hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bush-Gül görüşmesi gerçekleşti

    Bush-Gül görüşmesi gerçekleşti
    expand

    ABD Başkanı George Bush'un resmi davetlisi olarak Washigton'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beyaz Saray'da Başkan Bush ile görüştü. Bush, terör örgütü PKK'yla mücadele için işbirliğinin süreceğini söyledi.

    Tarihi görüşme Türkiye saatiyle bugün 18.10'da gerçekleşti.
     
    Gül ve Bush, ikili görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde South Lawn'da ortak açıklama yaptılar.
     
    ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye ile ABD'nin "ortak düşman PKK'ya karşı işbirliğinin devam edeceğini" söyledi ve Türkiye'yi "ABD'nin stratejik ortağı" olarak niteledi.
     
    Başkan Bush, "Türkiye, ABD'nin stratejik ortağıdır. Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok önemlidir. Biz bu ilişkileri daha güçlü yapmak için çok çalışıyoruz" dedi.
     
    Bush, "Türkiye ile ortak düşmanımız PKK'ya karşı savaşta işbirliğimiz devam ediyor. PKK, Türkiye'nin, Irak'ın, ABD'nin ve barış içinde yaşamak isteyen herkesin ortak düşmanıdır. Biz, PKK'ya karşı savaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
     
    ABD Başkanı, "Ben kuvvetle şuna inanıyorum ki, Avrupa Birliği Türkiye'nin üyeliğinden fayda görecektir. Türkiye, dünya üzerindeki milletler için muhteşem bir örnek oluşturuyor" dedi.
     
    Bush, Türkiye'nin demokrasi ve İslam dinini bir arada var olabileceğini gösterdiğini de söyledi.
     
    Başkan Bush, "Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür" ifadesini kullanırken, ayrıca Türkiye'nin "yapıcı" bir rolü olduğunu vurguladı.
     
    Bush, Gül ile görüşmesinde ayrıca enerji kaynaklarının güven altına alınmasına yardım etme konusunu ele aldıklarını kaydetti.
     
    Başkan Bush, çıkacağı Ortadoğu gezisine değinerek, Cumhurbaşkanı Gül ile Ortadoğu meselelerini de ele aldıklarını ve kendisinin İsrailile Filistin'in yan yana olacağı iki devletli bir çözümü desteklediğini vurguladı.
     
    ABD Başkanı Bush, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesi için "yapıcı bir konuşma oldu" değerlendirmesinde bulundu.
     

     
    Abdullah Gül: "PKK'ya karşı işbirliği sürecek"
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Bugün yaptığımız görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk" dedi.
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamasına, Başkan Bush'a daveti için teşekkür ederek başladı.
     
    Türkiye ve ABD'nin çok eski müttefik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, müttefiklik ilişkilerinin giderek daha da güçlendiğini ifade etti.
     
    İki ülkenin ortak vizyon ve çalışmaları olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bizim ilişkilerimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ötesindeki ilişkilerdir ve ilişkilerimiz bölgesel ve küresel barışa çok katkı yapmaktadır" dedi.
     
    "Bu ilişkilerimiz gelecekte de barışın, istikrarın ve refahın yayılması için kuvvetli bir şekilde devam edecektir" diyen Gül, Bush ile yaptıkları görüşmelerde ortak düşman olan PKK'ya karşı işbirliğinin devam edeceğini söyledi.
     
    Gül, "Kararlılığımızı ortaya koyduk. Bundan dolayı da Sayın Başkan'a çok teşekkür ediyorum" dedi.
     
    Abdullah Gül, görüşme sırasında ayrıca enerji konuları, Ortadoğu Barış Planı ve Irak meselesini konuştuklarını kaydetti.
     
    "Kıbrıs konusunda sıra ABD yönetiminde"
     
    Görüşmede ilki geçen yıl nisan ayında Ankara'da yapılan Afganistan-Pakistan zirvesinin ikincisinin de Türkiye'de yapılması da kararlaştırıldı. Zirveye mart ayında İstanbul ev sahipliği yapacak.
     
    İki liderin görüşmesinde Gül Kıbrıs konusunu da gündeme getirdi. Gül Bush'a sorunun çözümü için sıranın Amerikan yönetiminde olduğunu vurguladı.
     
    Görüşmelerin PKK ekseninden kurtularak bölgesel konulara yoğunlaşması Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni dönemin Ankara'nın çok boyutlu dış politikasıyla şekilleneceğini gösteriyor.


     
    Heyette kimler vardı?
     
    Görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık Baş Danışmanı Ahmet Çavuşoğlu ve Dışişleri Baş Danışmanı Gürcan Türkoğlu, Genelkurmay İstihbarat Dairesi'nden Tuğamiral Alaaddin Sevim katıldı.
     
    Amerikan tarafından da ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Avrupa Bürosu Şefi Judy Ansley, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Amerikan Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir askeri temsilci katıldı.
     
    ABD Başkanı George W. Bush daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna öğle yemeği verdi. Yaklaşık bir saat süren yemek, basına kapalı gerçekleşti.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, Bush ile görüşmesi öncesinde ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile bir araya geldi.
     
    Beyaz Saray'a gelişinde Beyaz Saray özel defterini imzalayan Gül'e, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy eşlik etti.
     
    Rice ile görüşme
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bush ile görüşmesi öncesi, konakladığı Willard Inter Continental Oteli'nde Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile kahvaltıda bir araya geldi.
     
    Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'in Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu ve Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu katıldı.
     
    Abdullah Gül'ün, Condoleezza Rice'ı kahvaltıda kabulünde, iyi bir görüş alışverişi yapıldığı ve ortak hedeflerin vurgulandığı bildirildi.
     
    ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi, yaptığı açıklamada, kabulde terör örgütü PKK, Irak, Ortadoğu, Afganistan-Pakistan, enerji güvenliği ve ortak demokratik değerler konularının ele alındığını belirtti.
     
    Dünkü temasları

    ABD'deki gezisine başlayan Cumhurbaşkanı Gül, dün ilk olarak Washington'da ABD ve Türkiye Merkez Bankaları işbirliği ile açılan "20'nci Yüzyıl Türk Ressamları Resim Sergisi"ni gezdi.
     
    Gül, serginin düzenlendiği Federal Merkez Bankası binasına gelişinde, ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Donald Kohn tarafından karşılandı.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, resim sergisini gezerken, eski İstanbul evlerinin resmedildiği bir tablo önünde, "Bu evler gerçekten var mıydı?" diye soran Kohn'a, "Biz eskiden buralarda yaşardık" diye cevap verdi.
     
    Gül'ün temasları sürecek
     
    Cumhurbaşkanı Gül, 9 Ocak'ta sabah saatlerinde Washington'dan New York'a hareket edecek. Aynı akşam saatlerinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile yemekte bir araya gelecek Gül, New York'taki temaslarını 10 Ocak Perşembe günü de sürdürecek.
     
    Gül, 10 Ocak'ta, Amerikalı ve Türk İşadamları ve finans çevreleriyle kahvaltıda bir araya gelecek.
     
    Dış Politika Konseyi'nde Türk-Amerikan ilişkileri konusunda konferans verecek olan Gül, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının ABD Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi sırasında sergilediği tutumla dikkatleri çeken Anti-Defamation League'un de aralarında bulunduğu bazı Yahudi örgütlerin temsilcileriyle ve Ahıska Türkleri'nin liderleriyle görüşecek.
     
    Gül'ün, demokratların seçimi kazanması halinde dışişleri bakanı olması olasılığı bulunan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ve eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile de görüşmesi öngörülüyor.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ardından 11 Ocak'ta ABD'den ayrılacak.
     
    Kimler eşlik ediyor?
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5 günlük bir ziyaret için geçtiğimiz pazar günü ABD'ye gitmişti. 
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi Anna Şimşek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Alaaddin Sevim eşlik ediyor.

    Son olarak Demirel ABD'ye gitmişti
     
    Bu yolculuk ile birlikte 12 yıl aradan sonra, Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri'ne ilk kez 'cumhurbaşkanı' seviyesinde bir ziyaret gerçekleşti.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'den ABD'ye 12 yıl aradan sonra resmi ziyaret düzenleyen ilk cumhurbaşkanı oldu. ABD'ye cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret, 1996 yılında 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından yapılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow