hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "El Kaide güç kaybetse de varolmaya devam ediyor"

    El Kaide güç kaybetse de varolmaya devam ediyor
    expand

    ABD'de George Bush'un başkanlık döneminin sonuna yaklaşılırken, küresel siyasetin son 7 yılına damgasının vuran El Kaide yenilgiye mi, yoksa zafere mi daha yakın? Ekonomi dergisi The Economist, son sayısında, El Kaide'nin kayıp ve kazançlarının bilançosunu çıkardı.

    Örgütün küresel ölçekte güç kaybettiği, ancak Avrupa'da radikalleşme tehdidinin büyüdüğü yorumunda bulundu.
     
    The Economist dergisine göre, Afganistan'da, koalisyon güçlerinin kayıplarını Irak'ın da üzerine çıkaran Taliban'ın yeniden yükselişi, Pakistan'da aşiret bölgelerinin radikalizmin sığınağına dönüşmesi, El kaide'nin Kuzey Afrika kolunun ortaya çıkışı, Avrupa'da yaşayan Müslüman gençlerin radikal ideolojilerin etkisinde yaşadıkları ülkeleri hedef alması, ABD'nin El Kaide'ye karşı hedeflediği zaferin uzağında olduğunun işareti.
     
    Dergiye göre, örgütün Amerikan ordusuna direnebilmesinin altında, bir direniş ideolojisi olarak ortaya çıkabilmesi yatıyor.

    "Avrupa'daki Müslüman gençler radikalleşiyor"
     
    The Economist, bu ideolojiden etkilenen Avrupa'daki Müslüman gençlerin, gittikçe daha yoğun bir biçimde radikalleştiğini öne sürüyor.
     
    İngiliz Gizli Servisi'nin, bu tür radikal eğilimleri olabileceği gerekçesiyle ülke içinde izlemeye aldığı kişi sayısı 2 bin. Analizde,"Irak'ın işgali, cihad yanlılarına,  Amerikalı işgalcilerle savaşmak için halk tarafından kabul gören bir sebep verdi" deniliyor.
     
    Ancak, cephenin İslam topraklarına taşınması, El Kaide'nin kendini  imhasına da yol açmak üzere. Analizde, hedef ayırmayan ve Müslümanların ölümüyle sonuçlanan saldırıların, El Kaide'ye desteği azalttığı savunuluyor.
     
    Amerikan ordusunun işgal bölgelerindeki politikasının odağını halkı korumaya çevirmesi, Suudi Arabistan'da militanlara yönelik rehabilitasyon programları ve  Pakistan'da lojistik altyapıya yönelik başarılar da El Kaide'nin elini zayıflatan etkenler  arasında.
     
    The Economist, "Örgüt, Afganistan'ın kontrolünü elinde tuttuğu döneme göre daha zayıf. Ancak 2001'de Taliban'ın düşüşünün ardından gelen döneme göre daha güçlü" diyor.
     
    Guantanamo'daki kötü muameleyle, Irak ve Afganistan'daki Amerikan varlığının devamının, ABD'yi yeniden dezavantajlı duruma düşürebileceğine dikkat çekiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow