hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "PJAK İran'ın en hızlı büyüyen örgütü"

    PJAK İranın en hızlı büyüyen örgütü
    expand

    İngiliz The Guardian gazetesi, terör örgütü PKK'nın İran'daki uzantısı olarak bilinen PJAK örgütünün kampına girdi. Gazete, 'İran'da en hızlı büyüyen silahlı örgüt' olarak tanımladığı PJAK'ın Tahran yönetimine karşı muhalefete hazır olduğunu yazdı.

    Tehlikenin farkında olan İran da örgüte yönelik operasyonlarını hızlandırdı.
     
    İran'ın son dönemde öncelikli hedef aldığı ve PJAK, İngiliz basının da gündeminde.
     
    Kandil dağındaki kamplara giren The Guardian gazetesine göre, Kuzey Irak özerk Kürt yönetimiyle Tahran'ı birbirine düşüren PJAK, bölgenin ve İran'ın en hızlı büyüyen örgütü.
     
    Habere göre örgütün, yarıya yakını kadın olan 3 bin silahlı militanı ve İran'da onbinlerce sempatizanı var.
     
    İran'da 1990'lı yılların sonlarında 'Kürdistan Özgür Yaşam Partisi' adıyla kurulan PJAK iki yıldır silahlı eylemler düzenliyor.
     
    Terör örgütü PKK'nın İran'daki uzantısı olarak görülen PJAK, amacının İran içinde Kürt kimliği bilincini geliştirmek olduğunu söylüyor.
     
    İran operasyona başladı, Irak rahatsız
     
    İran yönetimi, örgüte yönelik operasyonlarını hızlandırmış durumda. Ağustos başında İran - Irak sınırına sevk edilen özel Devrim Muhafızları bölgede operasyonlarını geçen hafta sıklaştırdı.
     
    İran ve PJAK arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İran, geçtiğimiz cumartesi günü çatışma bölgesinde bir helikopterini ve 6 askerini kaybetti, helikopterin kötü hava şartlarından dolayı düştüğünü savunuyor.
     
    Kuzey Irak Kürt yönetimi İran'ın operasyonlardan rahatsız. Iraklı Kürt liderler İran operasyonları yüzünden bin kadar Kürt'ün evlerini terketmek zorunda kaldığını belirterek nota verdi.
     
    İran Kürtlerin yoğun yaşadığı kuzeydoğu bölgesinde son bir yıldır çok sayıda PJAK üyesini gözaltına aldı; siyasi bürolar kapatıldı. Tahran, PJAK'ın ABD tarafından "rejim karşıtı muhalefeti güçlendirmek" amacıyla desteklendiği görüşünde.
     
    Guardian gazetesine konuşan örgüt liderleri ise bu iddiayı yalanlıyor. Ancak, "Bizim ideallerimizi, demokratik ve laik İran'ı destekleyen herkesle dirsek temasına hazırız" diyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow