hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rice başkan yardımcılığı için zemin yokluyor

    Rice başkan yardımcılığı için zemin yokluyor
    expand

    Amerikan ABC televizyonu, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, ABD başkanlık seçiminde başkan yardımcılığı adaylığını almak için, Cumhuriyetçi Parti nezdinde aktif kampanya başlattığını ileri sürdü.

    Televizyonun haberine göre, Cumhuriyetçi Parti'nin strateji planlama uzmanlarından Dan Senor, Rice'ın bu göreve talip olduğunu söyledi.
     
    Senor, katıldığı programda, "Rice, aktif şekilde son haftalarda başkan yardımcılığını almak için kampanya yürütüyor" dedi.
     
    Rice'ın uzun yıllara dayanan kamu hizmetinin yanı sıra rakip Demokrat Partili başkan adaylarına bakılırsa hem kadın, hem de siyah olmasının Cumhuriyetçi Parti için avantaj olabileceği yorumları yapılıyor.
     
    Cumhuriyetçi Parti'den John McCain, partisinin başkan adaylığını seçimden aylar önce garantilemişken, rakip Demokrat Parti, Hillary Clinton ve Barack Obama arasında bölünmüş durumda.
     
    McCain'in şansı az olabilir
     
    Washington'daki bazı yorumculara göre, Cumhuriyetçi Partili ABD Başkanı George W. Bush'un, Irak'taki gelişmeler ve ülkenin ekonomik durumu dolayısıyla halk arasındaki popülaritesi çok düşük seyrederken, Cumhuriyetçi Partili başkan adayı olarak McCain'in şansının az olması beklenebilir.
     
    Ancak Demokrat Parti'nin ABD'nin ilk kadın başkanı olmak gibi bir iddiayla Hillary Clinton'ı ve ABD'nin ilk siyah başkanı olma iddiasıyla Barack Obama'yı aynı anda seçime sokması, bugüne kadar hiç kadın veya siyah başkan çıkarmayan ABD'de, bazı uzmanlara göre "talihsiz" bir durum olarak değerlendiriliyor.
     
    "Hem siyah hem kadın" avantaj olabilir
     
    Muhafazakar McCain'in, Bush ile arasına mesafe koyma çabasının yanı sıra "hem kadın hem de siyah" bir başkan yardımcısı adayı olarak Rice'ı yanına almasının, seçimlerde oy toplama yönünde büyük avantaj olabileceği kaydediliyor.
     
    Senor, Cumhuriyetçi Partili aday McCain'in, kendisinden yaşça hayli genç ve yeni bir yüzü başkan yardımcısı olarak seçmesinin de bir olasılık olduğunu kaydetti.
     
    ABD'de siyasi tartışma programlarında dile getirilen bir numaralı konu, Vietnam Savaşı gazisi McCain'in bu görev için "yaşlı" olması ve her biri dört yıldan iki dönem başkan seçilmesi durumunda, ABD'nin ve dünyanın geleceğini etkileyecek bu önemli pozisyonda 8 yıl ayakta kalıp kalamayacağı.
     
    Bu durumda, McCain'in kimi başkan yardımcısı seçeceği önemli görülüyor. Rice'ın başkan yardımcılığı için Cumhuriyetçi Parti'nin etkili üyeleri arasında nabız yokladığı haberleri sorulan McCain, kendisinin bundan haberdar olmadığını belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow