hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pakistan'da geçici hükümet dönemi başladı

    Pakistanda geçici hükümet dönemi başladı
    expand

    Pakistan'da 5 yıllık görevi süresini tamamlayan meclis dün feshedildi. Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadar ülke, geçiş hükümeti tarafından idare edilecek.

    Genel seçimleri düzenlemekle yükümlü geçici hükümetin Başbakanı ve eski Senato Başkanı Muhammedyan Sumro, Devlet Başkanı Pervez Müşerref huzurunda yemin etti.
     
    General Müşerref gibi geleneksel tören kıyafeti "şervani" giyip yemin eden Sumro, "Pakistan İslam Cumhuriyeti Anayasası'nı muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim. Allah yardımcım olsun" dedi.
     
    Eski bir bankacı olan 57 yaşındaki Sumro, Devlet Başkanı Müşerref'e çok yakın bir isim olarak tanınıyor.
     
    Butto'dan geçiş hükümetine itiraz
     
    Eski Pakistan başbakanlarından Benazir Butto, ocak seçimlerine ülkeyi götürecek geçiş hükümetini "kabul edilemez" buldu.
     
    8 yıllık sürgün sonunda iktidarı paylaşmak için geldiği Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e muhalefet etmeye başlayan Butto, "Geçiş hükümeti, (Müşerref'in partisi) Müslüman Birliği'nin uzantısından başka bir şey değil, kabul edilemez" dedi.
     
    Butto, "Diktatörlerle müzakere etmeyiz. Bizim stratejimiz, demokrasinin tesis edilmesinden ibaret" diye konuştu.

    Butto'nun ev hapsi kaldırıldı
     
    Bu arada Benazir Butto'nun ev hapsi de kaldırıldı. ABD, kararı memnuniyetle karşıladı.
     
    ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, "Sadece Butto'nun değil, Pakistan'ın siyasi geleceğinde rol oynayacak diğerlerinin de ev hapsinin sona erdirilmesine ihtiyaç var" dedi.
     
    McCormack, Pakistan'daki olağanüstü halin kaldırılması da dahil olmak üzere diğer adımların atılması gerektiğini sözlerine ekledi.
     
    Butto ayrıca Amerikan yönetiminin, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i demokrasiye zorlamak için yardımları askıya almasını istedi.
     
    İngiliz "Sky News" kanalına demeç veren Butto, "Amerikan yardımının General Müşerref ve orduyu demokrasi uğrunda etkilemek için kaldıraç gibi kullanıldığını görmek isterim. Zira Müşerref ve ordu, Pakistan'a gelen önemli miktardaki Amerikan yardımlarından faydalanıyor" dedi.
     
    ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte'nin, bu hafta sonu Pakistan'a giderek, ülke liderleriyle görüşmesi ve ülkedeki olağanüstü halin kaldırılması çağrısında bulunması bekleniyor.

    Pakistan'da olağanüstü hal

    Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 3 Kasım'da ''ülkedeki aşırı dincilerin isyanı ve yargının müdahaleleri'' nedeniyle olağanüstü hal ilan etmiş ve anayasayı askıya almıştı.
     
    Olağanüstü hal ilanının ardından aralarında avukat, yargıç ve siyasi parti yetkililerinin de bulunduğu bin 500'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
     
    Pervez Müşerref, seçimlerin 9 Ocak'tan önce yapılacağını ve 6 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçim sonucunun yüksek mahkemece onaylanması oturumunda üniformasını çıkaracağını söyledi. Ancak olağanüstü halin kaldırılması için takvim vermedi.
     
    ABD'nin radikal İslamcılarla mücadelesinde en önemli müttefiki Müşerref'e yönelik uluslararası baskı da sürüyor.
     
    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve ABD Başkanı George Bush olağanüstü hal uygulamasına son verilmesini istedi.
     
    İngiliz Milletler Topluluğu da, 22 Kasım'a dek olağanüstü hali kaldırmazsa, Pakistan'ı üyeliğini askıya almakla tehdit etti. Pakistan bu talepleri reddetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow