hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Petrol Yasası'nın çıkması aylar alabilir"

    Petrol Yasasının çıkması aylar alabilir
    expand

    Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani, uzun süredir beklenen Irak Petrol Yasası'nın çıkmasının aylar sürebileceğini bildirdi.

    Şehristani, Riyad'taki OPEC toplantısında yaptığı açıklamada, Irak  Parlamentosu'ndaki farklı grupların aralarındaki görüş ayrılıklarının  henüz giderilemediğini belirterek, yasanın çıkmasının aylar alabileceğini kaydetti.
     
    Irak'taki petrol yasası, yabancıların petrol sektörüne yatırım  yapabilmeleri açısından önem taşıyor.
     
    Kürt yönetiminden 7 yeni petrol anlaşması
     
    Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi, petrol üretiminin paylaşılmasını öngören 7 yeni sözleşmeyi 7 Kasım'da onaylamıştı.
     
    Bölgesel yönetimden yapılan açıklamada, "Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Aşti Havrami, petrol üretiminin paylaşımına ilişkin 7 yeni sözleşmenin imzalandığını ilan eder. Bu yeni sözleşmelerin imzalanmasıyla, Irak'ın kuzeyinde 20 kadar uluslararası petrol şirketi faaliyet gösterecektir" denilmişti.
     
    ABD "acilen" istiyor
     
    Irak'ın petrol kaynaklarının işletme yetkisinin ve bu kaynaklardan elde edilecek gelirin merkezi ve bölgesel yönetimler arasında nasıl paylaşılacağını düzenleyen yeni petrol yasa tasarısı, yasalaştığında çokuluslu şirketlerin Irak'ta iş yapmasının yasal zeminini de oluşturacağından ABD hükümetinin, Irak hükümetinden yerine getirilmesinde ısrar ettiği acil istekleri arasında yer alıyor.
     
    Tasarı, Irak'ın petrol zenginliğinin tüm etnik ve dini gruplar arasında eşit paylaşımını öngörüyor.
     
    Irak'ta petrol kaynakları Kürtlerin yaşadığı kuzeyde ve Şiilerin yaşadığı güney bölgelerde yoğunlaşıyor.
     
    Petrol yataklarının bulunmadığı orta kesimlerde yaşayan Sünniler, petrol gelirinde Kürtler ve Şiilerle aynı payı almak istiyor.
     
    Kürtler ise petrol tesislerinin işletilmesinin federal bölgelerin yetkileri dahilinde olmasını, gelirlerin de nüfus oranına göre paylaştırılmasını istiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow