hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'un metro açmazı

    İstanbulun metro açmazı
    expand

    İstanbul'un trafik çilesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen plaka sınırlaması önerisi, toplumun değişik kesimlerinden tepki gördü. Öneri, "Toplu taşımacılığın neresindeyiz?" sorusunu da gündeme getirdi.

    Başbakan Erdoğan, kentteki 2.5 milyon plakanın 2 milyonla sınırlanmasını istiyor. Oysa kentteki ulaşım sorununun çözümü toplu taşıma dolayısıyla da raylı sistem ağının yaygınlaşmasından geçiyor.
     
    İstanbul'daki mevcut raylı sistem ağı tek yönde toplam 56 kilometre. Bunun  Taksim - Levent arasındaki 8.4 kilometrelik bölümünü ise metro oluşturuyor.
     
    Marmaray dahil 88 kilometrelik metro inşaatının sürdüğü İstanbul'un trafik sorununu çözmek için toplam 505 kilometre uzunluğunda bir metroya ihtiyacı var.
     
    Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi bütçesinin İstanbul'un ihtiyacı olan metro ağı için yetersiz olduğunu vurguluyor, "çareyi Ankara’da arıyor.
     
     “Metroyu devlet yapsın” diyen Topbaş,  İstanbul’un metro ağı için 4 milyar dolara ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
     
    Paris, Londra ve Tokyo'da durum
     
    Her gün trafik ıstırabı çeken İstanbul, benzer büyüklükteki kentlerle  karşılaştırıldığında toplu taşımacılıkta sınıfı geçemiyor. Bunun için Paris, Londra ya da Tokyo'daki metro ağına bakmak yeterli.
     
    Londra'da 408 kilometrelik metro ağıyla günde 2.7 milyon yolcu taşıyor.  20 bin de otobüs, toplu taşıma için kullanılıyor. Yoğun trafiği engellemek için tüm araçlardan şehir merkezine giriş ücreti olarak günlük 16 dolar alınıyor.
     
    Fransa'nın başkenti Paris'te 221 kilomtrelik metro, günde 3.4 milyon kişiyi taşıyor. 12.1 milyon nüfuslu kentte yine de plaka yasağı uygulanmıyor. Sadece hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde tek ve çift plakalı araçlar gün aşırı dönüşümlü olarak trafiğe çıkıyor.
     
    12.9 milyon nüfuslu Japonya'nın başkenti Tokyo'daki araç sayısı ise 4.5 milyon. Metro hattının uzunluğu 645 kilometre. Günde 5.69 milyon kişi metroyu kullanıyor.
     
    Konunun uzmanları da plaka sınırlaması önerisine bu gerçekler ışığında karşı çıkıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow