hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Askeri doktorlara özel hastane açma yasağı

    Askeri doktorlara özel hastane açma yasağı
    expand

    TBMM Başkanlığı'na sunulan Askeri Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, ticaretle uğraşan veya hastane kuran askeri personele ilişkin cezalar artırılıyor.

    Tasarıya göre, ticaret yapan askerlere verilen 2 aydan 6 aya kadar olan hapis cezası, 3 aydan 2 yıla çıkarılacak.
     
    Askeri doktorların bizzat hastane kurması halinde bu kişilere ihraç veya rütbe sökme cezası yerine hapis cezası uygulanacak.

    Buna göre, ticaret yapan veya yaptıran veya ticari ve sınai kuruluşlarında görev alan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
     
    Fiili askerlik hizmetlerini yaptıkları sırada bizzat ticaret yapan veya ticari ve sınai kuruluşlarda görev yapan subaylar, erbaş ve erler 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
     
    Ancak hava değişimi veya izinli olarak kıta ve kurumlarından ayrılan yedek subaylar ile erbaş ve erler, sivil kıyafetli olmak şartıyla kendi iş ve sanatlarıyla uğraşabilecekler.
     
    Özel hastane açamayacaklar
     
    Askeri doktorlar, bizzat özel hastane açamayacak. Hastane açan askeri doktorlar, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
     
    Askeri doktorların çalışma saatleri dışında özel kanununa göre çalışmaları serbest olacak.
     
    Mevcut kanuna göre uygulanan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşların, ticaret yapmak veya yaptırmak ve yahut ticari ve sınai kuruluşlarında görev alma suçunu tekrarlamaları halinde; cezalarının bir kat artırılması, askeri memurlar hakkında ihraç, subaylar hakkında rütbenin geri alınması cezaları, bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde uygulanmayacak.
     
    Tasarının gerekçesi
     
    Tasarının genel gerekçesinde düzenlemenin, ticaret yapmak ve yaptırmak veya ticari ve sınai kuruluşlarında görev almak suçunun bazı askeri personel tarafından kötüye kullanıldığı, böylece mecburi hizmet süresini tamamlamadan askeriyeden ayrıldıkları belirtildi.
     
    Bu yola başvurarak ayrılma teşebbüsünde bulunan askeri personelin büyük çoğunluğunun özel ihtisas gerektiren teknik branşlar ile tabip sınıfında yoğunlaştığının tespit edildiği bildirildi.
     
    Bu durumun ise kişilere sağlanan eğitim giderleri ve süresi bakımından israfa, ihtisas gerektiren hususlarda ise personel zafiyetinin oluşmasına yol açtığı belirtilerek, düzenlemeyle söz konusu suçla ilgili TSK'dan çıkarma cezasının kaldırıldığı ifade edildi.
     
    Öte yandan, ticaret yapmak suçunun cezasının paraya çevrilip ertelenebildiğini, hapis cezasının alt ve üst sınırlarının artırılarak yaptırımın caydırıcı hale getirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow