hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Gümüş" dizisi Suudi Arabistan'ı böldü

    Gümüş dizisi Suudi Arabistanı böldü
    expand

    Suudi Arabistan'da ilgiyle takip edilen Türk dizisi "Gümüş" halkla din adamlarını karşı karşıya getirdi.

    Yüksek Ulema Konseyi adına konuşan büyük müftü, dizinin "şeytanlık" ve "ahlaki çöküntü" örnekleriyle dolu olduğunu savundu.
     
    Müftü Abdülaziz El Şeyh, "Bu tür dizileri yayınlanan kanallar Allah'a ve Hazreti Muhammed'e savaş açmıştır" dedi.

    Suudi Arabistan'da "Nur" adıyla yayınlanan Gümüş'ün "izlenmesine müsaade edilemeyeceğini" söyledi.
     
    Suudi MBC kanalının yayınladığı "Nur", Arap dünyasının en popüler dizilerinden.
     
    Suudi Arabistan kralının eşi Hissa El Şalan'ın bu yıl yaptığı Türkiye ziyaretinde dizinin popülaritesinin de etkili olduğu söyleniyor.
     
    Dizi Arap geleneklerini sarsıyor mu?
     
    "Gümüş" dizisi, "Pembe dizi, Arap geleneklerini sarsıyor" başlığıyla yabancı ajanslarda da haber oldu.

    Associated Press ajansı, dizinin Gazze Şeridi'nden Riyad'a, birçok yerde aylardır büyük ilgiyle izlendiğini kaydetti.

    Diziye duyulan ilginin tek nedeninin, "Mohannad" adını taşıyan, erkek kahraman "Mehmet"in (Kıvanç Tatlıtuğ) görüntüsünün değil, dizideki ilişkilerin, erkek egemen muhafazakar toplumlara "farklı" gelmesi olduğu belirtildi.

    Mehmet ve "Nur" adını taşıyan "Gümüş"ün (Songül Öden) dizide canlandırdıkları ilişkinin, modern ve eşitlikçi bir evlilik hayatını temsil ettiği, bunun da Müslüman Ortadoğu toplumlarının normlarıyla "çatıştığı" kaydedildi.

    Batı Şeria ve Suudi Arabistan'da bazı din adamlarının dizinin "İslam'la örtüşmediği" ve izlenmemesi gerektiği yönünde fikir beyan ettikleri belirtilerek, ancak buna rağmen "dizinin, değişimin tohumlarını atıyor olabileceği" öne sürüldü.

    Ürdünlü 24 yaşındaki ev kadını Heba Hamdan, okulu biter bitmez evlendiğini ve dizinin kendisine "iş bulmak ve çalışmak" konusunda ilham verdiğini, Mehmet'in davranışlarını kocasına örnek gösterdiğini belirtiyor.

    Türkiye'nin, Müslüman bir ülke olarak, Arap ülkelerindeki izleyiciler için Batı yapımlarından daha fazla "özdeşleşme" imkanı yarattığı kaydedilen haberde, dizinin kadın izleyicilerinin "özgür kadın karakteri" örnek aldıkları ifade ediliyor.

    Batı Şeria'daki Bir Zeit Üniversitesi'nde kadın çalışmaları alanında görev yapan öğretim üyesi Islah Jad, dizinin "farklı yaşam biçimleri benimseyen Müslümanlar olduğunu" gösterdiğini söyledi.
     
    Dizinin bazı "aykırı" sahnelerinin, Arap ülkelerine "uyumlu hale getirilmesine" rağmen, din adamlarının diziye karşı vaazlar verdikleri kaydediliyor. Nablus'da vaaz veren Hamas üyesi milletvekili Hamid Bitavi, "Bu diziler, İslam inancı, değerleri ve gelenekleriyle çatışıyor" diye konuştu.

    Suudi Arabistan uydu kanalı MBC'de yayınlanan diziyi, bu ülkede 3-4 milyon kişinin izlediği belirtiliyor. Haberde, Batı Şeria ve Gazze'de dizi saatinde sokakların boşaldığı ve sessizleştiği, Riyad ve El Halil'de, yeni doğan bebeklere Mohannad ve Nur isimlerinin verildiği kaydedildi.

    Bazı giyim mağazalarının, dizideki karakterlerin giydiği kıyafetleri satmaya başladıkları, bölgedeki elektrik kesintileri nedeniyle birçok ailenin saatlerini kurarak, "tekrar bölümleri"ni izlediği, dizinin çekildiği yalıyı görmek için çok sayıda Arap turistin İstanbul'a geldiği belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow