hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YouTube'a erişim yasağı getirildi

    YouTubea erişim yasağı getirildi
    expand

    İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, Atatürk'e hakaret edilen videonun yayınlandığı internet sitesi "YouTube"a erişim yasağı getirdi. Türk Telekom aracılığıyla YouTube'a girilemiyor.

    Atatürk'e hakaret edilen video görüntüleriyle ilgili haberlerin basında yer alması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcısı Nurten Altınok, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne talimat vererek, konuyla ilgili görüntüleri istedi.
       
    Gönderilen delil niteliğindeki CD'yi inceleyen savcı Altınok, nöbetçi mahkemeden erişimin engellenmesini talep etti.
       
    İstanbul Nöbetçi 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi, Atatürk'ün fotoğrafı, Türk bayrağı üzerine İngilizce küfür içeren yazılar yazılarak aşağılandığı gerekçesiyle YouTube'a erişimin engellenmesi talebini kabul etti.
     
    Türk Telekom: "Hizmet askıda"
     
    Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom aracılığıyla hiçbir şekilde YouTube'a girilemediğini belirterek, ''Ama diğer internet servis sağlayıcılarının (ISS) domain name'i, yani alan adıyla bağlanıldığı zaman hala girilebiliyor olabilir'' dedi.
     
    Sitenin hizmetinin Türkiye'de ''askıya alındığını'' belirten Doany, siteye erişilmeye çalışıldığında mahkeme kararını bildiren resmi bir yazı görüleceğini, ''bu siteye erişim askıya alınmıştır'' şeklinde bir yazıyla karşılaşılacağını söyledi.
     
    "Türk Telekom mahkeme kararına saygı gösterdi ve kendisine düşen görevi yerine getirdi" diyen Doany, ''Biz YouTube'un yaptığı şeyin hakaret, doğru ya da yanlış olduğu gibi değerlendirmeler yapma durumunda değiliz. Sadece bize bir mahkeme kararı tebliğ edildi. O kararda ne söyleniyorsa biz onu yapıyoruz. Mahkeme kararı iptal edilirse ya da geri dönülürse tabii ki, biz de YouTube'u aktif hale getireceğiz'' diye konuştu.
     
    Söz konusu siteye Türk Telekom 'domain name'inden yani alan adı sunucusundan erişim askıya alınırken, internet erişimi Türk Telekom üzerinden yapılsa bile eğer bilgisayarda diğer ISS'lerin IP adresleri tanımlıysa söz konusu siteye erişim mümkün olabiliyor.
     
    Bilgisayarda diğer ISS'lerin adresi tanımlı olmasa bile, site çevrimdışı olarak ekranda görülebiliyor. Bu durumda da ''refresh'', yani ''yenile'' yapıldığında erişim engelleniyor.
     
    YouTube'dan açıklama

    Olayla ilgili olarak bir açıklama da YouTube'dan geldi. Görüntülerin yayından kaldırıldığını belirten firma yetkilileri, ''Videonun bir daha yayınlanmaması için gerekli çalışmalarımızı devam ettiriyoruz''dedi.

    Konuya ilişkin olarak milliyet.com.tr'de yayınlanan habere göre, YouTube’den erişim yasağıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, söz konusu videonun siteden kaldırılmasına rağmen, yasal mercilerin erişimi engelleme kararı almasının üzücü olduğu ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
     
    "YouTube olarak, bu tarz hassas konularda çok dikkatli olmaya özen gösteriyoruz. Bu tip sorunlar internetin uluslararası bir fenomen haline gelmesinden dolayı daha karmaşık bir hal almaktadır. Teknoloji bir taraftan tüm dünyada bilgilere erişim imkanı sağlarken, kültürel farklılıkların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. YouTube olarak, dünyanın farklı yerlerinden insanların çektikleri videoları güvenli ve kurallar çerçevesi içerisinde paylaşabilecekleri bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.

    Türkiye’deki yasal mercilerin, söz konusu videonun her türlü kopyasını YouTube’den kaldırmak için gösterdiğimiz çabanın farkında olduğuna inanıyoruz ve videonun bir daha yayınlanmaması için gerekli çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."
        
    YouTube'un Türkiye'dekine benzer mahkeme kararlarına uyduğu ve karara konu olan videolara erişimi engellediği belirtiliyor.
     
    Türkiye'de alınan erişimi engelleme kararı da YouTube'a gönderilecek. Buna göre, YouTube'un Atatürk'e hakaret edilen video görüntülerine yalnızca Türkiye'den ve Yunanistan'dan değil, dünyanın her yerinden erişilmesini engellemesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow