hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Amacımız Filistin devletinin kuruluşu"

    Amacımız Filistin devletinin kuruluşu
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, güvenli sınırlar içinde bir Filistin devletinin kurulması için çaba harcadıklarını söyledi.

    Filistin Güvenlik Konferansı'na katılmak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Babacan, konferanstan önce Türk gazetecileri için düzenlediği basın toplantısında, konferansta güvenlik ve yargı alanında Filistinlilerin kendi yapılarını nasıl geliştirebileceklerinin ele alınacağını belirtti.
     
    "Amacımız, İsrail ile, güvenli sınırlar içinde bir Filistin devletini nkurulmasını sağlamak" diyen Babacan, Filistin topraklarına yardım amacıyla 3 yıl için 150 milyon dolar tahsis edildiğini, bu yardımın ve Ortadoğu'daki çeşitli ihtilaflı konuların konferansta gündeme geleceğini söyledi.
     
    İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümünde çaba harcanırken, Filistin'in kapasitelerinin geliştirilmesinin de önemine değinen Babacan, Filistinlilerin kendi sivil polis teşkilatını ve yargı sistemlerini kurmaları gereğine işaret etti.
     
    Babacan, konferansa katılan bakanlarla ikili görüşmeler de yapacağını bildirdi.
     
    Babacan, Türkiye'nin Ortadoğu sorununa müdahale etmekte geciktiği şeklindeki eleştiriler hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine, Türkiye'nin her zaman iç sorunlarını çözdüğünde bölgesinde etkili olduğunu, iç sorunları olduğu zaman da bölgedeki sorunlarla hiçbir zaman ilgilenemediğini söyledi.
     
    Türkiye'de son yıllarda yakalanan istikrarın Türkiye'yi dış politikada daha etkili kıldığını ifade eden Babacan, kendi içinde başarılı olan bir ülkenin uluslararası alandaki etkinliğinin de daha fazla olduğunu belirtti.
     
    Babacan, Türkiye'nin komşularıyla ilgili olarak hiçbir gizli planının bulunmadığını, sadece bölgesinde barış ve istikrar istediğini, bunun da uluslararası alanda takdir gördüğünü ifade etti.
     
    AB konusu
     
    Babacan, İrlanda'da yapılan referandumda Lizbon Anlaşması'na "hayır" denilmesi konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, Fransa ve Hollanda'da yapılan referandumlardan alınan olumsuz sonuçlardan sonra da bu yönde tartışmalar başlatıldığını hatırlatarak, "Kısa vadede farklı görüşler var. Ancak AB, sorunlarını çözebilecek güçte, sorunları çözebilecek özgüvene sahip" diye konuştu.
     
    Türkiye'nin AB üyeliğinde de tartışmaların yaşandığını, ancak bunların sınırlı kaldığını ifade eden Babacan, "Müzakerelerle ilgili olarak bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağımızı sanmıyorum" dedi.
     
    Müzakerelerin bazen yavaş, bazen de hızlı ilerlediğine işaret eden Babacan, "Önemli olan hedefin sabit kalması. Azimle yürüdüğümüz zaman, en uzun yol da biter" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow