hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kuzey Irak istikrarsızlaştırılmamalı"

    Kuzey Irak istikrarsızlaştırılmamalı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, terör örgütü PKK üzerinde bir etkisi olacak ve Kuzey Irak'ı istikrarsızlaştırmayacak şekilde PKK ile mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

    Ortadoğu turu kapsamında İsrail'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rice, Tel Aviv'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
    Rice, Irak'a olası sınır ötesi operasyona ilişkin bir soru üzerine, Türk yetkililerle görüşmelerinde, Kuzey Irak'ı istikrarsızlaştıracak herhangi bir girişimin, o bölgedeki uzun dönemli çıkarlara zarar vereceği mesajını verdiğini kaydetti.
     
    Rice, "Türkiye'nin ne yapıp ne yapmayacağını konuşmak yerine, Türklerle, PKK'ya karşı kapsamlı bir yaklaşım geliştirilmesine çalışma yönünde zaman harcanması konusunda konuştuk. Biz bildiğiniz gibi bunu zor yoldan öğrendik. Teröristler kasabalara ve köylere yuvalandıkları zaman veya ulaşımı zor bölgelerde olduklarında, (eyleme geçilebilir) ifadesinin gerçekten bir anlamı yok. Bu yüzden biz, nasıl daha iyi bir şekilde bilgi paylaşabileceğimizi konuştuk" dedi.
     
    Condoleezza Rice, "Harekete geçme yollarına baktıklarını anlıyorum. Biz de öyle. Ancak iki koşulu karşılayacak bir şekilde harekete geçmek istiyoruz. Birincisi, PKK üzerinde bir etkisi olacak ve ikincisi kuzeyin istikrarsızlaşmasına katkıda bulunmayacak" ifadesini kullandı.
     
    Rice, terör örgütü PKK tehdidiyle başa çıkmak için harekete geçileceğini, ancak bunun "etkili" bir şekilde yapılmasına bakıldığını ve Türklerin de bunu anladığına inandığını kaydetti.
     
    Rice, bu meselenin ABD'nin de problemi olduğunu açıkça ifade ettiklerini ve çözüm yolu aradıklarını belirtirken, aynı zamanda Iraklıların atabileceği adımlar üzerinde de çalıştıklarını ifade etti.
     
    Rice Ortadoğu'da
     
    Washington yönetimi, düzenlemek istediği Ortadoğu Konferansı için işi sıkı tutuyor. Dışişleri Bakanı Rice, bir ay içinde ikinci kez bölgede.
     
    İstanbul'daki, genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın ardından İsrail'e geçen Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüştü.
     
    Amerikan yönetimi Washington'da yapılacak konferans öncesi bir yol kazası yaşamak istemiyor. Rice, bir önceki ziyaretinde İsrail tarafına Filistin'e yönelik uygulamalarında 'itidal' çağrısı yapmıştı. Rice'ın bu yöndeki mesajlarını yinelemesi bekleniyor.
     
    İsrail, Hamas'ın kontrolündeki Gazze'den gelen roket saldırılarını gerekçe göstererek kente yönelik bir askeri operasyon düzenlemek istiyor. Ancak Washington konferans öncesi böyle bir operasyona karşı çıkıyor.
     
    Rice'ın yarın da Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow