hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Benazir Butto suikasta kurban gitti

    Benazir Butto suikasta kurban gitti
    expand

    Pakistan'da eski başbakan, muhalefet lideri Benazir Butto, Ravalpindi'deki mitinginin hemen ardından düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıda Butto'nun yanı sıra 20 kişi öldü.

    Ülkenin en kalabalık şehirlerinden olan Ravalpindi'ye miting için gelen Benazir Butto, seçim konuşmasını bitirdikten sonra silahlı ve bombalı saldırıya uğradı.
     
    Konuşma yaptığı kürsüden inip, aracına yöneldiği anda intihar eylemcisi harekete geçti.
     
    Eylemci, önce silahla Benazir Butto'nun göğsüne ve boynuna ateş etti, sonra üzerindeki bombayı miting alanında havaya uçurdu. Patlayan bombalar Butto'yla birlikte 20 kişinin daha canını aldı.
     
    Bombalı intihar saldırısında ağır yaralanan 54 yaşındaki Benazir Butto, acilen ameliyata alındı. Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari, eşinin durumunun kritik olduğunu açıkladı.
     
    Pakistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cevad Şima ise, ameliyata alınan Butto'nun öldüğünü açıkladı.

    Binlerce kişinin toplandığı Liyakat Bağ Parkı'nda düzenlenen saldırı sonucu, ölenlerin vücutlarından kopan parçalar etrafa saçıldı.
     
    Pakistan İçişleri Bakanlığı, milis kuvvetlerinin "kırmızı alarma" geçirildiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, "kırmızı alarma" geçirilen milis kuvvetlerine güvenliği sağlama yetkisinin de verildiği belirtildi.
     
    Resmi bina ateşe verildi
     
    Bu arada, Ravalpindi'deki hastanenin önünde toplanan Butto yanlıları, Devlet Başkanı Pervez Müşerref aleyhine sloganlar attı. Göstericilerin bir kısmı "katil Müşerref" diye bağırırken, bazıları araçları taşladı.
     
    Butto'nun "siyasi kalesi" olarak görülen Karaçi'de ölüm haberinin ardından silah sesleri duyulduğu, dükkanların kepenklerinin indirildiği ve göstericilerin yolları kapattıkları, kentte olayların yayıldığı belirtildi.
     
    Butto'nun ölmesinden birkaç saat sonra, Yakubabad kentindeki mahkeme binası ve bir resmi bina ateşe verildi.
     
    Öfkeli kalabalığın resmi binaların yanı sıra kentteki birçok dükkanı da ateşe verdiği, bu dükkanlardan bazılarının, 16 Kasım'da geçici Başbakanlık görevine getirilen Muhammed Miyan Soomro'ya ait olduğu belirtildi.
     
    Kentte Soomro'ya ait resimlerin de yakıldığı ve göstericilerin bazı yolları kapattığı belirtildi.
     


    Butto yanlıları lastik yakıp yolları kapattı
     
    Pakistan'ın diğer kentlerinde de şiddet olayları meydana geldi. Ülkenin merkezindeki Multan kentinde de 100 kadar Butto yanlısı gösterici lastik yakarak yolları trafiğe kapattı.
     
    Haydarabad kentindeki gösterilerde en az 20 araç yakılırken, Ravalpindi ve başkent İslamabad'da da gösteriler yapıldı.
     
    Muzafferabad kentinde göstericiler yollarda lastik yakarken, Devlet Başkanı Müşerref aleyhinde sloganlar attı.
     
    Peşaver'deki gösteride de polis, göstericileri göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak dağıttı, Butto'nun 100'den fazla yandaşı kentteki anayolu kapattı ve Devlet Başkanı Müşerref aleyhinde sloganlar attı. Kentte bir karakolun ve araçlar da taşlandı.
     
    Lahor kentinde Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi yanlıları 3 otobüsü ateşe verirken, Butto ailesinin geldiği Larkana kentinde de şiddet olayları yaşandı.

    Şiddet olaylarında 10 kişi öldü
     
    İçişleri Bakanlığı, Benazir Butto'nun öldürülmesinden sonra patlak veren şiddet olaylarında 10 kişinin öldüğünü açıkladı.
     
    Açıklamaya göre, Karaçi'de 4, Sind eyaletindeki köylerde 4, Lahor'da 2 kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti, olaylarda çok sayıda kişi de yaralandı.
     
    Üç günlük yas ilan edildi
     
    Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, saldırıyı kınayarak barış çağrısında bulunurken, ayrıca ülkede üç günlük yas ilan etti.
     
    Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi'nden Rahman Melik, Butto'nun şehit olduğunu söyledi.
     
    Butto'nun ardından geçen ay sürgünden ülkesine dönen eski başbakan Navaz Şerif, Ravalpindi'deki hastaneye geldi. Hastane önündeki kalabalığa seslenen Şerif, "Kalbim kan ağlıyor. Sizin gibi ıstırap içindeyim" diye konuştu.
     
    "Butto benim kız kardeşimdi" diyen Şerif, "Kendinizi yalnız hissetmeyin, sizinle birlikteyim. İntikamımızı alacağız" ifadesini kullandı.
     
    Parti yöneticilerinden Ferzana Reca, "Benazir Butto'nun ülkede birliğin sembolü olduğunu, dolayısıyla bu saldırının Pakistan'ı bölmeye yönelik bir girişim olduğunu" söyledi.
     
    Ülkeye dönüşünde de saldırı olmuştu

    Butto'nun 8 yıllık sürgünün ardından ülkesine dönüşünde Karaçi'de düzenlenen intihar saldırısında yaklaşık 150 kişi ölmüştü.

    Sürgünden yeni dönen eski Başbakan Navaz Şerif yandaşlarının bugün düzenlediği gösteri sırasında ateş açılması sonucu da 4 kişi ölmüştü.

    Benazir Butto, Pervez Müşerref hükümetini radikal İslamcı militanlara karşı önlem almamakla suçluyordu.

    Butto'nun son görüntülerinden biri...
    TEPKİLER
     
    Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun intihar saldırısında öldüğü haberine ilk tepki Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, "saldırının şiddetle kınandığını" duyurdu.
     
    Acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi, Benazir Butto'ya yapılan suikastı şiddetle kınadı ve Pakistan'a itidal çağrısında bulundu.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Çok üzüldüm. Daha önceden de tanıyordum kendisini. Son ziyaretimde güzel şeyler konuşmuştuk. Şimdi çok önemli bir durum söz konusu. Herkes kendi ülkesine sahip çıkmalı, huzurlu olmalı, daha çok kan akmamalı. Kritik bir dönemden geçiyorlar. Seçimler ne olacak, nasıl gidecek? Pakistan bize kardeş olan bir ülke herkesin yardımcı olması gerekiyor" dedi.
     
    9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Babasını (Zülfikar Ali Butto) ve kendisini çok yakından tanıdığım Benazir Butto fevkalade değerli bir siyaset kadınıydı. Dost ve kardeş Pakistan büyük bir evladını kaybetmiştir" dedi.
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Benazir Butto'nun suikast sonucu yaşamını yitirmesi nedeniyle Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.
    kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

    Dışişleri Bakanlığı, Benazir Butto'nun hayatını kaybettiği terör saldırısını şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, diğer siyasi partilerin seçim mitinglerine yönelik olarak da benzer terör saldırılarının düzenlenmekte olduğunun bilindiğine işaret edildi. Açıklamada "Bu menfur saldırıların Pakistan'ı kargaşa ve istikrarsızlığa sürükleme amacına yönelik olduğu kuşkusuzdur" denildi.
     
    ABD de saldırıyı kınadı. Beyaz Saray sözcüsü Scott Stanzel, Butto'nun öldürülmesiyle ilgili olarak ABD Başkanı George Bush'un bilgilendirildiğini söyledi.
     
    ABD Başkanı Başkanı George Bush, Benazir Butto'yu öldürenlerin adalete teslim edilmeleri gerektiğini söyledi. Bush, Teksas'daki çiftliğinin yakınlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD, Pakistan'da demokrasinin altını kazmaya çalışan eli kanlı aşırıcıların bu korkak eylemini şiddetle kınamaktadır" dedi.
     
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Pakistan'da muhalefet lideri ve eski başbakanlardan Benazir Butto'ya yönelik suikastı şiddetle kınadı. BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın Butto suikastından "şoke olduğu" ve "derin üzüntü" duyduğu belirtildi.
     
    Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, saldırıyı Pakistan'ın düşmanlarının düzenlediğini söyledi. Karzai, "Bu zalimce saldırıyı kınıyorum" dedi.

    Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, büyük üzüntü duyduğunu ve saldırıyı şiddetle kınadığını söyledi.
     
    İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, "şoke olduğunu" belirttiği açıklamasında, Pakistan'a itidal ve birlik çağrısında bulundu.
     
    İtalya Başbakanı Romano Prodi de "eski Başbakan Benazir Butto'nun ölümüne yol açan fanatizmi öfkeyle kınadığını" ifade etti.
     
    İsviçre Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Butto'ya suikastı, "tiksinti, korku ve büyük bir kaygıyla" öğrendiklerini söyledi.
     
    Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Butto'ya suikast düzenlenmesini sert dille kınadılar.Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, yaptığı açıklamada, Merkel'in, Butto'nun öldürülmesini sert şekilde kınadığını ve bunu "korkak bir terör saldırısı" olarak nitelendirdiğini söyledi.
     
    Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Butto'nun yaşamını kaybettiği saldırı ile ilgili olarak, "Ülkesinde uzlaşı, insan haysiyetine saygı, barışve demokrasi için güçlü bir biçimde çalışan uluslararası lider Benazir Butto'nun trajik ölümü için derin üzüntü duyuyorum" ifadesini kullandı.
     
    İsrail ve Avusturya, Butto'nun suikast sonucu öldürülmesini şiddetle kınadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Benazir Butto'nun hayatını kaybettiği, birçok masum kişinin öldürüldüğü terör saldırısının şiddetle kınandığı" vurgulandı. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de, Butto'ya yapılan suikastı, "barbarca bir eylem" olarak niteledi.
     
    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Butto'nun öldürülmesinin "barbarca" olduğunu söyledi.
     
    Pakistan'ın komşusu ve rakibi olan Hindistan'dan ve Vatikan'dan da Butto'ya suikastı kınayan açıklamalar yapıldı, Kanada, Bulgaristan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Bahreyn, Kuveyt ve Yemen de suikastı kınayan ülkeler arasında.

    PAKİSTAN İÇİN YÜKSEK GERİLİMLİ SEÇİM YILI 
     
    Pakistan'da 2007 hem siyasi krizin tırmandığı hem de dinci terör eylemlerinin yükselişe geçtiği bir yıl oldu.

    ABD'nin teröre karşı savaşında önemli müttefiklerinden Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in iktidarı kansız darbeyle ele geçirmesinden 8 yıl sonra, bu yıl mart ayında Yüksek Mahkeme'yi etkisiz hale getirme çabaları büyük gösterilerin düzenlenmesine yol açtı.
     
    6 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçiminde Müşerref'in yeniden seçilmesi gerilimi körükledi. Müşerref, 3 Kasım'da ise ülkede olağanüstü hal ilan etti.
     
    Müşerref'in yeniden seçildiği 22 Kasım'da onaylanırken uluslararası baskılara maruz kalan Müşerref, 8 Ocak'ta yapılacak seçimler için kampanya döneminin arifesinde, 15 Aralık'ta olağanüstü hali kaldırdı.
     
    Bu arada, sürgündeki eski başbakanlar Benazir Butto ile Navaz Şerif seçimler için ülkeye dönerken, muhalifler seçim yolsuzluklarını gündeme getirdi. Ancak Müşerref'in korktuğu gibi seçimleri boykot etme kararı almadılar.
     
    ABD ise istikrarlı bir Pakistan istiyor, çünkü Pakistan, teröre karşı savaşın devamında da ABD için önem taşıyor.
     
    El Kaide lideri Usame Bin Ladin ise, Müşerref'e ve rejimine karşı cihad ilan etmiş durumda ve "seçimleri engellemek için elinden geleni yapacağını" söylüyor.
     
    Gerilimin azalmadığı Pakistan'da, Butto'nun ölümüyle ülkedeki siyasi krizin kısa vadede yatışmayacağı, hatta giderek daha da derinleşeceği görülüyor.
     


    8 YIL ARADAN SONRA DÖNMÜŞTÜ
     
    Benazir Butto, 1953'te Sindh eyaletinde toprak sahibi zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.
     
    Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir Butto, dünyaca ünlü Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü.
     
    Butto, eğitimini tamamladıktan sonra, ordunun babasını devirmesinden hemen önce 1977'de ülkesine döndü.
     
    Babasının General Ziya Ül Hak'ınaskeri yönetimi tarafından 1979'da idam edilmesinin ardından partinin liderliğine geçti.



    Yıl 1988.. Butto, yeni seçilmiş bir Meclis üyesi olarak yemin ediyor
    İlk Müslüman kadın başbakan

     
    Benazir Butto ilk kez 1988'de başbakan oldu ve 1990'da dönemin devlet başkanı tarafından yolsuzluk suçlamasıyla görevinden alındı. Butto, Müslüman ülkeler arasında başbakanlığa getirilen ilk kadın olma unvanını elde etti.
     
    Navaz Şerif'in ardından 1993'te tekrar iktidara gelen Butto, bundan sonraki başbakanlık girişimlerinde başarılı olamadı ve 1996'da iktidarı Şerif'e kaptırdı.
     
    Butto ile kocası Asıf Ali Zerdari, yolsuzluk suçlamasıyla 1999'da 5'er yıl hapis ve para cezalarına çarptırıldı. Yüksek mahkeme daha sonra mahkumiyeti yanlı bularak reddetti.
     
    1993-1996 yıllarındaki iktidarı döneminde kocasını yatırım bakanlığına getiren Butto, mahkum olduğu zaman yurtdışındaydı ve ülkesine dönmemeyi tercih etti.
     
    Benazir Butto, 2006'da baş rakibi Şerif ile birlikte Demokrasinin Yeniden Tesisi İttifakı'na katıldı, ancak iki lider Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e karşı oluşturulacak stratejide anlaşma sağlayamadı.
     
    Butto, Müşerref ile diyaloğa girmenin daha iyi olacağına karar verirken Şerif Müşerref'le teması reddetti.
     
    Butto, Müşerref'in eski yolsuzluk davalarından kovuşturmaya uğramayacağı garantisi vermesi üzerine 8 yıllık gönüllü sürgünden sonra bu yıl ekim (18 Ekim) ayında ülkesine döndü.



    "Askeri diktatörlük" olarak nitelediği Pakistan yönetimini sona erdirmek için uğraş veren ve sivil yönetime geçmek için partisine liderlik etmek üzere Pakistan'a gelen Butto, uçağı inmek üzereyken yaptığı açıklamada, çok heyecanlı, mutlu ve gururlu olduğunu, Pakistan'a demokrasi getirmeleri gerektiğini söylemişti.

    Ülkesine döndüğü gün, Karaçi'ye giderken düzenlenen intihar saldırısında 139 yandaşı ve koruması ölürken Butto saldırıdan yara almadan kurtuldu.
     
    Butto, 26 Aralık'ta, ocak ayında yapılacak genel seçimler için kampanyaya başlamıştı.
     
    Benazir Butto, 27 Aralık'ta Ravalpindi'deki seçim mitinginde düzenlenen silahlı ve bombalı intihar saldırısında aldığı yaralardan öldü.
     
    Batı destekliyordu

    Batı ülkeleri, El Kaide'nin kara listesinde bulunan Pervez Müşerref ile Butto'nun işbirliği girişimlerinin, terörizmle mücadelede kararlılık açısından en iyi yol olduğunu düşünüyordu.
     
    Butto, yönetime gelmesi ve Pakistan ordusunun yetersiz kalması halinde ABD'nin Pakistan sınırları içindeki El Kaide hedeflerini vurmasına izin vereceğini söylemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow