hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karşılama "daha ağırbaşlı" bulundu

    Karşılama daha ağırbaşlı bulundu
    expand

    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Türkiye ziyareti İngiliz basınında da yankı buldu. The Times, dünkü karşılamanın 37 yıl öncekine göre daha "ağırbaşlı" olduğunu yazdı.

    Foto Galeri: Kraliçe böyle karşılandı
     
    Gazete, "Modern Türkiye Cumhuriyeti yaşlı Avrupa'yı AB üyeliğine layık bir ülkenin olgun yüzüyle karşılıyor" ifadesini kullandı.
     
    Haberde, Kraliçe'nin 37 yıl önce yaptığı Türkiye ziyaretindeki karşılama hatırlatıldı ve o dönemde hayranlıkla tepkiler verildiği; dün başlayan resmi ziyaretin ise çok daha ağırbaşlı bir ilişkinin göstergesi olabileceği belirtildi.
     
    37 yıl önceki ziyaret sırasında binlerce kişinin polis kordonlarını aşarak, kraliyet konvoyunu oluşturan üstü açık arabaların etrafını sardığını yazan The Times, o zamanki ziyaret programının hipodrom ziyareti ve Türkçe aşk şarkıları konseri gibi demode içerikli olduğunu kaydetti.
     
    Haberde, Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in Anıtkabir ziyareti ve Çankaya Köşkü'ndeki temaslarına da yer verildi.
     
    The Times, "21 pare top atışından çıkan duman kırmızı halının üzerine doğru yayılırken, Kraliçe ve Prens Philip ilk kez İslami elbise giyen bir cumhurbaşkanı eşi olan Bayan Gül tarafından karşılandı" ifadesini kullandı.
     
    Haberde, "Türkiye laik gururu ile İslami kökenleri arasındaki uyum arayışlarını sürdürürken, başörtüsü hala Türk siyasetinde en hararetli tartışmalara neden olan konu olmaya devam ediyor" denildi.
     
    Charles da 6 ay önce gelmişti
     
    Prens Charles'ın 6 ay önce Türkiye'yi ziyaret ettiği hatırlatılan haberde, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird'in, iki ziyaretin Türkiye'nin AB ve dünya açısından taşıdığı önemi vurgulamaya yönelik olduğuna dair sözlerine yer verildi.
     
    Büyükelçinin, ziyaretlerin ayrıca Türk-İngiliz ilişkilerinin derinliğini ortaya koymaya yönelik olduğunu söylediği bildirildi.
     
    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için dün Türkiye'ye gelmişti.
     


    Yemekten notlar
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kraliçe Elizabeth ile eşi Edinburg Dükü Prens Philip, yenilenmiş Atatürk portresinin altında konukları karşıladı.
     
    Kraliçe Elizabeth, tacıyla birlikte, yeşil yapraklı kırmızı üzüm motifli beyaz bir elbise, beyaz eldivenler, gümüş rengi çanta ve aynı renk ayakkabıyla katılırken, eşi Prens Philip'in de, 2'nci Dünya Savaşı sırasında donanmadaki hizmetinden dolayı kazandığı nişanların da olduğu madalyayı taktığı gözlendi.
     
    Cumhurbaşkanı Gül ise yemekte gri papyonlu siyah takım elbise giyerken, eşi Hayrünnisa Gül, pembe ve gümüş renkli kıyafeti ile aynı renkteki ayakkabı ve çantasıyla yemeğe katıldı.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe Elizabeth tarafından kendisine takdim edilen, İngiltere'nin en önemli nişanlarından biri olan "Knight Grand Cross ofthe Order of the Bath" (GCB) nişanını ceketine takarken, Kraliçe Elizabeth de, elbisesine, Cumhurbaşkanı Gül tarafından kendisine verilen devlet nişanını taktı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow