hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye AB ile 2 faslı daha açmak istiyor

    Türkiye AB ile 2 faslı daha açmak istiyor
    expand

    Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerde Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığı bitmeden 2 faslı daha açmak istiyor. Bu iki fasıl vergilendirme ile sosyal politika ve istihdam. Ancak bu iki faslın açılması için yasal düzenlemeler gerekiyor. Diplomatik kaynaklara göre Türkiye harekete geçmekte geç kaldı. Yetkililer, "Fasılların açılması için yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı" diyor.

    Cumhurbaşkanlığı krizi, genel seçimler, AK Parti kapatma davası, küresel ekonomik kriz ve son olarak da yerel seçimler yüzünden Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler geri planda kaldı.

    Hükümet, "AB hedefinden saptı" diyerek eleştirildi.

    3 Ekim 2005'te başlayan müzakerelerde Türkiye bugüne kadar 10 başlık açabildi.

    Hedef; Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığı bitmeden yani haziran ayından önce iki faslı daha açmak.

    Ancak CNN TÜRK'e konuşan diplomatik kaynaklara göre Türkiye harekete geçmekte geç kaldı.

    Açılması hedeflenen başlıklar

    Açılması hedeflenen iki fasıl; vergilendirme ile sosyal politika ve istihdam.

    Yetkililer, yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

    Vergilendirme başlığı altında Türkiye'nin özellikle yabancı içki ve yerli içkiler arasında vergi eşitlendirmesini yapması gerekiyor. Tütün Fonu'nun AB ile uyumlu hale getirilmesi de bir diğer sorun.

    Sendikalar yasa tasarısı ise hazır. Salı günü Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

    Ancak diplomatik kaynaklar, "Tasarının Meclis'ten geçmesi gecikirse fasıl Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığı'nın sonuna yetişmez" uyarısını yaptı. Çünkü Türkiye bu yasal düzenlemeleri yapsa bile Avrupa Birliği'nin açmasına karar vermesi 2-3 ayı buluyor.

    Türkiye bir taraftan teknik çalışmalara ağırlık vermek, diğer taraftan da Avrupa Birliği'ndeki karşıt görüşleri göğüslemek zorunda.

    ABD Başkanı Barack Obama'nın hem Prag'da hem de Türkiye'deki üyeliğe destek veren açıklamalarından hem Fransa hem de Almanya rahatsız.

    CNN TÜRK'e bilgi veren kaynaklar, "ABD Başkanı'nın mesajları çok olumlu" dedi ve "Karşıt sesler ise iç siyasete yönelik" yorumu yaptı. Yani Türkiye, Fransa'nın çıkışlarından rahatsız değil.

    Diplomatik kaynaklar, haziran ayında Avrupa Parlamentosu'nda seçim olduğunu hatırlattı.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, "Avrupa Birliği söz konusu olduğunda buna karar vermek üye ülkelere düşer" sözlerinin de parlamento seçimine ve iç siyasete dönük mesajlar olarak niteledi.

    Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in, NATO zirvesindeki olumsuz tutumu yüzünden Türkiye'ye AB üyeliğine verdiği desteği çekmesi ise Ankara'da rahatsızlık yaratmadı.

    Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği seçim sürecinde de yanlış politika uygulanmadığı görüşünde.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow