hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye büyümede AB'yi solladı

    Türkiye büyümede AByi solladı
    expand

    Türkiye, büyüme hızı ve bütçe açığında ulaştığı rakamlarla bir çok Avrupa ülkesini geride bırakırken, cari açık, enflasyon ve işsizlikte birlik ortalamalarının oldukça gerisinde kalıyor.

    Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat ve OECD Ekonomik Görünüm raporlarının 2006 yılı verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye geçen yıl yakaladığı yüzde 6.1 büyüme oranı ile Romanya (yüzde 7.7) ve Bulgaristan'ın (yüzde 6.2) ardından 3'üncü sırada yer aldı.
     
    Ekonomisi en fazla büyüme gösteren diğer ülkeler de İrlanda (yüzde 6), Polonya (yüzde 5.8), Lüksemburg (yüzde 5.8), Yunanistan (yüzde 4.2), İspanya (yüzde 3.9) ve Macaristan (yüzde 3.9) olarak sıralandı.

    Ekonomisi oransal olarak en az büyüme gösteren ülkeler de yüzde 1.9 ile İtalya ve yüzde 2 ile Fransa oldu.

    Türkiye, cari açık alanında ise Romanya ve Bulgaristan ile birlikte son sıraları paylaştı. En fazla cari açığı bulunan ülke yüzde 15.9 ile Bulgaristan oldu. Onu yüzde 10.3 ile Romanya, yüzde 9.6 ile Yunanistan, yüzde 8.8 ile İspanya ve yüzde 8 ile Türkiye izledi.

    Norveç'in ise cari işlemler dengesi yüzde 16.7 fazla verdi. Lüksemburg, Hollanda, Almanya ve Belçika da cari fazlası bulunan ülkeler arasında yer aldı.

    Bütçe açığı iyi, enflasyon kötü

    Bütçe dengesi konusunda, geçen yıl AB 27 ve AB 25 ülkelerinin ortalamaları yüzde -1.8, AB 15 ülkeleri ile Euro Bölgesi ortalamaları da yüzde -1.6 olarak hesaplandı.

    Buna göre bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı yüzde -0.6 olan Türkiye, oldukça başarılı bir performans gösterdi. Bütçesi en fazla açık veren ülke yüzde 9.8'lik oran ile Macaristan oldu. Norveç ise yüzde 19'luk bütçe fazlasıyla yine ilk sırada yer aldı.

    Bütçe açığındaki iyi performansa karşın Türkiye, enflasyonda Euro Bölgesi ortalamalarının çok üzerine çıkarak ilk sıraya yerleşti. Euro Bölgesi'nin 2006 yılında enflasyon ortalaması yüzde 2.2 iken Türkiye'de bu rakam yüzde 9.6'yı buldu.
     
    İzlanda yüzde 6.7, Slovak Cumhuriyeti yüzde 4.5, Macaristan yüzde 3.9, yüzde 3.6 ile en fazla enflasyon sorunu yaşayan ülkelerin başında geldi.
     
    İşsizlikte en problemli ülke Polonya

    İşsizlik sorununun en fazla görüldüğü ülke ise Polonya oldu. 2006 yılında işsizlik oranı bu ülkede yüzde 13.8'i buldu, Türkiye'de de yüzde 9.9 olarak gerçekleşti.
     
    İşsizlik oranı sırasıyla Fransa'da yüzde 9.4, Bulgaristan'da yüzde 9, Yunanistan'da yüzde 8.9, İspanya'da yüzde 8.6, Almanya'da ise yüzde 8.4 şeklinde belirlendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow