     
    Siteyi sermayesiz kuran Dilli ve Sözen, yayında kalabilmesi için ise her ay 250 YTL bulmakta zorlandı. Dilli ve Sözen, “Mutlaka bir eğitim gönüllüsü bize destek verir” diyerek soluğu İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Genç İşadamları Derneği, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi gibi kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin kapısında aldı.
     
    Barış Sözen, bu çabalarının sonuçsuz kaldığını belirterek, “Bazısı direk `hayır´ dedi, bazısı ise cevap vermeye bile tenezzül etmedi'' dedi.
     
    İki öğrenci destek bekliyor
     
    Dilli ve Sözen yaptıkları araştırma sonunda kaymakamlıkların “Girişimcilik Kredisi” verdiğini öğrendi ve oturdukları Seferihisar İlçesi Kaymakamlığı´na başvurarak, 750 YTL kredi aldı.
     
    Üniversitelerinin dergilerinde haber olan gençlerin sesini İzmir´den değil ama ABD´den duyan oldu.
     
    Merkezi San Diego´da bulunan Software Industry Council ve Kaliforniya’da Silikon Vadisi´nde çalışmalarını sürdüren Association of Software Enterprise yazılım şirketlerinin, kendilerine ortaklık ve siteyi paralı hale getirmeyi teklif ettiğini, servet kazandırmayı vaat ettiklerini anladan Dilli ve Sözen, amaçlarından sapmamak için reddettiklerini söyledi.
     
    İki genç, parası olmayanların da üniversiteye girebilmesi için ayda sadece ayda 250 YTL ile amatör kamera ve çekim yapabilecekleri bir oda istiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow