hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türklere İngiltere yolu açılıyor mu?

    Türklere İngiltere yolu açılıyor mu
    expand

    İngiltere Türkiye'den ilk kez Ankara Anlaşması'na dayalı olarak yapılan bir oturma ve çalışma izni başvurusunu kabul etti.

    Başvuru, merkezi Londra'da bulunan bir avukatlık bürosu tarafından Gürbüz Sanatçı adlı Türk vatandaşı için yapıldı. İlk başvuru, gerekli yönetmeliklerin hazır olmadığı gerekçesiyle İstanbul'daki Başkonsolosluk tarafından reddedildi.
     
    İkinci başvuru, konunun yüksek mahkemeye taşınması yönündeki girişimler üzerine kabul edildi.
     
    Avrupa Adalet Divanı'nın geçen yıl iki ayrı davada aldığı karar,  Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği ülkelerinde oturma ve çalışma izni için başvuru imkanı tanıyor.
     
    Türkiye'nin İngiltere'deki Çalışma Ateşesi Ayşegül Yeşildağlar da Türklerin AB ülkeleri içindeki ulusal mevzuatlar daraltılsa da Avrupa Birliği Ortaklık Hakları'nda geriye gidiş olmayacağını iyi bilmeleri gerektiğine dikkat çekti ve alınan sonucun önemli olduğunu vurguladı.
     
    Yeşildağlar, bir Türk vatandaşının kendi ülkesinden AB üyesi bir ülkeye oturma ve çalışma izni başvurusu yapabilmesine olanak tanıyan bu uygulamanın, Gürbüz Sanatçı örneğinin ardından açılan kapı sayesinde gelişeceğine işaret ederken, bunun bütün bu yöndeki başvuruların kabul edileceği anlamına gelmediğini, ancak, gerçek ve güçlü başvurular için büyük şans doğduğunun bilinmesi gerektiğini ifade etti.
     
    Davanın kazanılması Avrupa Birliği ortaklık hakları konusunda önemli bir ilerleme olarak görülüyor. 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Ankara Anlaşması, birlik üyeleri ile Türkiye arasındaki ortaklık hukukunu düzenliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow