hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Irak'tan "samimiyet" vurgusu

    Kuzey Iraktan samimiyet vurgusu
    expand

    Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümetinin başkanlık divanı başkanı Dr. Fuad Hüseyin, terör örgütü PKK'ya karşı aldıkları önlemleri "bölge halkının güvenliği için atılmış samimi adımlar" olarak niteledi.

    PKK'nın kendi isteğiyle silah bırakmaya kanaat getirmesi gerektiğini belirten Hüseyin, terör örgütünün Irak topraklarını kullanarak komşular için sorun çıkarmasına Irak Anayasası ve bölgesel politikaları gereği izin vermeyeceklerini söyledi.
     
    Bölgesel Kürt hükümeti başbakanı Neçirvan Barzani'nin başkanlığında PKK sorunu için oluşturulan güvenlik komisyonunun sözcülüğünü de yürüten Fuad Hüseyin, DHA'nın sorularını yanıtladı.
     
    PKK'ya karşı alınan önlemlerin ne derece etkili olacağını zamanın göstereceğini söyleyen Hüseyin, "Kendi halkımızın ve bölgemizin güvenliğini sağlamak bizim en büyük görevimiz. PKK'ya karşı aldığımız önlemler öncelikle kendi halkımızın çıkarlarının zarar görmemesini hedefliyor. Dolayısıyla da bu önlemlerin uygulanması kadar denetimini ve devamlılığını da önemsiyoruz" dedi.
     
    "Lojistik yollarını kestik"

    Aldıkları önlemler hakkında bilgi veren Hüseyin, "Mahmur Kampı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kuruldu. Denetimi Irak hükümeti ve ABD tarafından yapılıyor. Bizim görevimiz ise kampın çevre güvenliğini ve giriş-çıkışlarını kontrol altında tutmak. Bu görevi büyük ölçüde yerine getiriyoruz" dedi.
     
    "Bizim bilgilerimize göre Mahmur bir eğitim kampı değil, mülteci kampıdır" diyen Hüseyin, "PKK'nın bulunduğu bölgeler ile Mahmur arasındaki gidiş gelişleri engellemek de önlemlerimiz kapsamındadır. Kandil ve benzeri dağlık bölgelerde konuşlanan PKK militanlarına yönelik olarak kontrol noktaları oluşturduk. Bu sayede örgütün lojistik yollarını bizim tarafımızdan kesmiş olduk" diye konuştu.
     
    Örgüt İran ve Türkiye'den malzeme sağlamayı sürdürürse buna karşı birşey yapamayacaklarını söyleyen Hüseyin, "Son olarak da Erbil ve Süleymaniye'ye uçuşlarla ilgili kontrolleri artırdık. Bu kapsamda bölgemize gelen yolcuların belgeleri titizlikle inceleniyor. Yapılan incelemelerde geliş gerekçesi ikna edici bulunmayan kişiler geldikleri uçakla geri gönderiliyor" dedi.
     
    Hüseyin, İçişleri Bakanlığı'ndan aldıkları bilgilere göre bu uygulama kapsamında bazı kişilerin bölgeye girişine izin verilmediğini belirtti.
     
    "Zorlamak çatışma getirir"
     
    Örgütün sadece Irak'ta silah bırakmasını beklemenin mantıklı olmayacağını söyleyen Hüseyin, "PKK'nın silahsızlandırılması derken kimi silahsızlandıracaksınız. Türkiye'dekileri mi, İran'dakileri mi yoksa Irak'takileri mi? En iyisi örgütün kendi kendine buna kanaat getirmesi. Onları silahsızlanmaya zorlamak çatışma anlamına gelir" dedi.
     
    En önemli önceliklerinin bölgelerinin çıkarı olduğunu aktaran Hüseyin, "Buna kimsenin zarar vermesine göz yummayız. Irak topraklarını komşularımıza karşı saldırı için kullandırtmamak, Irak Anayasası'ndan doğan bir yükümlülüğümüzdür. Bölgesel hükümet olarak benimsediğimiz politikalar çerçevesinde ise komşularımızla, özellikle de Türkiye ile iyi ilişkilerimizin olmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow