hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz otobüsü gemiye çarptı

    Deniz otobüsü gemiye çarptı
    expand

    İstanbul Bostancı-Yenikapı-Avşa Adası seferini yapmak üzere hareket halinde olan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.'ye (İDO) ait deniz otobüsü, Ahırkapı açıklarında demirli olan Ukrayna bayraklı bir gemiye çarptı. Olayda can kaybı olmazken, 48 kişi yaralandı, deniz otobüsünde maddi hasar meydana geldi.

    "Salih Reis-4" adlı deniz otobüsü, kaza sonrası kendi imkanlarıyla Yenikapı'daki İDO iskelesine ulaştı. Yaralılar deniz otobüsünden çıkartılarak ambulanslarla çevredeki hastanelere sevkedildi.
     
    Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, deniz otobüsünün saat 10.50'de Ahırkapı B3 Demir yerinde demirli bulunan Ukrayna bayraklı "Semyon Rudhnev" isimli gemiye çarptığını bildirdi.
     
    Kaza sonrası Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 adet kurtarma botu ve 1 adet römorkör olay yerine sevk edildi.
     
    Deniz otobüsü, kurtarma ekiplerinin refakatinde saat 11.25'de Yenikapı iskelesine yanaştı ve yolcu tahliyesine başlandı.

    CNN TÜRK'e konuşan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, kazada hafif yaralanmaların olduğunu, bu kişilerin tedavilerinin ayakta yapıldığını ifade etti.
      
    Paksoy, "Olayın nasıl geliştiği incelemeler sonunda belli olacak" dedi.
     
    İDO Basın Danışmanı Tolga Uyar da, kaza sırasında deniz otobüsünün sağ burun kısmında maddi hasar meydana geldiğini, kazayı yara almadan atlatan ve yola devam etmek isteyen yaklaşık 150-200 yolcunun ise başka bir araçla Avşa adasına gitmek üzere yola çıkartıldığını bildirdi.
     
    İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, kazanın ardından ambulanslarla çevredeki çeşitli hastanelere kaldırılan yaralıların sayısını 48 olarak belirledi.
     
    Yaralılar:
     
    *İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Hüseyin Ayan, İsmail Akan, Meltem İzen, Şenol Tüngel, Nurgül Tüngel, Ahmet Üner, Serap Dükkancı, Kevser Dodurga, Begüm Yasef, Murat Aktaş ve Gamze Erkan,
     
    *İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Yusuf Karabulut, Haydar Yıldırım, Yunus Emre Ersoy, Semiha Bulut ve Burcu Ergün,
     
    *Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Atalay Özmen, Erdem Uçar, Zeynel Özmen, Kemal Can Demircan, Serpil Özmen, Arife Nur Özmen, Ceren Özmen, Cem Özmen, Zeynep Demircan ve Atalay Saray,
     
    *Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Eda Çekiç, Nurten Çekiç, Özer Aksungur, Nazlı Deniz Demir, Sera Demir ve Gökçe Demir,
     
    *Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Ayfer Çimen,
     
    *Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Oya Tansu, Ümmühan Erol, Nurhayat Ilıcalı, Ayşe Turan, Nesrin Erzurum,Yurdagül Deniztaş, Şenol Erol, Anılcan Temizel, Semra Başocak, Enes Çınar, Enver Erzurum, Eray Celal Çınar, Hüseyin Çınar ve Selim Başocak,
     
    *Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de Miraç Gökmen Umay'ın yaralı olarak ulaştırıldı. Yaralılardan Enes Çınar'ın durumunun ağır olduğu, diğer yaralıların ise ayakta tedavi gördükleri kaydedildi.
     
    Yaralıların ağzından kaza anı...
     
    Kaza sırasında deniz otobüsünde bulunan ve kazada kolundan yaralanan yolculardan Tülay Yücel, deniz otobüsünün kaza öncesinde çok süratli olduğunu söyledi.
     
    Yücel, "Yenikapı'dan ayrıldık. Çok hızlı gidiyorduk. Ani bir çarpışma oldu. Çok dehşet verici bir andı. Yaralılara yardım edecek bir sağlık görevlisi yoktu. Çok sayıda kanamalı yaralı vardı" dedi.
     
    Kazada hafif yaralanan Galip Sırma da çarpıştıktan sonra deniz otobüsündeki yolcu koltuklarının yerlerinden fırladığını gördüğünü söyledi. Bir anda çok sayıda kişinin yerlerde yattığını belirten Sırma, gemide büyük panik yaşandığını anlattı.
     


    Kazanın nedeni araştırılıyor
     
    Ukrayna bayraklı kuru yük gemisinin boş olduğu ve kaza nedeniyle sol yan tarafında küçük çapta maddi hasar oluştuğu belirtildi.
     
    İstanbul'dan alacağı yükle Ukrayna'nın Nikoloev Limanı'na hareket etmesi planlanan gemi, soruşturma kapsamında gerekli incelemelerin yapılması amacıyla beklemeye alındı. Geminin bakıma alınıp alınmayacağına yapılacak incelemelerin ardından karar verilecek.
     
    Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Liman Başkanlığı ve deniz polisince her iki kaptanın ifadelerinin alındığı belirtildi.

    İDO, kazayla ilgili olarak İstanbul Liman Başkanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve sigorta kuruluşundan görevlilerce de araştırma başlatıldığını bildirdi.
     
    Kazanın nasıl meydana geldiğine ilişkin deniz otobüsü kaptanı İsmail Taşpınar'dan da bilgi alındı.
     
    27 Mart'ta hizmete alınmıştı
     
    İDO'nun Singapur'da yaptırttığı katamaran tipi "Salih Reis-4" deniz otobüsü, "Burak Reis-3" adlı deniz otobüsü ile birlikte 27 Mart 2007 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle hizmete alınmıştı.
     
    Marmara Denizi'ndeki uzak hatlar arasında çalışan 449 yolcu kapasiteli ve 30 deniz mili seyir hızına sahip deniz otobüsü, 7.5 milyon dolara mal olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow