hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Samast'ı bayrak önünde kim çekti?

    Samastı bayrak önünde kim çekti
    expand

    Hrant Dink cinayeti katil zanlısı Ogün Samast'ın bayraklı fotoğrafının nasıl çekildiği konusunda inceleme başlatıldı. İçişleri Bakanlığı, Samsun'da çekildiği anlaşılan fotoğrafı kimin çektiğini bulmak için bir mülkiye müfettişini Samsun'a gönderdi.

    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla bir mülkiye müfettişi Samsun'a gönderildi.
     
    Dink cinayeti sonrası yakalanan katil zanlısının güvenlik birimlerinde çekilmiş bir fotoğrafı basına dağıtıldı.
     
    Dağıtılan fotoğrafın bilinçli olarak Türk bayrağı önünde Atatürk'ün sözleriyle birlikte çekildiği iddiası ortaya atıldı. İddiayla birlikte fotoğraf sahipsiz kaldı.
     
    Emniyet de jandarma da, "Fotoğrafı biz çekmedik" açıklaması yaptı. Ancak fotoğrafın Samsun Emniyet Müdürlüğü'nde çekildiği ortaya çıktı.
     
    Fotoğrafı, Samast'ı yakalayan jandarmanın, emniyete teslim ederken terör şubesinde çektiği iddia edildi.
     
    İçişleri Bakanlığı tüm bu iddiaları yerinde incelemek ve fotoğrafın gerçek sahibini bulmak için bir müfettiş görevlendirdi.

    Samsun Valisi'nden müfettiş talebi
     
    Ogün Samast'ın Türk bayrağı önünde görüntülenen fotoğrafının basında yer almasıyla ilgili olarak Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulundu. 
     
    Müfettişin, konuyu araştırmak üzere 29 Ocak Pazartesi günü Samsun'a gideceği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, dünkü basın bilgilendirme toplantısında, Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın fotoğrafının Türk bayrağı ve Atatürk'ün sözleri fon alınarak çekilmesi olayıyla ilgili soruya, ''Söz konusu fotoğraf İstanbul'da değil Samsun'da çekilmiş. Samsun Emniyet Müdürümüzle görüştüm. Bu konuyla ilgili bir açıklama yapacaklarını söylediler'' yanıtını vermişti.
     
    Trabzon'da da iki müfettiş görev başında
     
    İçişleri Bakanlığı'nca Trabzon'da inceleme yapmak için görevlendirilen iki mülkiye başmüfettişi de, kentteki çalışmalarına başladı.
     
    Trabzon'a dün gece gelen başmüfettişler, Trabzon Valiliği'ne geçerek, merkeze alınan Vali Hüseyin Yavuzdemir ve Emniyet Müdürü Reşat Altay ile bir süre görüştü.
     
    Görüşmeye, Trabzon İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ali Öz ile emniyet müdür yardımcıları da katıldı.
     
    Müfettişler, daha sonra valilik makamından ayrılarak, bina içinde kendilerine tahsis edilen başka bir bölümde çalışmalarına başladı.
     
    Müfettişlerin incelemesi sürerken, görevden alınan Vali Hüseyin Yavuzdemir daire müdürleriyle vedalaştı. Yavuzdemir'in pazartesi günü Trabzon'dan ayrılacağı öğrenildi.
     
    Bu arada, valinin görevden alınmasına ses çıkarmayan Trabzonlular, emniyet müdürüne sahip çıktı. Reşat Altay'ın görevden alınması, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından eleştirildi.
     
    Protesto için, seyyar satıcılar kentin en işlek caddesini 20 dakika süreyle trafiğe kapatarak, eylem yaptı.
     
    Bazı iş adamları da, yerel gazetelere tam sayfa ilan vererek, Reşat Altay'ın görevden alınmasına tepki gösterdi. İş adamları, Reşat Altay'ın görevine iade edilmesini istedi.
     
    Dink silahlı saldırı kurbanı
     
    Agos gazetesinin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak'ta İstanbul Şişli'deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
     
    Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde can verdi. 17 yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast, 20 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalandı.
     
    Cinayete Türkiye'nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı'nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti.
     
    23 Ocak Salı günü gerçekleşen cenaze töreninde Hrant Dink'i onbinlerce kişi son yolculuğuna uğurladı. Törende Şişli'den Yenikapı'ya kadar, toplam sekiz kilometrelik sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Dink'in naaşı Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda defnedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow