hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Uzay Havası Ulusal Eylem Grubu' kuruldu

    Uzay Havası Ulusal Eylem Grubu kuruldu
    expand

    Uzay Çağı'nın 50'nci yılı kutlamaları çerçevesinde 'Uzay Havası Ulusal Eylem Grubu' kuruldu.

    SWEETS (Space Weather and Europe, an Educational Tool with the Sun - Uzay Havası ve Avrupa, Güneş ile İlgili Bir Eğitim Aracı) Ulusal Koordinatörü, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Yurdanur Tulunay, "Uzay Havası" kavramının yeryüzünden güneşe kadar olan alan ile bu alandaki günlük yaşamı ve teknolojiyi kapsadığını belirtti.
     
    Söz konusu alandaki değişimlerin akademik düzeyde incelenmesi için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde ve Enstitü Müdürü Prof.Dr. Gülay Altay'ın açılışını yaptığı SWEETS toplantısında, Uzay Havası Ulusal Eylem Grubu kurulmasının kararlaştırıldığını anlatan Tulunay, ayrıca 'Uzay Havası Merkezi' ve 'Dikey İyonosonda İstasyonlar'ı kurulması gibi çalışmaların da ele alındığını söyledi.
     
    Tulunay, çeşitli üniversitelerden gelen çağrılı konuşmacılardan oluşan grubun gözlem, veri çözümleme, model yapma, eğitim, öğretim ve topluma erişme gibi görevleri yerine getireceğini kaydetti.
     
    Tulunay, ayrıca Uzay Havası çalışmalarında tutulacak yol için, Türkiye'de ilk kez disiplinlerarası bir yatay yapılanma stratejisi ve uygulama biçiminin saptanıp, eyleme geçildiğini dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow