hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM'den Yunanistan'a mahkumiyet

    AİHMden Yunanistana mahkumiyet
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Batı Trakya'da Türk azınlığa ait derneklerin açtığı iki ayrı davada Yunanistan'ı mahkum etti.

    AİHM, Yunanistan'ın Türk azınlığa ait dernekleri kapatma kararıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) örgütlenme hakkıyla ilgili 11'inci maddesini ihlal ettiği" görüşüne vardı.
     
    AİHM kararında, ikinci başvuruyla ilgili yargılanma süresinin de uzunluğuna dikkat çekilerek, "Yunanistan'ın, AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6'ncı maddesini de ihlal ettiğine" hükmetti.
     
    Hülya Emin ve altı arkadaşı, Gümülcine bölgesinde 2001 yılının mart ayında kurdukları "Türk Kadınları Kültür Örgütü"nün, kapatılması üzerine, 2005 yılında AİHM'ye başvurmuşlardı.
     
    Galip Galip ve yedi arkadaşı, "İskeçe Türk Birliği" ve "Batı Trakya Türk Azınlığı Üniversite Mezunları" derneklerinin kapatılması üzerineyine 2005 yılında AİHM'ye başvurmuştu.
     
    AİHM, Hülya Emin ve arkadaşlarının açtığı davada maddi tazminata gerek görmezken, Galip'in açtığı davada 8 bin euro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
     
    Strasbourg Mahkemesi, gerekçeli kararında "derneklerin, kendi etnik kültürlerini geliştirmeye çalışmasının, kesinlikle demokratik bir topluma tehdit oluşturamayacağı, farklı kültürlerden gelen azınlıkların, tarihi bir gerçeği olduğu ve bunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde demokratik toplumun hoşgörüyle karşılaması ve koruması gerektiği" vurgulandı.
     
    Yunan mahkemeleri, derneklerin kendilerini "Müslüman azınlık" yerine "Türk azınlığı" diye tanımlamasını gerekçe göstererek kapatma kararı almıştı.
     
    Türk azınlık karardan memnun
     
    Batı Trakya'da, adında "Türk" sözcüğü bulunduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla kapatılan "İskeçe Türk Birliği" ile "Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği"nin AİHM'e yaptığı itiraz başvurusunun lehte sonuçlanması, Türk azınlık tarafından memnuniyetle karşılandı.
     
    AİHM'nin kararıyla ilgili açıklama yapan İskeçe TürkBirliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, "Türk azınlığın etnik kimlik konusunda verdiği 25 yıllık hukuk ve demokrasi mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduğunu" söyledi.
     
    Ahmetoğlu, Türk azınlığın bu kararı 25 yıldır beklediğini belirterek, "Bu karar, Batı Trakya Türkleri için tarihi bir karardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu kararının Batı Trakya Türk Toplumuna ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
     
    "Türk ismiyle dernek kurmanın yolu açıldı"
     
    Bu arada, Türk derneklerinin AİHM'deki dava süreciyle ilgili bilgi veren İskeçeli Türk avukat Orhan Hacıibram, "AİHM'nin bu kararından sonra, Batı Trakya'da kapatılan Türk derneklerinin yeniden faaliyete geçmelerinin ve Türk ismiyle yeni dernek kurmanın yasal yollarını açılabileceğini" belirtti.
     
    Hacıibram, "Kararla ilgili henüz ayrıntılı bilgi elimize geçmedi. Ancak, AİHM'den yapılan açıklamaya göre, her iki davada haksız bulunan Yunan devleti, kapatılan Türk derneklerinin asliye hukuk mahkemesindeki kayıtlarının silinmesini iptal etmek ve Türk ismiyle yeni kurulacak derneklerin tüzüklerini onaylamak durumundadır" diye konuştu.
     
    Yunanistan'dan açıklama
     
    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos ise, Atina'nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) İskeçe Türk Birliği hakkında aldığı kararları inceleyeceğini ve gereği için harekete geçeceğini" açıkladı.
     
    Kumuçakos yaptığı açıklamada, "Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi bir ülke olarak AİHM kararlarını destekliyor ve saygı duyuyor. Söz konusu iki kararı inceleyeceğizve gereği için harekete geçeceğiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow