hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir"

    Eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir
    expand

    Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana, "Artık Türkiye'nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara, Türkiye'yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur. Cumhuriyet'in kuruluş sürecinde yapamadığını şimdi yap" dedi.

    Zana, Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarı'nda bağımsız milletvekili adaylarına destek verilmesi amacıyla düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, toplumun artık kendi kendini yönetmesi için rafa koyulan yerel yönetimler yasasının bir an önce yürürlüğe konulması gerektiğini ifade etti.
     
    "Kürtlerin isteklerinin Ankara tarafından görülmediğini" öne süren Zana, "Kürtler 1999 İmralı süreci ile bir stratejik değişiklik yaptı. Dediler ki sınırları çizmeye gerek yok, halklar birlikte el ele gönül gönüle yaşayabilir. Yeter ki yönetici kadro bunu görebilsin çatışmasız, kavgasız halkımız bu süreci destekledi. 8 yıl bunu uygulamaya çalıştık. Siz ne yaptınız, hiçbir şey. Bir iki adım attınız geri çekildiniz" dedi.
     
    TRT'ye de 45 dakika Kürtçe program konulduğunu ve milli kıyafetlerin serbest bırakıldığını söyleyen Zana, "Bunları yapacaktınız da şimdiye kadar neden yasakladınız" diye konuştu.
     
    Leyla Zana, "Bu acıya ne gerek vardı. Demek ki doğru olanın önüne geçemezsiniz. Şimdi yapmanız gereken ilk şey genel bir af çıkarmanızdır. İkincisi, Osmanlının kuruluşundan bugüne kadar olması gereken Kürdistan eyalet sistemine geçmenizdir. Diğer bölgelere de eyaletler kur. Bu ülkenin bölünmesi demek değil, aksine ülkenin bütünleşmesi bir arada yaşaması demektir. Her Kürt yaşadığı toprağın adını bilir onu asla gözardı etmez. Tarihin sayfalarına kaydırmaz. Bunun için Türkiye'nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara, Türkiye'yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur. Cumhuriyet'in kuruluş sürecinde yapamadığını şimdi yap" ifadesini kullandı.
     
    Zana, konuşmasının bir bölümünü ise Kürtçe yaptı. Bu arada, mitinge katılanların Abdullah Öcalan  lehine sloganlar atması dikkat çekti.
     
    Ahmet Türk'ün yorumu
     
    Leyla Zana'nın açıklamalarını CNN TÜRK’teki “360 Derece” programında değerlendiren eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, parti içinde farklı görüşlerin olduğunu, Meclis'e girdiklerinde Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü konusunda ısrarlı olacaklarını söyledi.
     
    Türk, “72 milyonun hassasiyetini göz önünde tutarak politika yapmayı hedefliyoruz. Kürt sorununun barışçıl, demokratik, sivil yöntemlerle çözümü konusunda gerçekten ısrarlı olacağız. Bu şiddetin bu kanın durması konusunda her türlü çabanın içinde olacağız” dedi.
     
    Ahmet Türk, “Geçmişte Sayın Evren de eyaletlerden söz etmişti ama, gerçekten bunu aşmak lazım” diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow