hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Teröre karşı uluslararası işbirliği şart"

    Teröre karşı uluslararası işbirliği şart
    expand

    Cumhurbaşkanı Gül, terörden çok çekmiş bir ülke olan Türkiye'nin, halen teröre kurban verdiğini ve bu tehditlere karşı koymak için uluslararası dayanışma ve işbirliğinin şart olduğunu vurguladı.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'yı ziyaret eden Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El-Suud onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.
     
    Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve diğer davetliler katıldı.
      
    Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan'ın da terör saldırılarına maruz kalan ülkelerden biri olduğuna da işaret etti.
     
    Gül, bölgede etnik ve mezhepsel farklılıklara dayalı bir ihtilaf ortamının gelişmemesine önem verdiklerini kaydetti.
     
    Gül, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında özellikle son yıllarda ivme kazanan köklü ve tarihi ilişkilerin her alanda daha da ileri götürülmesine ve çeşitlendirilmesine önem verdiklerini söyledi.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, bölgede sorunların çeşitlendiğini ve birbiriyle irtibatlı hale geldiğini de kaydetti.
     
    Gül, Filistin meselesinin acil çözüm beklediğini belirterek, "Filistinli kardeşlerimizin, iki devletli çözüm temelinde vazgeçilmez haklarına en yakın zamanda kavuşmaları gerekmektedir" dedi.
     
    Irak'taki gelişmeler ve "kardeş" Irak halkının acılarının kendilerini de derinden etkilemekte olduğunu ifade eden Gül, bu ülkenin istikrara kavuşması için ellerinden gelen katkıda bulunmaya devam etmeye kararlı olduklarını kaydetti.
     
    Gül, Lübnan'da da siyasi krizin yaşanmakta olduğuna işaret ederek, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ülkede istikrar ortamına katkı sağlayacak bir şekilde sonuçlanmasını temenni ettiklerini söyledi.
     
    "Terörizm ortak kaygı yaratmakta"
     
    Cumhurbaşkanı Gül, "Terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması tehdidi de ülkelerimiz için ortak kaygı yaratmaktadır. Geçen yüzyılın ve çağımızın vebası olan terörizm, ülkelerimizi ve halklarımızı hedef almaya devam etmektedir. Bölgedeki istikrarsızlık, şiddet ve ihtilaf ortamı, halklarımıza sadece acı ve üzüntü getirmektedir. İhtilafların sağduyu ve uzlaşı yoluyla çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
     
    Gül, "Türkiye olarak bu doğrultuda gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bölgedeki tüm ülkelerin de aynı şekilde hareket etmelerini temenni ediyoruz. Türk dış politikası, başta komşuları olmak üzere, bütün ülkelerle barış içinde birlikte yaşama ilkesi temelinde yürütülmektedir" diye konuştu.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin ulaştığı düzeyin memnuniyet verici olduğunu da belirterek, ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesine yaklaştığını ifade etti.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün yaptığımız görüşmelerde, ikili ilişkilerimiz ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmeleri, ilişkilerimize egemen olan karşılıklı güven ve içtenlikle ele aldık. İlişkilerimizin, ülkelerimizin ve halklarımızın ortak yararı doğrultusunda her alanda daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yönündeki kararlılığımızı bir kez daha yineledik" dedi.
     
    Kral Abdullah dün Ankara'ya geldi
     
    Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud dün Ankara'ya geldi. Ziyarette bölgesel sorunlar ve ikili ilişkiler ele alınacak. El Suud'un bugün Türkiye'den ayrılması bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow